Bara en masterexamen bort från din drömkarriär

Intervju med en avgångsstudent från HIM – Hotel Institute Montreux

Har du någonsin funderat på om du ska göra en masterutbildning? Veckans intervjuperson kan kanske övertyga dig om att skriva in dig direkt?

Florent Benoit har nyligen tagit en masterutbildning i turism- och hotellmanagement med inriktning på human resources och har redan fått en uppgradering av karriären inom lyxhotellbranschen. I den här intervjun betonar den tidigare studenten från HIM – Hotel Institute Montreux om vikten av att skapa sitt eget öde, och talar om att bygga starka vänskapsband på universitetet och om de ljuvliga fördelarna med en schweizisk examen.

Hej Florent! Du har redan en kandidatexamen i hotellmanagement. Varför ville du fortsätta med en master?

När världen stängdes ner efter den första Coronavirusvågen fick jag möjlighet att reflektera över mitt liv och vart jag var på väg. Jag visste att jag älskade besöksnäringen – jag hade tillbringat tio år med att arbeta inom området! Men det kändes som om jag inte längre utvecklades i min karriär.

Första kvällen i Montreux.
Första kvällen i Montreux.

I det ögonblicket av självreflektion insåg jag att jag var tvungen att anstränga mig rejält för att se betydande förändringar i min karriär. Att påbörja ett masterprogram var den åtgärd som, trodde jag, skulle ge den nödvändiga ramen för den förändringen. Jag ville lära mig vart hotellbranschen var på väg, och förstå hur min potential passar in i den bilden. Jag ville förbättra min karriär.

Varför valde du Hotel Institute Montreux för din masterutbildning?

Jag ville fördjupa mina kunskaper inom human resources. HIM erbjöd precis det perfekta programmet med inriktning på humankapital.

Hur har din masterutbildning påverkat din karriär?

Min nuvarande arbetsgivare var rakt på sak och sa att min profil inte skulle ha intresserat honom utan denna magisterexamen och det faktum att HIM var bland de tio bästa hotellskolorna.

Jag måste tacka min Alma mater och min magisterexamen för min nya position. Att få rollen som receptionschef på Relais Bernard Loiseau i Saulieu i Frankrike var en av de största ambitionerna i min karriär.

Resa till Zermatt, där jag lärde mig att se bortom det första intrycket.

Har det påverkat dig på ett personligt plan?

Hela erfarenheten vid HIM har öppnat mina ögon för så många saker, särskilt för mig själv. Jag har lärt mig att se det goda i människor, att gå bortom det första intrycket, att bättre förstå andra kulturer och att uppskatta olika sätt att tänka. För att göra en lång historia kort, jag lärde mig att öppna mig för världen och tillåta mig själv att utvecklas.

Du var tvungen att säga upp dig från ditt jobb och lämna dina vänner bakom dig för att flytta till Schweiz i ett år. Var det svårt för dig?

Det mest utmanande var att lämna min katt bakom sig. Jag måste tacka mina vänner och min familj för att de gav mig stöd och motivation att göra dessa förändringar i mitt liv. Jag kände mig redo för det nya kapitlet.

Hur var det att vara tillbaka i skolan igen?

Efter tio år var det svårt att anpassa sig. Rytmen, pressen och målen är inte desamma som i ett företag. Jag var dock mentalt redo att gå igenom det. När jag väl hade anpassat mig till det akademiska flödet var det mycket stimulerande.

Den här bilden från vår examensdag är mycket symbolisk för mig – “de Fantastiska Fyra” tittar på det vackra schweiziska landskapet innan vi påbörjar nya kapitel i våra karriärer.

Vad tyckte du om att göra på din fritid i Schweiz?

Jag är en mycket aktiv person. Jag älskade att åka skidor, utforska den vackra naturen och prova det lokala köket. Jag gillade också att gå till gymmet, vilket har varit en del av min rutin i många år nu.

Vad imponerade mest på dig när det gäller HIM?

Strävan efter excellens i alla avseenden. Det är inte bara det att deras utbildningsprogram var av hög kvalitet och uppdaterat med de aktuella trenderna. Personalen var också mycket professionell och redo att hjälpa mig med allt jag behövde. Jag blev överväldigad av den värme och vänlighet som de visade mig. Att känna stöd när man är borta hemifrån är otroligt, och det är jag tacksam för.

Vad var ett av dina mest hjärtvärmande ögonblick på HIM?

Som en del av vår masterutbildning var vi tvungna att skapa ett resortkoncept för en av våra föreläsare. Jag fick i uppdrag att arbeta med mina kurskamrater Steve, Jackie och Mark i detta projekt. Vi kom överens direkt – det kändes som om vi hade känt varandra i flera år!

Det var ett av de där ögonblicken där man nästan kunde känna att det var meningen att det skulle vara. Vi kom varandra så nära att våra klasskamrater till och med började kalla oss “Fantastiska fyran”! Att studera och bo tillsammans ger en sällsynt möjlighet att utveckla vänskap på en annan nivå.

Första gången jag träffar mina kurskamrater.

Du har studerat i både Schweiz och Frankrike. Hur skulle du jämföra de två länderna när det gäller utbildning?

Frankrike har fortfarande en mycket traditionell inställning till utbildning. Där spelar ryktet om den skola (eller gymnasieskola) du gick i stor roll. Du kommer att utvärderas utifrån det innan du utvärderas utifrån dina faktiska färdigheter och kunskaper.

I Schweiz däremot får du en möjlighet som bygger på din motivation och inte på din utbildningsbakgrund. Du kommer att uppmuntras att göra misstag och lära dig av dem. Du kommer dock att behöva bevisa dig själv på vägen.

Avbrottet mellan utbildning och tid är också dramatiskt i Frankrike eftersom de franska skolorna inte lär dig att förstå den aktuella situationen i världen. Vi studerar till exempel fortfarande texter av författare från förra århundradet, trots att vårt språk har utvecklats med tiden.

I schweiziska skolor däremot uppmuntras du att utforska, observera och analysera på egen hand, och du får de rätta verktygen för det.

Det här var dagen då vi poserade som modeller för en av våra vänners klädmärke. Det var ingen lätt uppgift!

Om du kunde vrida tillbaka tiden, skulle du göra om magisterprogrammet?

Absolut ja. Jag skulle inte ändra något och framför allt inte den skola jag valde. Att ha en schweizisk masterexamen är som en kvalitetsstämpel. Det illustrerar att jag nu har rätt kunskap för att använda min yrkeserfarenhet som jag har samlat på mig under det senaste decenniet och tillämpa den i en mycket bredare mening. Med den är jag inte längre begränsad till bara en sektor av branschen. Jag är mycket mer flexibel än så, vilket gör att jag kan hävda mig bättre.

Vad var det som gjorde din upplevelse i Schweiz så trevlig?

Jag kommer inte att vara särskilt originell här. Det var de nya vänskapen, människornas vänlighet och det hisnande landskapet med Schweiz sjöar och berg.

På examensdagen med vänner och kurskamrater.

Vad har du för framtidsplaner nu?

Jag vill aktivt delta i utvecklingen av en hållbar hotellbransch som respekterar inte bara den naturliga utan även den sociala miljön.

Vad skulle du ge framtida studenter vid Hotel Institute Montreux för råd?

Kom med ett öppet sinne, och glöm vad du tror att du vet. Låt dig själv utvecklas!

*

Läs mer om kandidatprogrammet och mastern hos Hotel Institute Montreux.