Maldiverna, Petter Stordalen och om att ge tillbaka till turismen

Klara Bergerud har besökt Maldiverna över 12 gånger. Nu drömmer hon om att komma tillbaka till ön och ge tillbaka för alla de fina upplevelser hon haft som gäst. Vi ställde några snabba frågor under International Recruitment Forum i Montreux under förra terminen då Klara gick termin 5 på sin utbildning. 

Klara Bergerud - Hospitality - Swiss Education Group

Hejsan Klara! Vad och pluggar du och vad heter din utbildning?

Jag läser Bachelor of Business Administration in Hospitality Management med inriktning ekonomi vid Hotel Institute Montreux.

 

Varför valde du att plugga just detta?

Allt började med ett sommarjobb på västkusten i Sverige där jag jobbade i café och restaurang. Jag gillade det väldigt mycket, så det blev ett naturligt steg att sedan gå vidare till hotell som var lite mer avancerat. Min chef hade gått på IHTTI School of Hotel Management och rekommenderade Swiss Education Group och deras skolor och på den vägen är det.

 

Varför Swiss Education Group?

För att Schweiz, klyschigt nog, är landet av hospitality. Det finns något med gästvänligheten här och vara så öppen och hjälpa andra, oavsett vad du jobbar med. Sen så har skolorna ett väldigt bra rykte och det är nära hem men ändå något nytt.

 

Berätta mer om vad du gjorde innan?

Först ville jag bli läkare då jag alltid velat hjälpa folk. Men att jag ändrade mig var tack vare att jag började jobba på hotell och insåg hur kul det var och hur trist det var med natur-ämnen, haha.

 

International Recruitment Forum. Vad är ditt mål att vara här?

Jag vill nätverka och jag letar efter en fast anställning. Jag har inte gjort någon praktik under min skolgång. Då jag hade jobbat inom hospitality innan och kände det inte var helt nödvändigt med att få just den erfarenheten på samma sätt. Innan så ville jag till Hilton och jag har ett kontrakt med The Londoner, som tillhör The Edwardian Hotel Group, som öppnar nästa år i London. Men, nu är jag inne på Petter Stordalens hotellkedjor. Tidigare hade jag en väldigt klar bild på vart jag skulle jobba, men på senaste tiden har jag verkligen öppnat upp för allt, då skolan ger en så internationell grund att stå på.

 

Vad betyder International Recruitment Forum för dig som student?

Att vi har möjligheten att nätverka på detta sätt. Är man på hugget så kan man prata och träffa hur många företag som helst. Det är så värdefullt att få möta dem ansikte mot ansikte. Eftersom detta är tredje gången jag är här så känner jag igen många av rekryterarna med.

Klara Bergerud - Hospitality - Swiss Education Group

Vad vill du göra efter skolan?

Jag vill börja jobba igen så fort som möjligt. Det var även därför jag även valde att inte göra praktik. Mitt mål är att bli General Manager i framtiden, men jag är så otålig så vill att saker ska ske fort, haha! Jag har tittat en del på Maldiverna, det hade vart så trevligt. Men jag får väga den erfarenheten mot att vara borta hemifrån så länge. Jag har besökt Maldiverna 12 gånger som gäst och vet hur fantastisk det verkligen är där. Nu vill jag som anställd ge tillbaka och bidra till hur fantastiskt det är där nere. Man kan jämföra Maldiverna med Schweiz som ett land som kretsar kring hospitality. Antingen är man fiskare eller så jobbar inom service.

 

Det bästa med din bransch och nisch tycker du?

Att känna att man gör skillnad för den enskilda individen och gör deras upplevelse och vistelse till något extra och en resa att minnas.

 

Har du haft någon aha-upplevelse under din utbildning?

Att vi människor är alla så olika och även lika. Det märker man speciellt i denna internationella miljön som vi lever i på skolan. Alla de kulturella skillnader som man stöter på från hela världen.

 

Det bästa med skolan?

Jag gillar verkligen Montreux och jazzfestivalen – det är en helt fantastisk stad! Sen är skolan, HIM, mer inriktad på business än de andra skolarna inom Swiss Education Group och det är ju något som jag vill lära mig.

 

Tips till någon som funderar på att plugga till samma sak som dig?

Hotellbranschen är ju en av de branscher som växer allra mest. Men även att du kan välja exakt vart du vill jobba, från minsta lilla by till metropoler som New York är ju fantastiskt. Det är även en karriär som bygger på det mänskliga mötet. Våga ta steget och flytta till en ny stad och ett nytt land! Man känner sig som hemma här som skandinav vilket gör det lättare med.

 

Läs en nyare intervju med Klara och hennes nya utmaning som Student president den här terminen. Nu går hon termin 6 av sin utbildning.