Från kontorsjobb till konditor - Swiss Education Group

Från kontorsjobb till konditor

Alma Olsen från Sverige sa upp sig från sitt kontorsjobb efter 7, 5 år för att förverkliga en dröm om att bli konditor. Läs om hennes beslut och erfarenheter av att studera på Culinary Arts Academy i Schweiz.

Alma läser programmet Advanced Professional Diploma in Swiss Pastry and Chocolate Arts på Culinary Arts Academy i Schweiz. Programmet är vad det låter som – en utbildning för den som vill bli riktigt duktig på att göra sötsaker. Programmet blandar teoretiska lektioner med inte mindre än 700 lektionstimmar med praktiskt arbete i kök.

Jag får lära mig så mycket nytt och det är verkligen superkul att stå i köket hela dagarna, säger Alma.

Jobbade på kontor

Att det skulle bli en utbildning till konditor var ingen självklarhet, även om drömmen hade funnits hos henne länge. Alma spenderade inte mindre än 7,5 år på ett kontorsjobb inom offentlig verksamhet innan hon bestämde sig för att det var dags att göra något nytt.

På mitt dåvarande jobb ägnade jag alla raster åt att söka efter recept och tänka ut köksexperiment. Jag hade inte roligt och kände att jag saknade något. Då slog det mig att jag kunde ju faktiskt byta karriär.

Sagt och gjort, Alma vände sig till Swiss Education Group, ansökte till en schweizisk konditorsutbildning och kom in.

Bästa möjliga start

Den schweiziska hotell- och restaurangindustrin är vida erkänd som än av världens mest framstående. För Alma blev det ett tydligt argument när hon skulle byta livsbana.

Naturligtvis ville jag välja en skola som skulle ge mig bästa möjliga start på min nya karriär.

Alma jämförde många skolor och gick igenom hundratals sidor med information för att slutligen landa i sitt beslut att studera på en av Swiss Educations Groups skolor.

För mig var det viktigt att skolan både erbjöd en så högkvalitativ utbildning och jobbade så tydligt yrkeslivsinriktat.

Stränga regler

När Alma kom till Culinary Arts Academy reagerade hon på de många skillnaderna mellan den svenska och den schweiziska skolvärlden. På skolan råder uniformskrav och stränga regler gällande tidspassning. Schweiz motsvarighet till ”akademisk kvart” kallas Swiss Time, men innebär att du ska vara på plats en kvart innan lektionsstart, inte efter, som på många svenska universitet.

Alla våra lärare är väldigt erfarna och duktiga, men de förväntar sig också ett respektfullt tilltal. Här säger man ”Yes, Chef” och ”Good morning, Chef”, lägger Alma till.

Intensivt, men roligt

En vanlig dag för Alma kan börja med att förbereda skolans frukost 05.45. Skolans kök drivs helt och hållet av studenterna och frukosten är konditorselevernas ansvar.

Sedan följer språkundervisning i tyska eller franska och andra teoretiska ämnen. På lektionerna talas främst det språk man studerar, vilket kan vara lite av en utmaning i början.

Jag kunde inte tyska sedan innan, men eftersom man tvingas till det lär man sig väldigt snabbt. Nu kan klarar jag av de flesta enklare konversationer utan svårighet.

När förmiddagen är slut tar lunchen vid, och även där kan konditorsstudenterna ha ansvarsuppgifter. Sedan spenderas resten av dagen i köket. Studenterna på Almas program är i köket minst 4 timmar om dagen, varje vardagseftermiddag.

Veckorna rullar på väldigt snabbt, och efter de två första veckorna var jag helt slutkörd. Men det är väldigt roligt också. Nu har jag kommit in i det och även om det är mycket studier så hinner man också med att gå ut för att ta en öl eller två.

Bra sammanhållning

Culinary Arts Academy är en relativt liten skola med cirka 250 elever. Men här finns ändå elever från alla världens hörn.

Det är väldigt kul att det är så blandat, särskilt när vi bakar saker till varandra från våra hemländer i skolans egna café Coffee Beans. Sammanhållningen är fantastisk även mellan lärare och elever, man får snabbt många vänner här!

TV-kock, landslaget eller Champagne-bar

Alma har stora planer för framtiden och drömmer om att vara med i kocklandslaget, att jobba som tv-kock och att öppna ett konditori blandat med Champagne-bar.

Tänk dig ett ställe där man kan komma bara för att äta goda desserter parade med ett härligt glas Champagne, målar en entusiastisk Alma upp.

Men innan alla drömmarna slår in vet Alma att hon måste skaffa sig mer erfarenhet. Hon vill lära sig av de bästa konditorerna i världen.Det enda sättet att bli bättre är att jobba sida vid sida med dem som är bättre än en själv. Jag vill samla på mig all kunskap jag kan.

Ta med egna skrivblock

Alma har inte mycket ont att säga om Schweiz, men hon klagar lite på vad skrivblocken kostar här. Själv köper hon sina i Sverige och tar med sig.

Ja, det gäller väl generellt med grejer som man kan ta med eftersom priserna är lite högre här än i Sverige. I övrigt kan jag bara rekommendera alla som är sugna på att byta livsbana att plugga till konditor i Schweiz. Jag ångrar ingenting!

Sitemap