På en livslång resa för att bemästra köket

Ett samtal om studier och livet med Sofia från Sverige, som går på Culinary Arts Academy i Schweiz

I mina arbetskläder utanför Brasserie Astoria i soliga Stockholm.

Hej Sofia! När upptäckte du ditt intresse för matlagning?

Matlagning har varit en av mina hobbies ända sedan jag var liten. Jag bakade ofta cupcakes, kakor och konfekt tillsammans med min mormor. När jag blev äldre blev jag mer och mer intresserad av matlagning, vilket fortfarande fascinerar mig.

Efter så många år, hur kan det fortfarande hålla liv i din nyfikenhet?

Varje människas liv kretsar i hög grad kring tillagning och konsumtion av mat. Tänk vilken rikedom av erfarenhet och visdom som samlats under århundradena och som vi kan dra nytta av! En person kan tillbringa hela sitt liv med att lära sig om mat och matlagning och fortfarande ha så mycket mer att upptäcka.

Det är så sant! Var gör du för närvarande praktik?

Jag praktiserar Brasserie Astoria i Stockholm. Det är en del av Frantzén-gruppen, en samling av sex restauranger, varav två har tre Michelinstjärnor. Utbyte och inspiration sker mellan restaurangerna.

En del av teamet och jag innan serveringen börjar på Brasserie Astoria.

Hjälper Culinary Arts Academy sina studenter att hitta praktikplatser?

Ja. Vi har tilldelade karriärcoacher som vägleder oss i jobbrelaterade frågor. Dessutom anordnar skolan ett årligt rekryteringsevenemang som kallas International Recruitment Forum, där studenter och representanter för hotell- och restaurangbranschen har möjlighet att nätverka. Det är ett utmärkt sätt att få inspiration och träffa potentiella framtida arbetsgivare. Jag visste dock exakt var jag ville praktisera.

Varför tror du att skolan lägger så stor vikt vid praktikplatser?

Kockskolor utrustar dig med rätt verktyg och öppnar dörrar för dina första arbetslivserfarenheter. En kock är dock något man blir genom praktisk erfarenhet – man lär sig mest genom att göra. Genom kulinariska praktikplatser kan du förstå hur allting görs i en verklig miljö och är ett utmärkt sätt att inleda en professionell matlagningskarriär.

Macarons som vi gjorde under en konditorikurs med kocken Yann. Fyllningen var en mango passionsfruktkaramell.

Hur stämmer praktiken på Brasserie Astoria i Stockholm överens med dina yrkesmässiga mål för framtiden?

Mitt främsta mål idag är att lära mig om olika matkulturer så mycket som möjligt, och jag är glad över mitt val av praktikplats. Vår meny består av klassiska rätter som ofta mixas om genom att lägga till ingredienser från olika länders matkulturer, som till exempel ett japanskt inslag i en svensk rätt. Det är väldigt motiverande, eftersom det får mig att vilja experimentera med nya smakkombinationer i köket.

Vilka färdigheter har du fått i skolan som förberett dig för den här praktikplatsen?

Jag lärde mig värdet av att hålla ett rent och välorganiserat kök och betydelsen av att följa korrekta sanitets- och hygienrutiner vid tillagning och servering av mat. Culinary Arts Academy har gett mig en grund på vilken jag kan bygga upp mer avancerade färdigheter som tidshantering, delegering av uppgifter och lagarbete under min praktik.

Expertis i knivanvändning, kännedom om olika matlagningstekniker och den snabbaste och mest effektiva metoden för att skala en morot är alla nödvändiga för att jag ska kunna vara effektiv i köket.

Vilka är fördelarna med att göra praktik på Brasserie Astoria?

Brasserie Astoria är inrymt i en före detta teater, så det är ganska speciellt att vara på en sådan plats varje dag! Men de bästa fördelarna är att få arbeta med så begåvade och underbara människor. Brasserie Astoria har många anställda, så det sker ett dagligt utbyte av historier, kunskap och erfarenheter, vilket jag värdesätter högt eftersom nätverkande och att skapa kontakter är viktigt i matvärlden.

Min vän och jag på en väldigt mysig Boulebar i Stockholm på min fritid.

Vilka roliga saker kan du göra i Stockholm på din fritid?

Under sommaren är Stockholm en idyll! Att vara ute i behagligt väder och käka glass samtidigt som man uplever staden är en av mina favoritsaker att göra

Stockholm är byggt på öar, så naturen finns runt omkring dig. En rolig aktivitet i skärgården är att åka färja. Dessutom finns det många barer och evenemang att besöka. I helgen gick jag på en pop-up jazzkonsert i en stadspark och träffade några vänner på en boulebar efteråt.

Vilken är den största fördelen med att gå på en kulinarisk akademi?

Att gå på Culinary Arts Academy i Schweiz ger möjlighet att utveckla livslånga vänskapsband med personer från hela världen samtidigt som man får ta del av lugnet och skönheten i den schweiziska naturen. Att studera här har varit ett spännande äventyr.

Mina vänner och jag under julfesten som arrangerades av Culinary Arts Academy. 8 olika nationaliteter på den här bilden, så roligt!

Vilken typ av inverkan hoppas du kunna få inom ditt område i framtiden?

Wow, vilken svår fråga! Jag tror på glädje och lycka. Att göra människor lyckliga med mat är en dröm som varje dag, lite efter lite, går i uppfyllelse. Att kunna fortsätta göra det i framtiden med min egen restaurang och mitt eget koncept är en strävan som jag är övertygad om kan bli sann.

Vilka är de aktuella trenderna inom det kulinariska området? Vart tror du att branschen är på väg?

Jag upplever att restaurangerna blir mer villiga att sträcka sig bortom det traditionella köket och prova något nytt. Nu är det mer än någonsin okej att kombinera olika kulinariska traditioner. Så jag tror att den här trenden är här för att stanna, expandera och utvecklas.

Wow, det låter intressant! Kan du dela med dig av ett exempel på detta?

Visst! En maträtt på Brasserie Astoria som heter Toast Astoria kombinerar svenska och japanska smaker. I grund och botten är det en svensk klassiker som heter Toast Skagen och som skapats av den svenske restauratören Tore Vretman. Den består av räkor, majonnäs och dill. Astorias version är gjord med wasabi i majonnäsen, en krydda från Japan. Vi serverar den också med öringrom som tvättats i sake, det japanska risvinet.

Tack, Sofia, för ett smakfullt samtal! Lycka till!

En del av teamet och jag innan serveringen börjar på Brasserie Astoria.

Läs mer om Sofias utbildning:

Internationell kockutbildning