Upplev världen via en karriär inom hotell- och restaurangbranschen

Hela vägen från Abu Dhabi – en pratstund med Sandra som studerar vid SHMS – Swiss Hotel Management School

Hela vägen från Abu Dhabi - en pratstund med Sandra som studerar vid SHMS - Swiss Hotel Management SchoolHej Sandra! Vad fick dig att tro att hotell- och restaurangbranschen skulle bli ett bra karriärval för dig?

Sedan jag var en liten flicka har jag haft en brinnande nyfikenhet på världen och alla fascinerande människor och kulturer. Samtidigt har jag alltid tyckt om att hjälpa andra på alla sätt jag kan. Så en karriär inom hotell- och restaurangbranschen ger mig möjlighet att njuta av båda delarna: att ta emot och hjälpa gäster att få enastående upplevelser och att träffa människor från hela världen, samtidigt som jag får möjlighet att resa i jobbet.

Jag lägger ner hela mitt hjärta i mitt arbete och känner mig helt hemma i den karriärväg jag valt.

Varför är det spännande för dig att arbeta inom besöksnäringen?

För mig är det fina med hotellbranschen att den är fylld av människor från alla samhällsskikt, som jag kan lära mig något nytt av varje dag. Men människor är också omättliga utforskare, så pragmatiskt sett kommer hotell- och restaurangbranschen alltid att vara relevant och erbjuda fantastiska möjligheter för dig att växa som yrkesmänniska och bygga en karriär genom att göra det du älskar mest.

Du har just gjort praktik på Emirates Palace Hotel i Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten, som en del av din examen vid SHMS – Swiss Hotel Management School. Vad inspirerade dig att välja att praktisera där?

Jag har satt upp många karriärmål för mig själv, och ett av dem är att bli chef. Hotellet Emirates Palace ligger under Mandarin Oriental, och det är ett av de mest framgångsrika företagen inom high-end hospitality. Jag tror att om man vågar drömma stort måste man skaffa sig möjligheter att lära sig av de bästa som finns.

Hur hjälper SHMS sina studenter att få praktikplatser?

Vi har karriärcoacher som vill att vi ska lyckas och som hela tiden uppmuntrar oss att nå vår fulla potential. Att ha detta stöd från skolan har varit till stor hjälp för mig när det gäller att få praktikplatser och sätta upp karriärmål. Jag är skyldig dem ett stort tack för allt de har gjort för att forma och rusta mig för min framtid.

Vilka färdigheter har du fått och vad har du lärt dig om ditt område hittills under din praktik på Emirates Palace i Förenade Arabemiraten?

Jag praktiserade som Front Office-trainee i sex månader, varav tre månader i Butler-teamet, där jag tog hand om VIP-gästerna. Med den här erfarenheten har jag blivit mycket mer social och utåtriktad. Jag har också lärt mig att få bättre kontakt med gästerna och tillgodose deras behov under vistelsen. Och slutligen har jag nu en bättre uppfattning om hur man behåller lugnet i pressade situationer.

Hur tillbringar du din fritid i Abu Dhabi?

Jag älskar att utforska och lära mig mer om den lokala kulturen. Jag har redan besökt alla kända sevärdheter som Stora moskén eller Abu Dhabis köpcentrum. Jag älskar också att träffa nya människor. Jag har underbara kollegor här, några av dem har bott i Abu Dhabi längre än jag, och de visade mig en annan sida av staden, vilket fick mig att bli ännu mer förälskad i den.

Vad är ett skäl till att det är en bra idé att göra praktik utomlands?

Åtminstone i mitt fall fick jag ett nytt perspektiv på mitt liv genom att komma hit. Jag fick se hur annorlunda det är att bo i Förenade Arabemiraten jämfört med mitt hemland, som är Sverige. Det skiljer sig också mycket från Schweiz, även om båda länderna är magiska på sina egna sätt.

Vad är det mest unika med att bo i Abu Dabhi?

Det här är ett mycket kosmopolitiskt land med många människor med olika bakgrund som lever sida vid sida, och det är det som gör det så underbart – att se hur människor från hela världen respekterar och accepterar varandra trots skillnader i hudfärg eller nationalitet. Alla är långt hemifrån, och det är det som gör det här landet så vackert – alla är välkomna och möjligheterna är så många.

Och hur är det att bo i Schweiz?

Jag gillar Schweiz väldigt mycket. Bergen, de gamla charmiga byarna, de grönskande landskapen – jag blev helt tagen av allt detta. Det är nästan som att leva i en saga! Livet på SHMS campus är också fantastiskt. Att delta i International Recruitment Forum (IRF), välkomstmiddagen och många andra teambuilding-aktiviteter som är avsedda att hjälpa oss att njuta av vår tid här och träffa nya vänner gör studierna på SHMS allt annat än monotona.

Den här dagen välkomnade jag en influencer från sociala medier som gäst med blommor som praktikant på Emirates Palace Hotel.

Vilka är de tre viktigaste fördelarna med att gå på SHMS?

Du träffar människor från hela världen som delar dina intressen och blir nära följeslagare;
Du växer mycket som person och som framtida yrkesmänniska;
Som ett resultat av ovanstående kommer du att känna dig självsäker och kraftfull!

Vilka är de aktuella trenderna inom besöksnäringen? Vart tror du att din bransch är på väg?

Hotell- och restaurangbranschen har infört olika hållbara metoder i sin verksamhet, och jag tror att vi kommer att se mer och mer av det i framtiden. Dessutom tror jag att hotellen delvis kommer att drivas av robotar inom några år, eftersom de ledande innovatörerna bland hotellen redan har introducerat robotvärdar som hälsar på gästerna och till och med gör deras favoritcocktails.

Jag tror att just denna tekniska utveckling kommer att ha en betydande inverkan på hotellsektorn och göra våra jobb som hotellpersonal effektivare och smidigare eftersom sådana robotar kan ge våra gäster information, hjälpa dem att göra bokningar, leverera gästernas beställningar till deras rum eller till och med helt enkelt underhålla dem!

Vilken typ av påverkan skulle du vilja göra i framtiden?

Jag har alltid velat göra gott och göra skillnad med mitt arbete, och att knyta kontakter och träffa nya människor är en av mina favoritsysselsättningar. Så ett av mina livsmål är att antingen öppna mitt eget hotell eller arbeta mig upp till General Manager för en större hotellkedja.

Jag vill bli framgångsrik genom att göra det jag älskar mest. Med de pengar jag tjänar, oavsett vad jag väljer att göra i framtiden, vill jag hjälpa människor i nöd och se till att alla har tillgång till grundläggande nödvändigheter som en säker plats att bo på och tillräckligt att äta. Vissa kanske tycker att det är omöjligt, men jag tycker att det är viktigt att vi gör vårt bästa för att hjälpa varandra.

Med en sådan vacker slutkommentar, tack Sandra, för ett givande samtal. Jag önskar dig lycka till!


Läs mer om Sandras utbildning:

Hotell och event management – Kandidat