Hur International Baccalaureate utbildningen kan ta dig jorden runt

Victoria Petterson är tjejen som långt innan gymnasiet visste att hon skulle studera utomlands. Vi tog oss en pratstund med interiördesign-studenten om hur den världskända gymnasieutbildningen International Baccalaureate förberedde henne för studier och ett liv utanför Sveriges gränser.

Victoria Petterson Swiss education

Hejsan Victoria! Vad pluggar du?

Jag läser Hospitality and Design Management på IHTTI. Från början var det tänkt att jag skulle välja något helt annat – men jag är glad att jag valde detta! Jag tycker verkligen det är superintressant. Först ville jag bli lärare, men när jag var på en universitetsmässa så träffade jag på folk från Swiss Education Group och fastnade. Jag har alltid vetat att jag ska jobba med människor på något sätt.

Just nu läser vi inredningsdesign och får lära oss grunderna i hur man inreder hotell och restauranger. Vi lär oss allt om ljus och om de små detaljerna som gör stora skillnader. Till exempel, hur man ska designa ett rum så det blir effektivt att röra sig, men samtidigt ser fint och inbjudande ut. Just ljus är något man kanske inte tänker på som gäst när man går in på en restaurang, men det kan göra en enorm skillnad!

Victoria Petterson Swiss education group

Varför valde du just detta?

Jag hade kommit in på Hotel Institute Montreux (HIM) först, som var mer mot business och luxury branding, och ville plugga där från början. Men, jag gick på ett öppet hus som alla skolorna anordnade och besökte då även IHTTI. Då kände jag att det var design som jag ville göra och det var mer än bara programmet som lockade. Skolan och lärarna var så fina och tilltalande att jobba med. Sen så håller ju min pappa på med design och säljer inredningsprodukt via vårt familjeföretag, Differentdesign.se. Så, design ligger även inom familjen som är full av kreativa själar.

Victoria Petterson IHTTI

Vad vill du göra efter examen?

Jag vet inte riktigt just nu, men jag vill jobba med design, det vet jag! Antingen inom marknadsföring eller interiördesign. Efter min praktik så blir det förhoppningsvis lite tydligare.

 

Du studerade International Baccalaureate (IB) innan, berätta hur det har förberett dig för dina universitetsstudier?

Det är en gymnasieexamen som finns och erbjuds över hela världen. Den är universitetsförberedande och all undervisning sker på engelska. Ämnena som man läser är en blandning mellan natur och samhälle och man får välja själv vilka ämnen man ska plugga. Jag valde att studera biologi, matte, geografi, engelska, svenska och psykologi. Man måste välja några ämnen från varje program. Psykologi valde jag för att jag alltid har varit intresserad av hur folk tänker, våra processer i hjärnan och hur man kommer fram till vissa saker.

Jag visste redan innan gymnasiet att jag ville plugga utomlands, då jag älskar resa – vilket nog är ett krav för att jobba inom hospitality. Jag är halvsvensk med en mamma som är från Bali i Indonesien, där jag även växte upp. Vi brukade åka till Sverige på semester och för att hälsa på släkten på pappas sida. När jag var 12 år så ville jag testa på att bo i Sverige och uppleva livet här. Så, jag flyttade hit själv och familjen är kvar på Bali. Eftersom jag flyttade hemifrån och bodde på internat, gjorde det att jag fick lära mig att ta ansvar tidigt. På utbildningen får man även planera sin egna tid, vilket har varit till stor hjälp nu, då man pluggar mycket på egenhand här med. På International Baccalaureate så skriver man också många rapporter, vilket vi också gör här och att redan veta hur man skriver en bra rapport har verkligen varit guld värt.

CAS, Creative Action Service

Man gör också något som heter CAS, Creative Action Service, där man gör aktiviteter eller kreativa saker inom den kommun som man bor i. Tack vare detta får man erfarenheter tidigt. Jag bakade och sålde bakverk till förmån för UNICEF. Det är perfekt att ha på sitt CV när man ska söka praktik eller jobb då det visar att du kan ta ansvar, planera saker och är framåt.

När jag läste psykologi så fick vi som sagt lära oss om hur folk tänker innan de bestämmer sig. Det har jag stor nytta av nu inom marknadsföring, men även inom hospitality. Hur folk tänker innan man de ska köpa något eller boka ett hotellrum, till exempel. Tankebanor, beteende och tankeprocesser är väldigt intressant och hur man kan använda det i sitt dagliga arbete.

Victoria Petterson IB

Varför valde du International Baccalaureate (IB)?

För att utbildningen var på engelska som dels var mitt modersmål och för att jag har enklare att plugga på engelska. Men, sen så visste jag ju att jag ville plugga utomlands och International Baccalaureate är ju känt över hela världen. Att komma in på de stora och kända skolorna skulle bli enklare, då de förstår betyg systemet som är samma på alla International Baccalaureate skolorna över hela världen. Många säger att International Baccalaureate är svårt, vilket det kan vara, men det är så värt det i slutändan då jag har lärt mig så mycket och att det är just universitetsförberedande. Allt jag lärde mig där kan använda idag i det jag läser här på IHTTI.

 

Varför vill du praktisera som Front Office?

Jag har tidigare jobbat inom F&B och ville testa på något nytt på en annan avdelning. Här får man får jobba direkt med kunden och det är så mycket mer än att bara checka in och ut gäster. Jag ville jobba med inredningsdesign som min första praktik, men rekommenderades att göra Front Office för att få mer erfarenhet av hotell och hospitality.