Norska Kristins väg till topputbildning i Schweiz

Intervju med en student från Hotel Institute Montreux

Kristin kommer från en liten stad i västra Norge och hade inte mycket tidigare erfarenhet av hotell management. Hon var därför lite orolig för att passa in på det prestigefyllda HIM – Hotel Institute Montreux. Nu när hon har påbörjat sina studier säger Kristin att universitetet välkomnar människor med alla typer av personligheter och kulturella och yrkesmässiga bakgrunder. Men en sak som alla studenter har gemensamt är att de har en stark passion för besöksnäringen.

I den här intervjun berättar hotell-managementstudenten från Norge om masterclasses, fantastiska lärare, dagsutflykter till Italien och Frankrike, fascinerande landskap i Schweiz och andra fördelar med att studera vid Hotel Institute Montreux.

Hej Kristin! Att flytta till ett främmande land helt själv är ofta ganska utmanande. Hur var övergången för dig?

Att flytta från Norge till Schweiz var ett ganska stort steg för mig. Innan jag kom till Hotel Institute Montreux visste jag inte riktigt vad jag kunde förvänta mig. Jag älskar att resa, men jag har aldrig flyttat till ett annat land.

Jag kommer från den västra delen av Norge där min familj äger en gård och driver en campingplats under turistsäsongen. Jag var lite rädd för att min bakgrund skulle krocka med de andra studenterna och att jag inte skulle passa in, eftersom jag inte kom från pengar eller samma hotell-bakgrund som jag trodde att många av de andra studenterna skulle ha.

Men när jag väl anlände till Schweiz och fick träffa mina kurskamrater insåg jag att varken pengar, ålder eller bakgrund egentligen spelade någon roll. Vi delade alla samma passion för hospitality.

Hur är det att studera på en skola med en sådan kulturell mångfald?

Att gå på en skola med så många olika kulturer kan ibland vara besvärligt. Man börjar verkligen märka olika uppfattningar om humor, olika sätt att kommunicera och mycket annat.

De flesta av eleverna är dock så öppna för att lära sig om dessa skillnader att det blir en möjlighet att upptäcka nya platser och nya kulturer med mera snarare än ett hinder för att utveckla vänskapsband.

Hur skulle du jämföra Norge med Schweiz?

På många sätt tycker jag att Schweiz och Norge är ganska lika – naturen, klimatet, priserna och hur människor beter sig är mycket lika. En märkbar skillnad är dock att folk, åtminstone i Montreux, tenderar att visa upp sin rikedom, med lyxiga bilar och kläder.

Vad gör skolan bra för att hjälpa eleverna att få rätt färdigheter?

Inlärningsprocessen vid HIM är en av de viktigaste anledningarna till att jag valde skolan. Vi får nästan lika mycket kunskap i klassen som praktiska övningsmöjligheter, med praktikplatser och matlagning i skolans matsal, Gate 85.

Här bygger man sina kunskaper uppifrån och ner. Från och med den första terminen får du lära dig hur hotellbranschen fungerar och hur du kan lyckas med dina studier som student. De följande terminerna blir sedan successivt mer avancerade. På så sätt lär du dig verkligen verktygen för att en dag driva ett eget hotell, men också hur man driver vilket företag som helst i allmänhet.

Vad är det som gör att HIM skiljer sig från de andra skolorna?

Jag tycker att den har en mycket modern inställning till inlärning. Det finns till exempel inga fysiska skolböcker. I stället får eleverna iPads som ett verktyg för att få tillgång till allt nödvändigt läromaterial. De använder en webbplats som heter Moodle, där man hittar de olika ämnena, källor och annan användbar information.

HIM erbjuder också Masterclasses, klasser som inte ingår i läroplanen men som kan vara intressanta att lära sig om. Det inkluderar olika masterclasses för att lära sig om alkoholhaltiga drycker (whisky, tequila, cocktails och mycket mer), matkonst (pasta, choklad, pizza och mycket mer) masterclasses om klockor och aktier. Dessa är inte obligatoriska och vem som helst kan delta så länge det finns plats. Detta är en perfekt möjlighet att utveckla dina intressen och lära dig av människor som brinner för sitt ämne.

Hur ser relationerna med lärarna ut?

För mig personligen har lärarna haft en enorm inverkan på mig. Jag har hittills bara träffat stödjande, förstående och snälla lärare. De bryr sig mycket om studenternas välbefinnande och gör sitt bästa för att hjälpa till där de har möjlighet att göra det.

Jag har vissa inlärningssvårigheter och de insatser som lärarna gjorde för att hjälpa till gjorde mig mållös. Jag känner mig verkligen omhändertagen. De försäkrade mig om att ingen fråga var dum och jag är aldrig rädd för att be lärarna om hjälp.

Hur tillbringar du din fritid när du studerar i Montreux?

Att studera i Montreux ger så många möjligheter att utforska de närliggande länderna och regionerna. Frankrike och Italien ligger bara en tågresa bort. Schweiz är ett av länderna i Europas centrum vilket gör det superenkelt att ordna en weekendresa till många vackra resmål.

Montreux är också perfekt för att ha roligt. Bergsvandring, promenader vid vattnet, testa de många restaurangerna i närheten och gå på bio är bara några exempel på vad jag gillar att göra här.

Det finns också ett gym i närheten av skolan som är gratis för eleverna att använda. Jag brukar gå på yogaklass där, vilket hjälper min kropp och mitt sinne att slappna av efter en lång vecka av studier. Skolan erbjuder också en hel del sportaktiviteter, som fotboll, basket, tennis med mera. Om du vill testa något nytt hjälper skolan mer än gärna till.

Varför lockar en karriär inom lyxhotell dig?

För mig handlade det mer om alla möjligheter som utbildningen erbjuder. Att studera lyxhotell-management ger enorma möjligheter, inte bara inom hotellbranschen utan även inom nästan alla andra sektorer. Man lär sig om alla sidor av hotell- och restaurangnäringen och denna kunskap kan tillämpas i många andra branscher också.

Hur fick du reda på att Lånekassen* tar emot ansökningar från HIM-studenter?

Jag fick först reda på HIM genom en utbildningskongress i Bergen när jag pratade med en representant för skolan.

Hur ser ansökningsprocessen till Lånekassen ut?

Ansökningsprocessen var lång men ganska enkel. Lånekassen hjälper till mycket och jag ringde till och med till dem för att försäkra mig om vilka dokument jag skulle skicka och vilken information som behövdes av mig. Det tar lite tid att få igenom ansökan, men jag har inte stött på några problem.

Hotellbranschen förknippas ofta mer med extroverta personer. Är HIM bra på att ta emot olika typer av personligheter?

Jag har träffat alla sorters människor på HIM – människor som kommer från en omfattande bakgrund inom besöksnäringen, människor som aldrig har upplevt besöksnäringen, människor som kommer från pengar och människor som lever på stöd från företag som Lånekassen.

Jag har träffat både introverta och extroverta människor, människor som är naturligt gästvänliga och till och med studenter som man aldrig skulle kunna tänka sig att arbeta med människor! Chansen är stor att du kommer att träffa någon som du här, oavsett vilken personlighet du har.

Med det sagt, om du är mer utåtriktad ökar dina chanser att bli inkluderad och inbjuden till sociala sammankomster. Eftersom jag kommer från en person på den mer introverta sidan av skalan skulle min rekommendation vara att bjuda in dig själv till aktiviteter och säga ja oftare när folk bjuder in dig.

Tack Kristin för ett härligt och insiktsfullt samtal! Lycka till!

 

*Lånekassens svenska motsvarighet är CSN.