Om att ge gästen en upplevelse utöver det vanliga – från köket

Morgan Dahlén brinner inte enbart för att laga mat, han vill att hans sinne för service ska lysa hela vägen till gästen – från köket. Vi passade på att fråga om praktiken, skidåkningen i St. Moritz och om de oändliga möjligheterna i den kulinariska världen.

Morgan Dahlén - Swiss education group

Hej Morgan! Var pluggar du och vad heter din utbildning?

Jag läser Swiss Grand Diploma vid Cezar Ritz Colleges i Le Bouveret.

 

Varför valde du att plugga just detta?

Jag jobbade tidigare inom hotellbranschen i 2,5 år och sedan en sväng med rekrytering. Jag flyttade hemifrån tidigt och lagade mycket mat åt mig själv. Det var då jag fick upp ett stort intresse för matlagning. Jag kände jag ville köra något som var mer fysiskt och samtidigt få rå om människor. Jag tänkte först att jag skulle tillbaka till att jobba i hotell, men kände att jag skulle ångra mig när jag var 50 år om jag inte jobbade i ett kök. Så jag började kolla på olika skolor, som Cordon Bleu där en vän pluggar, men han avrådde mig och rekommenderade mig att söka hit istället. Så jag kontaktade studievägledarna och fick information som gjorde mig intresserad av att söka.

 

Vad fick dig att tillslut välja Swiss Education Group?

Jag fick ett seriöst intryck av studievägledarna, de var väldigt pålästa. Skolan såg bra ut miljömässigt och köken var mycket välutrustade. Sen fanns möjligheten att nätverka mycket och att sedan få jobb överallt i hela världen.

 

Berätta mer om vad gjorde du innan?

Jag jobbade på hotell i Italien och Spanien som Front-Office och med gäst relationer. Sen så flyttade jag till Köpenhamn och jobbade i resebranschen ett tag och efter det inom rekrytering. Från dessa arbetsplatser kan jag ta med mig drivet jag har att ge människor en upplevelse och viljan att hjälpa till och vara lika serviceminded som man är i hotellbranschen. Just detta har man kanske inte om man börjar direkt som kock och inte har den direktkontakten med kunden. Men jag vill alltid ge det där lilla extra!

 

International Recruitment Forum. Vad är ditt mål med att vara här?

Att träffa och skapa nya kontakter för att kunna hitta mig en praktikplats som förhoppningsvis även leder till jobb. Jag vill träffa folk från Victoria Jungfrau, som har hotell i Interlaken med flera olika restauranger – varav en är en av de absolut bästa i Schweiz. Några andra jag vill träffa är de på International Recruitment som hjälper oss svenskar med arbetsplats och visum i USA.

 

Vad betyder International Recruitment Forum för dig som student?

Att skolan engagerar sig och hjälper oss elever att komma ut i arbetslivet och att säkra en arbetsplats när vi är klara med vår utbildning, betyder väldigt mycket.

 

Berätta om din praktik?

Jag ska vara i St. Moritz då jag älskar att åka skidor, så jag tänkte att jag slår två flugor i en smäll. Det finns goda möjligheter att praktisera på några av de bästa restaurangerna i världen under någon del av min praktik, vilket är mitt mål framöver.

 

Vad vill du göra efter skolan?

Jag vill resa runt lite till och jobba på olika topprestauranger i köket, för att få rätt erfarenhet, så jag kan starta något eget i framtiden. Jag vill skaffa mig en tydligare uppfattning av vad för mat jag vill laga.

Morgan Dahlén - Swiss education group

Vad tycker du är det bästa med din bransch och nisch är?

Att köket är en så häftig arbetsplats med stor kreativ frihet. Det är även ett fysiskt arbete som jag tycker om och det är kul att arbete så tajt med sitt team. Det är svårt att göra något extremt bra helt själv, det krävs man har duktiga personer omkring sig.

 

Det bästa med skolan?

Det är all den kunskap vi får som är mer än bara matlagning. Hur man driver egen restaurang till exempel, men även ledarskap. Vi är också mitt i Europa så det är nära till allt.

 

Det bästa med ditt yrke?

Det finns så mycket kvar att upptäcka och lära sig! Vad man kan göra inom matlagning är obegränsat. Man blir aldrig fullärd i köket. Det är bara din egna kreativitet som sätter gränserna. Jag gillar även att ha en ledarskapsroll och vill utmana de klassiska hierarkierna i ett kök.

 

Har du något tips till någon som funderar på att plugga till samma program dig?

Vår skola och de som utvecklar programmen, vill att vi ska vara förberedda för en nutida bransch. Det gör att våra lektioner är väldigt samtida och on-point. Utbildningen känns inte utdaterad och ger stora möjligheter och man kan enkelt arbeta ute i värden med de kontakter man får från studievägledarna.