Valde utbildning efter att ha byggt upp en karriär i flera år

Intervju med en student från Norge

Den här veckan pratade vi med en ambitiös blivande hotellchef. Med sex års arbetslivserfarenhet i bagaget bestämde sig May för att pausa arbetet och börja studera för att lyfta sin karriär och få fler yrkesmässiga möjligheter. Nu studerar hon vid Hotel Institute Montreux (HIM) och gör för närvarande praktik på ett lyxigt femstjärnigt hotell i Förenade Arabemiraten och kunde inte vara mer nöjd med sitt val. I den här intervjun svämmar May över om sitt engagemang för lärande, studentaktivism och spännande framtida karriärmöjligheter efter examen.

Hej May! Innan du började läsa in HIM arbetade du inom Food & Beverage (F&B). Varför var det viktigt för dig att börja studera hotell-management?

Efter att ha arbetat en tid inom F&B-området kände jag att jag ville uppgradera min karriär och vidareutveckla mina färdigheter och förmågor. Chefer förväntas regelbundet fatta beslut som är allt från enkla till mycket utmanande. Beslut på F&B-avdelningen kan ha en direkt inverkan på både personal och gäster. Därför måste de vara korrekta.

Varför ville du arbeta inom just lyxhotell?

Jag minns när jag själv fick möjlighet att besöka ett lyxhotell, det var den bästa upplevelsen någonsin. Det var just därför jag blev intresserad av lyxhotell – jag vill kunna skapa sådana bestående minnen även för mina framtida gäster!

Jag visste att HIM skulle ge mig rätt verktyg för att fatta bättre beslut i mitt arbete. Dessutom ville jag vara i en internationell miljö med människor från olika kulturella och utbildningsmässiga bakgrunder. Jag tror att sådana erfarenheter hjälper mig att bli en bättre kommunikatör i allmänhet, vilket är oerhört viktigt inom hotell- och restaurangbranschen.

Hur har HIM hjälpt dig att utvidga de kunskaper som du fått i dina tidigare arbetslivserfarenheter?

Innan jag kom till Hotel Institute Montreux kände jag bara till grunderna i F&B-tjänster genom praktisk erfarenhet. Skolan gav mig en djupare förståelse för hospitality-branschen, hur man bygger relationer med gäster och hur man arbetar i team. Jag lärde mig att passion och tålamod är de viktigaste egenskaperna för att lyckas inom F&B. Jag insåg också hur viktigt det är med möjligheten och förmågan att ta emot feedback och se andra perspektiv.

Du är en aktiv student och är engagerad i Student Ambassadors Forum (SAF). Varför blev du medlem?

SAF är en organisation för studenter som vill utveckla bland annat lagarbete och färdigheter i tidshantering. Jag var grön ambassadör under vinterterminen 2021 innan jag åkte till min praktikplats. Jag utforskade hur vi kunde hjälpa vår skola att bli hållbar och miljövänlig. Ofta organiserade vi utbildningsinitiativ där vi bjöd in campusstudenterna att minska matavfallet tillsammans, städa de omgivande områdena och liknande.

Vilken typ av människor skulle du säga att Hotel Institute Montreux är till för?

Jag tror att det viktigaste är att du känner dig 100 % säker på att studierna är det du vill. Studier vid HIM kräver ditt fulla fokus och engagemang hela tiden. Det är en utmaning att hantera kursens projektmöten med andra studenter, halvtidsprov, slutprov och att hålla de olika tidsfristerna.

Vi har dock små klasser i skolan, vilket gör det lättare att lära sig ämnena och hålla sig framme. Om du inte förstår något tar läraren sig alltid tid att förklara det bättre för dig. Så om du är redo att lära dig – HIM är precis rätt ställe.

När du tittar på dina bilder verkar det så roligt att studera på HIM! Vad är det som du tycker är roligt här?

Ett evenemang som jag uppskattar är till exempel en studiekväll som SAF anordnar under tentamensperioderna. Studenterna bjuds in för att studera tillsammans och alla får förfriskningar och drycker. Studiekvällen motiverar studenterna att lära sig inför tentamen samtidigt som de har roligt. Den distraherar också från den typiska nervositeten som man känner inför tentor. Jag tycker att det är en mycket unik idé som man vanligtvis inte ser på norska universitet.

Vilka praktikmöjligheter erbjuder HIM?

Varje år anordnar SEG ett evenemang som kallas “International Recruiting Forum”, där många företag från hela världen samlas för att leta efter och rekrytera talanger. Detta är ett tillfälle för gäststudenter att nätverka, intervjua och få praktikerbjudanden.

Hur var processen att få en praktikplats för dig?

Efter att ha deltagit i evenemanget fick jag två erbjudanden från olika företag, ett från USA och ett från Förenade Arabemiraten. Det var svårt för mig att välja mellan de två eftersom båda hotellen var mycket framgångsrika. Som tur är har vi på HIM en karriärrådgivare som kan hjälpa dig att välja vilken praktikplats som passar bäst för dina framtida mål.

Mitt mål är att bli F&B-chef en dag. Efter att ha funderat längre på saken verkade Oberoi Beach Resort i Förenade Arabemiraten bättre stämma överens med mina ambitioner. Och det var det jag valde.

Jag har redan varit här på Oberoi i några månader nu, och jag har lärt mig mycket! Jag har lärt mig att se andras perspektiv, acceptera kritik, anpassa mig, vara säker på mitt beslut, ta ansvar och vara rättvis och modig att säga ifrån.

Vad tyckte du var bäst med Schweiz, före din praktik i Förenade Arabemiraten?

Framför allt njöt jag av de fantastiska människor som jag träffade i skolan, och som så småningom blev som en familj för mig. Jag måste också nämna de hisnande landskapen i Schweiz. Med alla fantastiska upplevelser där kommer dessa bergstoppar alltid att få mig att känna mig hemma.

Är du inställd på en viss karriär eller är du öppen för olika möjligheter?

Jag är öppen för olika möjligheter eftersom jag tror att olika erfarenheter får en att växa. Mitt långsiktiga mål är dock att bli F&B-chef och General Manager några år senare.

Om du skulle använda ett enda ord för att beskriva kulturen på HIM – vad skulle det vara och varför?

Ordet skulle vara “familj”. Vi är en liten grupp människor som alltid kommer att finnas där för varandra oavsett vad som händer.

Tack, May, för den härliga pratstunden och lycka till med din framtida karriär!