Möt er nya President

I höstas träffade vi Business Administration-studenten Klara Bergerud under International Recruitment Forum och pratade om längtan till Maldiverna och målet som General Manager. Nu har hon påbörjat sitt sista år på utbildningen och steget närmare målet är ett faktum.

Klara Bergerud - ny president - Swiss education group

Hejsan Klara! Berätta, vad som hänt sedan sist vi sågs?

Jag har börjat på termin 6, så det är min näst sista termin innan examen. Vi har nu gått över till att studera på Northwood University, som ger oss vår kandidatexamen. Termin 1–5 som vi läste på Hotel Institute Montreux (HIM) ger oss ett Swiss Diploma in Hospitality, som det heter. Den största skillnaden nu är att vi inte behöver ha uniformen på oss, haha! Kurserna och hur vi blir bedömda är nu via Northwood och inte Swiss Education Group. Men, vi har fortfarande samma lärare och studerar i samma lokaler. Svårighetsgraden på studierna och kraven på oss har höjts också. Nu fördjupar vi oss verkligen i business- och ekonomiämnen och hur man driver företag. Ämnen som går att applicera på alla branscher och inte enbart hospitality.

På vad som skall ske efter skolan, har jag faktiskt börjat titta lite mer på att resa runt och spendera 1 år i taget, istället för Maldiverna. Jobba mig till mer erfarenhet och klättra lite på karriärstegen i London eller New York, men även Amsterdam lockar.

Du har ju även blivit utnämnd till Student President! Vad innebär det?

Jag är president i vad som är Student Ambassador Forum. Det är som ett elevråd och vi är 10 stycken elever som blivit utvalda genom röstning. Det finns flera olika poster som man är ambassadör över som berör skolan och elevernas skolgång. Jag är president och en annan svensk tjej är vice president och sedan har vi 8 ambassadörer. Vi träffas varje vecka där vi diskuterar och pratar om allt som vi kan vara med och påverka och vill förändra.

Som utvald president bär jag det största ansvaret för att få igenom de sakerna som vi kommer fram till. Jag har även ansvarig för att hålla examenstalet inför alla elever, lärare och föräldrar. Kort sagt så är jag ansiktet utåt för hela studentkåren och ska föregå med ett gott exempel.

Hur gick det till när du fick presidentposten?

Man fick man söka och visa sitt intresse för den position man var intresserad av. Efter det fick man förbereda ett tal och till sist en omröstning. I mitt tal berättade jag hur jag verkligen ville få studenternas röster hörda och lyfta fram deras idéer och tankar. Men även olika miljöfrågor, till exempel hur skolan kan bli bättre på återvinning och minska de engångsartiklar som ofta används.

Vad innebär detta för dig som student och som blivande anställd?

Jag tänker att ha en position som denna är inte är helt olikt att vara en general manager eller någon form av ledarposition på ett företag. Detta visar jag har drivet och passionen att bry mig om en större grupp människor. Att jag verkligen är vad man kallar en ”people person” och duktig på att förhandla och förmedla budskap. Det blir som grädden på moset i mitt CV som visar att jag är en ledare.

Har du något tips på någon som också vill bli president?

Jag hade tänkt på detta sedan jag fick veta att det fanns ett Student Ambassador Forum. Jag visade framfötterna i klassen och hos mina vänner, för jag ville visa att man är en bra person och bryr sig om viktiga saker utöver en själv. Och att man har mål, bryr sig om skolan och är ödmjuk – det kommer man långt med!

Din tid på Hotel Institute Montreux (HIM), vad kommer du komma ihåg?

Jag kommer komma ihåg alla mina nya vänner från hela världen och alla de lärare som lärt mig så mycket. Det är svårt att välja nått speciellt! Men, även Montreux som stad. Jag är så glad för tiden jag haft här och är redo för nästa steg i livet.

Någon speciellt som du kommer du ta med dig?

Alla grupparbeten vi gör. Det är så nyttigt att lära sig arbeta med olika typer av människor! Vilket jobb du än har så mynnar det ut i det. Kan du inte jobba, formulera dig rätt eller anpassa dig till olika människor och kulturer så kommer det bli svårt, särskilt i denna bransch där ditt team är ditt allt.

Vad händer nu i denna termin för dig?

Det blir International Recruitment Forum igen och såklart International Women’s Day som vi kommer egna en hel dag åt! Jag och vår vice president ska vara med och hjälpa till då vi båda är kvinnor i ledarroller.