Ett liv bakom skrivbordet finns inte på världskartan

Elin Klarström är tjejen med siktet ställt på USA och en chefsroll inom hospitality. Där den amerikanska synen på hospitality, kommunikation och teamwork lockar. Vi tog oss en pratstund om skolan, USA och vikten av att ha en bra känsla i magen.

Elin Klarström - hospitality - Swiss Education Group

Hejsan Elin! Var pluggar du?

Jag läser Bachelor of Arts in International Hospitality & Design Management på IHTTI Hotel Management i Caux, strax utanför Montreux.

 

Varför valde du att plugga detta?

Jag pluggade hotell och turism på gymnasiet. Men jag kände att jag inte ville sitta fast i enbart den typ av jobb. Det kom en rekryterare till min skola och det han berättade verkade intressant. Så jag ner till Schweiz åkte på ett öppet hus som skolan anordnade. Jag kände att detta är en bra linje och att det öppnar väldigt många dörrar i framtiden. Eftersom jag läst ämnet på gymnasiet så fick jag även skippa första året.

 

Varför Swiss Education Group?

De företagen som är störst och attraktiva att jobba på vet vilka Swiss Education Group och deras skolor är. Så när man berättar att man har studerat här är så blir de genast intresserade och vill se vem jag är som person. Man är nästan garanterad en intervju!

 

Berätta mer om vad du studerade innan?

Jag läste som sagt turism och hotell på gymnasiet. Sen hade jag praktik inom F&B, reception, konferens, event mm innan jag flyttade ner till Schweiz.

 

International Recruitment Forum. Vad är ditt mål med att vara här?

Mitt mål här är att skapa kontakter och få koll på vilka jobberbjudanden som finns. Även om det kanske inte är nått jag vill ha exakt nu, så är det bra att veta vad som finns på marknaden. Men, jag vill prata med Disney om deras managementutbildning och kanske få det som ett internship. Det är stort och chansen att få ett managerjobb efter skolan blir större. Hos dem får man välja en manager som man vill följa och verkligen får insikt i hur den rollen är, på en helt annan nivå.

 

Vad betyder International Recruitment Forum för dig som student?

Det var just International Recruitment Forum som jag fastnade för när jag var på öppet hus. Att de anordnar det två gånger per år och att man verkligen får träffa de stora företagen. Man kan prata med dem även om man kanske inte vill jobba där i slutändan. Att träna på att möta rekryterare och lära sig hur denna typ av interaktion funkar är så viktigt och guld värt för oss studenter.

 

Berätta om din praktik?

Antagligen blir det så att jag åker till USA, då jag har en intervju hos JW Marriott i Austin. Jag vill verkligen till USA för att de är så bra när det kommer till hospitality och har de har en annan stil på teamwork och kommunikation som jag gillar och som jag vill lära mig!

 

Vad vill du göra efter skolan?

Ingen aning om jag ska vara ärlig, haha! Men jag vill ha ett jobb som jag känner att jag vill gå till och tycker om att jobba på. Jag vill inte känna en klump i magen när jag går till jobbet. Jag vill ha möjligheten att kunna klättra i karriären och nå till mitt mål – när jag väl vet exakt vad det är.

Elin Klarström - hospitality - Swiss Education Group

Vad är det bästa med din bransch och nisch?

Jag älskar att jobba med människor. Jag kan inte se mig själv sitta bakom ett skrivbord och jobba. När man jobbar med människor vet man aldrig vad som kan hända, vi är alla olika! Jag är så nyfiken av mig och då är detta det perfekta jobbet med alla olika kulturer och nya människor som man möter.

 

Har du haft någon aha-upplevelse?

Jag är väldigt avslappnad som person och tar allt som de kommer. Men hur man beter sig på grund av sin kultur och att man ser kulturskillnader i så många saker. Saker som är självklara för mig som svensk kan vara helt annorlunda för någon annan i klassen som kommer från en annan del i världen. Det är viktigt att kunna se och hantera dessa kulturskillnader på ett bra sätt.

 

Vad är det bästa med skolan?

Klasserna och lärarna. Jag lär mig så mycket om hur jag vill vara som en ledare från dem. Jag får väldigt mycket kunskap som jag känner jag kommer att kunna använda. En känsla jag inte riktigt hade i gymnasiet, även om det var bra.

 

Det bästa med ditt yrke?

Människorna helt klart. I detta yrke märker man och ser vilka som gillar människor – och jag gillar människor!

 

Tips till någon som funderar på att plugga till samma program som dig?

Tänk inte så mycket på att utbildningen är utomlands. Du kommer alltid att hitta vänner var du än är. Tänk på själva utbildningen, det är det viktigaste! Gå på öppet hus om du är osäker, det gjorde allt för mig och de tankar och funderingar som jag hade. Man får en så bra känsla av skolorna och det är så viktigt.