Hotellstudier för en karriär bortom hotellbranschen

Intervju med en norsk alumn från Hotel Institute Montreux

Hur väljer du en karriär som passar dig när det finns otaliga alternativ?

Liksom många unga utexaminerade är veckans intervjuperson på jakt efter att hitta den rätta karriärmatchen. Synne, som nyligen tog examen från Hotel Institute Montreux, tycker att det är viktigt att utforska så många alternativ som möjligt. Lyckligtvis, säger hon, öppnar en examen inom hotell- och restaurangbranschen dörrarna till utsikter som sträcker sig bortom detta. I den här intervjun berättar Synne om varför hon valde att praktisera inom transportbranschen, avslöjar den överraskande kopplingen mellan att arbeta på ett hotell och järnvägsadministration och förklarar varför hotellkompetens är efterfrågad just nu.

Examensdag med mina vänner.
Examensdag med mina vänner.

Hej Synne! Grattis till din examen från Hotel Institute Montreux. Känner du dig väl förberedd för att börja bygga upp din karriär?

När jag började studera vid Hotel Institute Montreux (HIM) visste jag inte exakt vad jag ville göra, och jag ändrar mig fortfarande då och då. Men det som är utmärkt med hotellstudierna vid HIM är att de utrustar dig med mångsidiga färdigheter som kan tillämpas i så många olika branscher. När allt kommer omkring vill alla företag erbjuda sina kunder en angenäm upplevelse, och hotellstudier handlar ju om det.

Har du själv arbetat utanför hotell- och restaurangbranschen?

Ja, jag praktiserar för närvarande på Statens Vegvesen (norska vägverket) som handläggare, vilket vissa kanske säger att det inte är den vanliga vägen för en person med en examen i hotell management.

Vad inspirerade dig till att byta bransch?

Som jag nämnde tidigare försökte jag fortfarande ta reda på vad som var rätt karriärväg för mig. Jag ville prova något annorlunda. Dessutom var jag redo att komma hem till Norge. Jag är så glad att jag tog den här chansen, för det har hjälpt mig att se mina karriärmöjligheter i ett nytt ljus! Nu inser jag att möjligheterna är mycket bredare än vad jag först trodde – de sträcker sig längre än till hotellbranschen.

Skolverksamhet. Plockar skräp tillsammans med andra elever för att uppmuntra socialt ansvarstagande i vårt samhälle.
Skolverksamhet. Plockar skräp tillsammans med andra elever för att uppmuntra socialt ansvarstagande i vårt samhälle.

Du gjorde din första praktik på Radisson Blu Royal Park i en roll på Rooms Division. Hur skiljer sig erfarenheten åt nu när du arbetar inom transportbranschen?

Jag tror att relationerna mellan mig och kunderna på båda arbetsplatserna var väldigt olika. Jag gick från att arbeta med hotellgäster som söker hjälp för att få en bra och trevlig tid till att arbeta med kunder som behöver en mycket specifik typ av hjälp när det gäller fordon, körkort och liknande. Men överraskande nog är relationerna ännu mer personliga när jag arbetar på Statens Vegvesen, eftersom jag får interagera med samma kunder oftare. Trots dessa skillnader ser jag nu att gästfrihet är lika viktigt i andra branscher. Det är också det jag gillar med min examen – den är så mångsidig!

På min första praktikplats på dåvarande Radisson Blu Royal Park.
På min första praktikplats på dåvarande Radisson Blu Royal Park.

Vilken var den mest värdefulla lärdom du tog med dig från dina praktikperioder?

Jag har haft fantastiska erfarenheter från båda! Jag gillade särskilt människorna som jag fick arbeta med. På grund av mina underbara kollegor insåg jag faktiskt att det är just att kunna ge och ta emot stöd till varandra som gör en bra arbetsplats till en bra plats att arbeta på. Vissa dagar kan kännas långa och arbetsbördan kan bli tung. Men om man har ett fantastiskt team som stöttar och uppmuntrar kan arbetet bli så roligt.

Gruppfoto från termin 4 med sju olika nationaliteter.
Gruppfoto från termin 4 med sju olika nationaliteter.

Hur betydelsefulla är de relationer du har utvecklat på HIM?

På Hotel Institute Montreux är de vänner man får inte den “vanliga” typen som man träffar ett par gånger i veckan. Vi tillbringar faktiskt mycket tid tillsammans. Vi studerar tillsammans, vi äter tillsammans och reser tillsammans också! Man kan säga att jag har fått några fantastiska vänner här, och utan dem hade hela kandidatupplevelsen inte varit lika rolig.

Hur kan Schweiz jämföras med Norge?

När jag först kom till Schweiz kände jag mig genast hemma. Det har en vacker natur och en lugn kultur. Det är faktiskt ganska likt Norge! En sak som dock är annorlunda är att Schweiz har så nära till allting. Jag älskar att resa, så ett fantastiskt resmål är alltid bara en tågresa bort för ett helgäventyr!

Om du skulle använda ett enda ord för att beskriva kulturen på Hotel Institute Montreux?

Jag tror att det skulle vara mångfald. Både elever och lärare på HIM kommer från många olika bakgrunder, och skolan arbetar hårt för att representera så många kulturer som möjligt genom temakvällar, kulturdagar och liknande.

Även om det inte är en del av det officiella kandidatprogrammet kommer en sådan “kulturell utbildning”, så att säga, med att studera här som standard. Bara genom att dagligen interagera med medstudenter från hela världen har jag lärt mig så mycket om våra skillnader och likheter. Det har vidgat mitt sinne när det gäller hur jag ser på andra.

Kan du dela med dig av ett varmt minne från det dagliga livet på universitetet?

När jag ser tillbaka är en av de saker jag älskade mest de mysiga morgnarna på HIM. Eftersom man bor tillsammans med andra studenter på campus fanns det alltid någon att ta en kaffe med och prata lite med innan dagen började. Det är en av dessa små förmåner med att studera på Hotel Institute Montreux som gör det till en unik upplevelse att studera där.

Tack Synne för att du delar med dig av dina erfarenheter! Lycka till med dina karriärutforskningar!