Jag valde inte hotellbranschen, den valde mig

En pratstund om studier och praktik med Albin, en SHMS-student från Sverige.

Hej Albin! Vad är det som gör dej intresserad av hotellbranschen?

Det finns ingen annan karriär som gör det möjligt att träffa så många människor från hela världen med olika bakgrunder och kulturer, oavsett om det är en privatperson, en kändis eller till och med en kunglighet. Det är också något som bara känns givande för mig, möjligheten att forma mina gästers upplevelser till något minnesvärt och unikt.

Varför tror du att en karriär inom hotellbranschen passar dig?

Jag älskar människor, och att vara till hjälp för andra. Jag tror att jag har ett öga för detaljer och märker vad andra behöver eller vill ha. Hotell- och esöksnäringen känns som en naturlig passform.

Var du intresserad av detta när du var liten?

Jag var 13 år när jag började arbeta som servitör och har sedan dess varit i branschen i en eller annan form. När jag gick ut gymnasiet bestämde jag mig dock för att prova mig fram inom finansbranschen och ha ett “riktigt jobb”. Men efter fem år och tre olika chefspositioner förstod jag till slut att det inte var något för mig. Jag insåg att hotellbranschen är där mitt hjärta verkligen hör hemma.

Vad fick dig att vilja studera vid SHMS – Swiss Hotel Management School?

Jämfört med andra hotellskolor, särskilt Sveriges, tycker jag att SHMS sticker ut. Det är ganska formellt och mycket professionellt – vi tilltalar våra lärare med Mr eller Mrs, bär uniformer som alltid måste se korrekta ut, precis som man skulle göra på ett högklassig hotell.

Och därutöver får vi bo och studera i ett palats – hur unikt är inte det?

Vårt campus i Caux Palace.

Det är verkligen unikt! På SHMS är praktikplatser en viktig del av utbildningen. Var har du valt att göra din första praktik?

Jag gör för närvarande praktik på det femstjärniga Penha Longa Ritz-Carlton Resort i Portugal som receptionist/concierge.

Vilken hjälp erbjöd SHMS dig när du sökte din praktikplats?

Skolan har varit en absolut tillgång när det gäller att hjälpa mig att ta fram det perfekta CV:t, särskilt när det gäller att ordna givande nätverksevenemang. Men det är i slutändan upp till varje individ att utveckla sin egen väg till en framgångsrik karriär, bygga upp ett nätverk och få en praktikplats som passar deras mål.

Varför valde du att göra praktik på Penha Longa Ritz-Carlton i Portugal?

Som jag har sagt har jag mycket erfarenhet av besöksnäringen – från att servera på restauranger och blanda cocktails i barer till att arbeta med stora högklassiga banketter och service på rummen. Nyligen prövade jag mig dock på ett annat område och arbetade som teamledare för callcenter, försäljningschef och receptionschef/CEO-assistent. Men det kändes aldrig rätt för mig.

Därför ville jag som mitt första steg tillbaka in i hotellbranschen börja starkt, och skaffa mig erfarenhet på en högklassig femstjärnig anläggning, och jag kunde inte tänka mig ett bättre ställe än Ritz-Carlton för det ändamålet. Deras motto “Vi är damer och herrar som betjänar damer och herrar” speglar perfekt min filosofi om gästfrihet, så jag var glad över att få möjlighet att lära mig av dem.

Och hur går det hittills?

Jag har fått erbjudande om att stanna och arbeta som Front Office Supervisor på Penha Longa Ritz-Carlton i stället för att gå tillbaka till skolan tre gånger redan, faktiskt. Så jag tycker att det går ganska bra! Och även om jag vill avsluta mina studier fick jag veta att jag är välkommen tillbaka när som helst – det är därför nätverk och praktikplatser är viktiga för en karriär!

Vilka är fördelarna med att göra praktik på Ritz-Carlton och i Portugal?

En stor fördel med att praktisera på Ritz-Carlton har varit att ha en begåvad ledningsgrupp som vägleder oss praktikanter under hela praktikperioden och utbildar oss i hur vi ska uppfylla varumärkets standarder. Här känner jag mig uppmuntrad att vara den bästa versionen av mig själv, så det visar bara vilken fantastisk företagskultur de har lyckats skapa genom åren av verksamhet, vilket jag anser är en viktig faktor att ta hänsyn till när man söker jobb på vilket företag som helst.

På ett annat sätt är det också ganska bra att bo i Portugal – det är varmt och stranden bjuder på bra surfing, vilket jag utnyttjar så mycket som möjligt!

Front Office-teamet tillsammans med avdelningen för gästrelationer.

Varför tror du att SHMS lägger så stor vikt vid praktikplatser?

I skolan är allt naturligtvis akademiskt; vi lär oss om hur hotell fungerar och studerar stora varumärken i branschen. Men jag skulle vilja säga att den verkliga förståelsen för branschen kommer först när man får möjlighet att omsätta sina akademiska kunskaper i praktiken. Därför uppskattar jag verkligen att SHMS ger oss möjlighet till två hela terminer av praktik under vårt examensprogram.


Teatern i Caux Palace där stora ceremonier med gästtalare hålls.

Vart ser du att din bransch är på väg?

Efter två tuffa år med resebegränsningar tar hotellbranschen nu emot ett överflöd av gäster som är förväntansfulla över att äntligen få sin länge efterlängtade semester. På Penha Longa har de till exempel aldrig tidigare haft så många bröllop på en sommar! Jag tycker att det är ett bra tecken för branschen och ett tecken som också visar hur stor roll resor och rekreation spelar i människors liv.

Vilka trender inom besöksnäringen tror du att vi kommer att få se i framtiden?

Människor blir mer och mer medvetna om de relevanta frågorna i världen som rör klimatet och överkonsumtion; därför letar de alltmer efter mer hållbara sätt att resa och semestra på. Detta är inte något som jag bara har lärt mig i skolan – jag har också lärt mig det när jag har arbetat på Pengha Longa och kommunicerat med gästerna själva. Hållbara varumärken tror jag kommer att bli nästa grej för hotell.

Vilken typ av påverkan hoppas du kunna få på ditt område i framtiden?

Jag har en dröm om att öppna ett hållbart lyxhotell i framtiden. Jag anser att vi måste ta hand om vår planet, och som jag nämnde tidigare finns det en ökande efterfrågan på det. Jag kan tänka mig att mitt hotell använder solkraft och elbilar samt följer olika andra metoder – allt från att skicka fakturor via e-post i stället för att skriva ut dem till återvinning – allt för att minimera klimatavtrycket så mycket som möjligt.

Naturligtvis finns det mycket att lära tills dess, och det är just därför jag valde en utbildning på SHMS – för att utsätta mig för kunniga lärare och likasinnade, passionerade elever för att samarbeta och en dag förverkliga innovativa idéer.

Tack, Albin, för ett inspirerande samtal! Jag hoppas att nästa gång vi träffas är på ditt helt nya hållbara hotell. Lycka till!


Vill du veta mer om Albins utbildning, läs vidare här:

Hotell och event management – Kandidat