Hospitality-studier gjorde mig till en bättre kommunikatör

Ett samtal om studier och livet med Henrik, som studerar på SHMS – Swiss Hotel Management School

Ett professionellt porträtt av mig taget på Swiss Hotel Management School.

Hej Henrik! Vilken är den mest kritiska förmågan för en yrkesverksam inom hotellbranschen?

Man måste ha en utmärkt kommunikationsförmåga och uttrycka sig tydligt för att nå framgång inom hotellbranschen. Det lustiga är att det inte var något jag var bra på när jag växte upp. Men under de senaste åren har jag arbetat med det, och nu har det blivit en integrerad del av den jag är idag.

Om det är din dröm att arbeta inom hotell- och restaurangbranschen, men du är lite spänd när det gäller människor, bör det inte hindra dig från att göra det. Social kompetens är något som vi alla blir bättre på med tiden, med varje möte.

Det är så sant! Vad tycker du är spännande med det område du studerar?

Hotellbranschen har gjort det möjligt för mig att resa till länder som jag inte förväntade mig att besöka och träffa människor som jag aldrig skulle ha träffat annars. Att studera vid SHMS – Swiss Hotel Management School och arbeta inom hotellbranschen har gett mig möjlighet att träffa fascinerande människor från alla samhällsskikt, utöka mitt professionella nätverk och skapa otaliga oförglömliga minnen.

Var praktiserar du för närvarande?

Jag praktiserar på det vackra Kimpton Hotel i San Diego, USA.

Vilken roll spelade ditt universitet i jakten på din praktikplats?

SHMS bjuder ofta in olika arbetsförmedlingar för att presentera sig och diskutera möjligheterna för studenter att arbeta och resa, lära sig om olika kulturer och skaffa sig erfarenheter. Det var så jag först fick höra talas om just den här möjligheten att praktisera i USA.

Praktikplatser är en viktig del av SHMS utbildningsprogram. Varför tror du att det är så?

Oavsett vilken ledningsnivå man har på ett hotell är det viktigt att ha en väl avrundad förståelse för branschen. Jag har fått ovärderlig erfarenhet av att praktisera på både F&B- och Front Office-avdelningarna, och jag känner att jag nu har ett bättre grepp om den övergripande hotellverksamheten, vilket jag är säker på kommer att göra mig till en bättre chef senare. Dessutom ger praktikplatser dig en inblick i en mängd olika roller i branschen, vilket kan hjälpa dig att bestämma vilken väg som är rätt för dig i framtiden.

Varför valde du att resa hela vägen till San Diego för din praktik?

Jag bestämde mig för att praktisera i USA eftersom landet är välkänt för sin gästfrihet över hela världen. Stora hotellvarumärken som Marriott International och Hilton Hotels föddes i USA, vilket säger allt. Jag strävar efter att bli framgångsrik i min karriär, och det bästa sättet att nå dit är att lära sig av de bästa.

Och varför sökte du en praktikplats på Kimpton Hotel?

Kimpton är ett hotell som ger praktikanter möjlighet att växa. Som praktikant i receptionen har jag möjlighet att fatta beslut som omedelbart kan påverka våra gäster. Kimpton litar på mig och ger mig möjlighet att hitta lösningar. Jag kan till exempel uppgradera rum om en gäst har problem med sitt rum eller erbjuda gratis kredit att spendera i hotellets restauranger eller barer för att kompensera för ett klagomål.

De flesta hotell är ganska strikta när det gäller vad gästserviceagenter får göra utan chefens godkännande. Men på Kimpton tar vi fullt ansvar och befogenheter när det gäller hur vi tar hand om våra gäster.

Är det viktigt för dig att ha kontroll över din roll?

Ja, att kunna fatta vissa chefsbeslut gör att jag varje dag förbereder mig för att en dag själv bli hotellchef. Med denna frihet kommer dock ett stort ansvar, men också stora möjligheter att förbättra min gästservice och lära mig hur man ger gästerna fantastiska upplevelser. För någon som studerar hospitality management är det mycket viktigt att lära sig att vara en ledare och se till att dina gäster har det bra.

Vad är det viktigaste du har lärt dig under din praktikperiod?

Innan den här praktiken hade jag ingen erfarenhet av Front Office, så den viktigaste insikten som jag har fått hittills är att smidig intern kommunikation är nyckeln till hotellverksamhet, det vill säga till exempel att Housekeeping ger information till Front Desk, Front Desk till F&B, och så vidare.
Hur är det att bo och praktisera i San Diego, Kalifornien?

San Diego är det bästa! Gästerna kommer till hotellet och säger samma sak. New York, till exempel, är en väldigt stressig stad och Los Angeles är för långsamt, säger de. San Diego, däremot, är en perfekt kombination av de två. Människorna är aldrig stressade, är exceptionellt vänliga och gillar att prata på bussen eller på hotellet.

Vad kan man göra på fritiden i San Diego?

San Diego är känt för sina stränder. Jag har redan besökt de flesta stränderna i staden och verkligen njutit av det soliga vädret i kombination med god mat. Jag är en stor matälskare och älskar att prova olika kök. Det mexikanska köket är en av de främsta influenserna i San Diegos matkultur, så en annan favoritgrej att göra här är att prova alla de olika tacos som staden har att erbjuda!

Vilken är den största fördelen med att gå på SHMS?

Med erfarna och ackrediterade föreläsare från olika områden inom hotellbranschen erbjuder SHMS sina studenter bästa möjliga utbildning och arbetsmöjligheter inom ledande serviceföretag över hela världen.

Jag tror att det beror på deras omfattande utbildningsprogram som täcker olika hotellämnen som bland annat Revenue eller Housekeeping Management och Food & Beverage-utbildning. För mig är det värdefullt att lära mig om alla aspekter av hotell- och restaurangbranschen, även om jag kanske inte planerar att arbeta inom alla dessa områden. Att förstå vad en ekonomi- eller personalavdelning ansvarar för är avgörande om jag vill nå mina karriärmål.

Jag håller den svenska traditionen vid liv genom att fira Luciadagen på SHMS.

Om du inte kan åka till Sverige, ta Sverige till dig! Schweiz, Dubai och San Diego tar mig alltid med på en resa hem med svenska köttbullar och godis på de lokala IKEA-varuhusen.

Hur är människorna på Swiss Hotel Management School? Hur viktiga är människorna för den övergripande inlärningsupplevelsen?

Swiss Hotel Management School lockar människor från hela världen. När du studerar här får du naturligtvis öva upp din sociala kompetens och lära dig mer om världens olika kulturer. Hospitality handlar om människor, och om man kan lära sig att bli en bättre lyssnare och kommunikatör samtidigt som man förstår den andra personens behov – det är ett recept för en framgångsrik karriär inom hospitality.

Tack, Henrik, för ett intressant samtal. Ha det så trevligt i San Diego, och låt oss veta hur många olika typer av tacos du lyckades prova när du kommer tillbaka!


Läs mer om Henrik utbildning här:

Hotell och event management – Kandidat