Vad krävs för att starta en karriär på Four Seasons?

Intervju med en belgisk student från Hotel Institute Montreux

Den här veckan har vi träffat en begåvad och målmedveten student från Belgien som inte är rädd för att drömma stort. Ända sedan gymnasiet har Amandine haft som mål att arbeta på de finaste hotellanläggningarna i världen. Nu imponerar den snart utexaminerade studenten från Hotel Institute Montreux (HIM) med sina praktikplatser i världsklass och är förväntansfull inför de många karriärmöjligheter som väntar. I den här intervjun talar Amandine om vikten av mångfald, sin vinnande attityd till misstag och avslöjar hur hon lyckades landa de prestigefyllda praktikplatserna på Jumeirah och Four Seasons.

Amadine, på toppen av terrassen på Hotel Institute Montreux.
På toppen av terrassen på Hotel Institute Montreux.

Hej, Amandine! När du var 17 år gammal tog du ett djärvt steg och åkte till Kanada för att lära dig engelska. Varför gjorde du det?

Jag har alltid velat studera utomlands, och för att lyckas med det så behövde jag förbättra mina kunskaper i engelska. Jag visste att det bästa sättet att lära sig ett språk är att fördjupa sig helt i det. Så jag tog mod till mig och åkte till Kanada (den engelsktalande delen) för ett år av gymnasieutbyte.

Föga anade jag att det beslutet skulle komma att förändra mitt liv! Jag blev mognare, mer självständig och dessutom – utan ansträngning lärde mig tala flytande engelska! Att bo utomlands motiverade mig ännu mer att studera i en internationell miljö ännu. Men viktigast av allt – jag blev säker på min förmåga att skapa den möjligheten för mig själv.

Det låter som om du är stark i ditt sinne. Är det viktigt för dig att sätta upp mål?

Ja, definitivt! Jag är inte rädd för att drömma stort och jag arbetar hårt för att nå mina mål. I slutet av utbytet i Kanada kunde jag klara IELTS-testet (ett internationellt språkprov i engelska) med bravur. Det gjorde i sin tur att jag kunde skriva in mig på HIM. Det var ingen lätt process, men när jag kom närmare mina mål och känslan av framgång hjälpte mig att hålla mig fokuserad.

Hotel Institute Montreux' forum för studentambassadörer.
Hotel Institute Montreux’ forum för studentambassadörer.

Varför gjorde du det till ditt mål att studera vid Hotel Institute Montreux?

För det första är Schweiz en viktig aktör när det gäller hotellskolor, tack vare deras utmärkta akademiska förberedelser och välförtjänta rykte. Att ha ett schweiziskt skoldiplom i sin meritförteckning gör stor skillnad inom hotellbranschen. Därför var mitt val till Schweiz lätt.

Hotel Institute Montreux stack ut på många sätt. Viktigast, enligt min mening, är den speciella plats för praktik på hög nivå som de lägger in i sina program. Enligt min egen erfarenhet, när jag nästan är klar med min kandidatexamen, har HIM hjälpt mig att få två praktikplatser på några av de mest prestigefyllda hotellen inom hotellbranschen. Den praktiska erfarenhet som man får genom praktikplatserna tror jag är avgörande. Den ger dig både förtroende för din förmåga och en betydande fördel bland den hårda konkurrensen på marknaden.

För din första praktikplats åkte du till Jumeirah i Dubai. Nu packar du dina väskor för att göra den andra i Miami. Varför sökte du till så olika platser för dina praktikplatser?

Både Förenade Arabemiraten och Förenta staterna är välkända för sina kvalitetstjänster inom hotell- och restaurangbranschen. Jumeirah och Four Seasons är dessutom två stora aktörer i branschen.

Min "avskedsfest" efter min sex månader långa praktik på Jumeirah i Dubai.
Min “avskedsfest” efter min sex månader långa praktik på Jumeirah i Dubai.

Men mest beror det på att jag alltid har tyckt om att träffa människor från olika kulturer och bakgrunder. Jag tror att mångfald är mycket viktigt för att växa, både yrkesmässigt och personligt. Så det faktum att dessa två städer är extremt kulturellt och etniskt varierande och dessutom så motsatta till varandra är det som har gjort mig mest entusiastisk.

En "hejdå"-tårta från mina kollegor efter min sex månader långa praktik på Jumeirah i Dubai.
En “hejdå”-tårta från mina kollegor efter min sex månader långa praktik på Jumeirah i Dubai.

Kan du berätta hur du lyckades få tag på så bra praktikplatser?

HIM har ett brett nätverk av kontakter med några av de mest kända varumärkena inom hotell- och restaurangbranschen i världen. Men samtidigt måste man anstränga sig mycket för att få ett erbjudande om praktikplats. Skolan erbjöd dock mycket hjälp och skapade många möjligheter för oss att hitta det rätta passet med det bästa ryktet.

Så snart jag började studera vid HIM lärde jag mig hur man får kontakt med människor, både på LinkedIn och ansikte mot ansikte tack vare, för det första, International Recruiter Forum (ett årligt rekryteringsevenemang som anordnas av HIM). Sedan hade vi också många skolprojekt för riktiga varumärken eller företag som gjorde att vi kunde upptäcka intressanta företag och träffa inspirerande ledarna inom besöksnäringen på det sättet. Slutligen hade jag som HIM-student också tillgång till en fantastisk karriärcoach – Brankica Ilic – som hjälpte mig att förbereda mig inför intervjuerna, förbättra mina CV:n, motiverande brev och liknande under hela rekryteringsprocessen.

Vad lärde du dig under din praktik på Jumeirah?

På lyxhotellet Jumeirah Al Naseem i Dubai, ett hotell i världsklass med höga krav på kvalitet, var jag tvungen att arbeta hårt för att visa vad jag går för. Att arbeta i receptionen var en stor utmaning eftersom jag inte hade någon tidigare erfarenhet av hospitality. Jag var å andra sidan mycket bestämd att lära mig. Jag visste att misstag var oundvikliga, särskilt så tidigt i min karriär. Men jag bestämde mig för att lära mig av dem i stället för att frukta dem, och det är den inställning jag hoppas kunna ha med mig hela livet.

Jag lärde mig mycket under Jumeirahs praktik, bland annat hur man löser problem, hanterar konflikter, kommunicerar mer effektivt och till och med hur man använder Opera (vilket är avgörande när man arbetar på avdelningen för rumsindelning).

Under min praktik på Jumeirah Al Naseem i Dubai.
Under min praktik på Jumeirah Al Naseem i Dubai.

Vad hoppas du lära dig under din andra praktikperiod på Four Seasons?

Four Seasons Surf Club-hotell i Miami är en resort vid havet med fina restauranger och ett spa i världsklass som, precis som Jumeirah, förväntar sig mycket av sina anställda. Det finns mycket för mig att lära mig fortfarande. Jag kommer att ha en korsutbildning som består av rumsuppdelning, ekonomi, HR och marknadsföring. Så jag hoppas framför allt att få en bättre förståelse för konfliktlösning, aktivt lyssnande, kundservice och multitasking. Men jag är säker på att de kommer att hjälpa mig att lära mig under hela min vistelse – så det här är mer spännande än något annat!

Känner du dig mer säker på din framtid efter att ha fått chansen att åka till några av de mer kända företagen för att göra praktik?

Ja, definitivt!

Vandringsdag till Lac de Taney mörkvattens alpsjö i Schweiz.
Vandringsdag till Lac de Taney, alpsjö i Schweiz.

Vad skulle du säga till dina belgiska landsmän om att studera i Montreux?

En sak som belgarna kanske borde tänka på är att schweizarna är mycket punktliga. Ärligt talat – varje minut räknas när man förbereder sig för att komma till lektionen på morgonen! Å andra sidan finns det mycket vi har gemensamt. Montreux är en franskspråkig stad i Europa, precis som min, så anpassningen var inte särskilt svår för mig. Ett roligt faktum är att båda är välkända för sin utsökta choklad också!

På det hela taget skulle jag säga att det är en fantastisk upplevelse att bo och studera i Schweiz och jag skulle rekommendera det till alla studenter som är villiga att studera utomlands!

Tack Amandine och glöm inte att skicka oss ett vykort från din praktik på Four Seasons!