Att skapa en inlärningsmiljö som är öppen för alla

Övergången till universitetet är ett av de första stegen in i vuxenlivet – en chans att utforska, växa och utmana sig själv på nya och oberoende sätt.

Precis som de flesta av våra förstaårsstudenter går Parth ut på egen hand för första gången. Han njuter av campuslivets friheter, tvättar sin egen tvätt för första gången och har lite hemlängtan då och då, samtidigt som han klarar av en arbetsbörda med krävande kurser.

Men för Parth – en ung person med Downs syndrom – innebar vägen till universitetet unika utmaningar som han var fast besluten att övervinna.

Att ta kärleken till mat till nästa nivå

Parth utvecklade en kärlek till mat när han var barn och började laga mat tillsammans med sin mamma när han var 10 år gammal.

“När jag äter ute med min familj älskar jag att prova olika kök. Vi äter varm och sur soppa, tofu med grönsaker, kryddiga nudlar och risrätter”, säger Parth. Det säger sig självt att Parth är förtjust i de många matalternativ som finns på campus i Le Bouveret!

Hans lärare på International School of Brussels, som han tidigare gick på, uppmuntrade honom att fullfölja sin passion och utveckla sina matlagningskunskaper genom att arbeta på campuscaféet. Där lärde sig Parth att skapa enkla recept, beräkna mått, budgetera för ingredienser och göra inköpslistor.

Skulle Parth välkomnas och inkluderas i studentlivet av sina kamrater? Och viktigast av allt, skulle han trivas där?

Trots sin erfarenhet var det ett stort steg att ta steget och flytta från sitt hem och sin skola i Bryssel för att fullfölja sina drömmar på Culinary Arts Academy/César Ritz Colleges i Schweiz. Parth och hans familj hade sina farhågor.
“Vi ville veta hur skolan och lärarkåren skulle stödja Parths unika inlärningsbehov. Skulle Parth välkomnas och inkluderas i studentlivet av sina kamrater? Och viktigast av allt, skulle han trivas där och om inte, hur skulle vi hantera det?” säger Parths mamma, Preeti Dhawan.

Ovanligt territorium

För vår ledning och våra lärare var det här en nybörjarfasad – eftersom det var första gången en elev med dessa inlärningsskillnader skrevs in på skolan.
“Det fanns många frågor och förståelig oro ur ett akademiskt perspektiv”, säger Maxine Kibble, speciallärare som arbetar tillsammans med Parth. “Hur mycket av kursarbetet skulle behöva anpassas och i vilken omfattning? Skulle föreläsarna klara av att ta hand om mer varierande behov i klassrummet och i köksmiljön? Vi ville se till att Parths upplevelse hos oss var positiv och anpassad till honom. Tack och lov lyckades fakulteten med detta.”

Under de sex månader som gått sedan Parth anlände till campus är det tydligt att han trivs och att han blir ansträngd både akademiskt och personligen – han får nya vänner och utforskar nya platser.

Fakulteten har varit flexibel när det gäller att hitta lämpliga moduler som Parth kan följa från både programmet för hotell- och restauranghantering och programmet för kulinarisk konst, och har repeterat modulerna vid behov och anpassat dem till hans inlärningsbehov. Vissa uppgifter har behövt brytas ner eller förklaras på ett annat sätt, vilket har krävt att lärarna har varit kreativa och att Parths klasskamrater ibland har fått lära sig nya sätt att samarbeta i ett team. Det har varit en ny utmaning för skolan, men en utmaning som både elever och lärare har tagit emot helhjärtat.

Öppnar vägen för andra

Även om detta är första gången som någon med Parths speciella inlärningsprofil är inskriven på vår skola, hoppas vi att denna positiva erfarenhet ska göra det möjligt för andra att följa efter. Vår förhoppning är faktiskt att detta öppnar dörren för fler elever med olika förmågor att fullfölja sina passioner och drömmar genom högre utbildning. Trots de utmaningar som de har mött under hans utbildningsresa var Parths föräldrar envisa med att ge honom möjligheten att få en utbildning som alla andra.

Utbildning gör det möjligt för människor att växa och att stå upp för sig själva och det de tror på … om någon är kapabel att uppnå något bör de få chansen att försöka, oavsett vem de är.

“Utbildning gör det möjligt för människor att växa och stå upp för sig själva och vad de tror på”, säger Parths pappa Nitin Dhawan. “Jag hoppas verkligen att världen kommer att bli mer öppen för att stödja elever med behov av stöd vid inlärning – för om någon är kapabel att åstadkomma något bör de få chansen att försöka, oavsett vem de är.”