Från vanlig skolklass till choklad av högsta klass

Karin Petterson är läraren som följde sitt hjärta och skolade om sig till konditor. Vi passade på att ställa några frågor om hennes dröm om afternoon tea i London och vad man som lärare kan ta med sig in i konditoryrket.

Karin Pettersson - Pastry Choklad - Swiss Education Group

Hejsan Karin! Vad pluggar du för något?

Jag läser Swiss Grand Diploma i Pastry and Chocolate Art vid Culinary Arts Academy i Luzern.

 

Varför valde du att plugga just detta?

Jag var lärare förut men jag kände att det var inte genuint roligt i slutet av dagen. Då ställde jag mig själv frågan när jag är som gladast – och det var när jag bakade! Då började jag kolla runt efter olika utbildningar och blev rekommenderade denna.

 

Varför Swiss Education Group?

De hade ett gott rykte, samt jag blev rekommenderad att söka hit. Det som jag fastnade för var att jag gillade deras helhetskoncept med boende, mat och allt annat. Samt att man får jobba mycket i köket.

 

Hur kan du använda tiden som lärare i det du gör nu?

Från jobbet som lärare kan jag ta med mig mina ledaregenskaper som är bra att ha i ett kök tillsammans stresstålighet. Eftersom man jobbar väldigt tätt, så är kunskapen att kunna jobba med alla sorts människor en avgörande faktor. Det har jag fått lära mig från läraryrket med den mångsidighet som finns i en klass.

 

International Recruitment Forum. Vad är ditt mål att vara här?

Jag vill hitta en praktikplats! Jag har redan några järn i elden, men vill knyta mer kontakter och även få lite klarare bild av många ställen jag funderar på. Man får en mycket bättre känsla av ett företag när man ses ansikte mot ansikte, än mot en hemsida. Arbetsplatsens värderingar är också väldigt viktigt för mig. Jag vill ha ett klimat som är inkluderande där man tar hand om sina anställda och att har en miljöpolicy.

Det hade vart väldigt roligt att få vara hos Anton Mosimann eller the Ritz i London. Jag har en try-out hos Grand Hotel Kempinski i Genevé som jag ser fram mycket mot.

 

Vad betyder International Recruitment Forum för dig som student?

Det är ett kvitto på att arbetsgivarna tror så mycket på denna utbildning att de vill komma hit och träffar oss studenter. Det betyder att vi har något som de värdesätter. Vi jobbar ju även under IRF för att få lära oss mer om catering, logistik och scheman med mera. Så dessa dagar betyder mycket.

 

Berätta om din try-out inför praktiken?

Det betyder att jag jobbar en halvdag i deras kök tillsammans med dem. Antigen i den dagliga produktionen eller om de ber mig göra något mer specifikt som de vill se. Men jag skall även prata med HR och med deras konditor, som sedan även blir min intervju.

Karin Pettersson - Konditor Choklad - Swiss Education Group

Vad vill du göra efter skolan?

Vill helt klart jag stå på ett hotell i London och göra fina afternoon tea desserter. Drömmen är Savoy eller the Ritz. Jag vill köra mer åt de franska hållet, som petit fours och andra små klassiska bakverk. Jag är inte så mycket för stora restaurang-desserter som du märker.

 

Det bästa med din bransch och nisch tycker du?

Man får vara så kreativ med detta, man jobbar som en del av ett lag och att man aldrig slutar att lära sig nya saker när man jobba med bakverk. Det finns alltid nya smakkombinationer och tekniker att lära sig.

 

Har du haft någon aha-upplevelse?

Choklad! Jag hade så svårt för att temperera chokladen. Men, när jag fick mig lära mig att tablera chokladen, så klarnade väldigt mycket för mig och jag slutade stirra blint på termometern. Läraren visade mig hur chokladen skall kännas och se ut. Så nu har jag fått in känslan, och jag kan göra det utan termometer.

 

Vad är det bästa med skolan?

Lärarna! De bryr sig verkligen om oss studenter. Visst, de är stränga och hårda, men de vill bara att man skall lära sig. De bryr sig verkligen om att man utvecklas. Sen självklart alla klasskompisar med.

 

Det bästa med ditt yrke?

Det som fick mig att börja baka är på grund av min morfar som ägde ett bageri och även var lärare inom bageri. Så att baka har alltid funnits i min familj och alltid något som vi gjorde helgerna. Jag har också alltid gillat utmaningen som finns med bakning. Det är så mycket kemi och precision. Och, det är nog enda aspekten i mitt liv där jag är så noggrann och nördar ner mig, annars är jag rätt så laid-back, haha!

 

Har du något tips till någon som funderar på att plugga till samma program som dig?

Satsa! Livet är inget utan risker och gör man inget så händer det inget. Det kan vara lite läskigt att flytta utomlands, men våga ta steget. Man behöver inte vara bäst eller kunna baka innan man kommer ner, du behöver bara vara villig att lära dig och jobba hårt för att lyckas!