Jag skapar den livsstil och det oberoende som jag alltid har sökt efter

Intervju med en svensk student från HIM

Att flytta till ett främmande land kan vara en utmaning, men Samuel Eriksson har inte en enda gång ångrat att han flyttade till den schweiziska rivieran för att fullfölja sina drömmar. För närvarande praktiserar han på ett femstjärnigt hotell på den grekiska ön Zakynthos, som en del av studieprogrammet vid HIM. Samuel säger att det bästa med en karriär inom hotellbranschen är att hjälpa till att skapa bestående minnen för sina gäster. Vi satte oss ner för att prata om hans erfarenheter som student i Montreux, fördelarna med att praktisera i Grekland och hans ambitioner för framtiden. Läs om detta och mycket mer nedan!

På terrassen på HIM med utsikt över den vackra Genèvesjön.

Hej Samuel! Hur var du som barn?

Jag tror att jag var väldigt målmedveten när jag var liten, entreprenörsmässig kan man säga. Medan andra barn tittade på TV gjorde jag upp en budget för nästa månad för att kunna nå mina sparmål. Det kanske låter tråkigt, men det har gett mig självförtroende att drömma stort och aldrig tvivla på min förmåga att nå mina mål. Hemligheten – skapa små gradvisa mål, och till slut, om du är ihärdig, kommer du att nå dit.

Varför valde du att studera vid HIM i Schweiz?

En stark faktor som bidrog till att jag valde mitt kandidatprogram var dess bredd. Jag ville ha många karriärmöjligheter efter examen. Jag tyckte att programmet Business Administration in Hospitality Management vid HIM erbjöd en perfekt blandning av hospitality, affärsverksamhet och ledarskap. Vad mig beträffar var det ett enkelt beslut.

Jämfört med många andra studenter betalar jag min utbildning helt själv. Bara det visar, tycker jag, på det förtroende jag har för att denna utbildningsinvestering kommer att vara värd det, både när det gäller min karriär och min personliga utveckling.

Nu när du är student vid HIM, hur trivs du där?

Att gå i en internationell skola är helt fantastiskt. När jag var ung inspirerades jag alltid av flygplatser eftersom det var som en annan värld där människor är mer accepterande av varandras bakgrunder. Det bästa med att gå på ett mångkulturellt universitet är att du lär dig så mycket om människors beteende och breddar ditt nätverk utanför dina egna gränser.

Jag håller med! Jag tror att människor man möter kan lära en många saker om man är öppen för det.

Absolut. På HIM firar vi vår mångfald genom att ha evenemang som “Cultural Night” där du har chansen att representera den del av världen som du kommer ifrån. Vi har till och med kurser som går mer på djupet i ämnet världens kulturer. För att kunna delta i denna typ av livsstil måste du vara mycket öppen och acceptera nya människor.

På vilka sätt tycker du att HIM utmärker sig jämfört med andra hotellskolor?

En sak som jag kommer att tänka på är lärarna som själva har byggt upp otroliga karriärer och som nu kan dela med sig av den verkliga kunskapen från sina tidigare erfarenheter som anställda i branschen. Ofta återspeglar inte läroböcker hela bilden, så att ha tillgång till den här typen av kunskap ger dig en enorm fördel.

Hur är du som student?

Jag gillar att arbeta självständigt och föredrar analytiska projekt där mina designorienterade intressen och kreativa talanger kan tillämpas.

Vad tycker du om att bo i Schweiz?

Det bästa med att bo mitt i Europa är att weekendresorna blir mer lättillgängliga och det öppnar nya möjligheter för hur man kan spendera sin fritid som student.

Helgresor är en av fördelarna med att bo i Schweiz, där många länder finns inom räckhåll.

Hur bestämde du dig för var du skulle göra din studentpraktik?

När det gäller min nuvarande praktikplats fick jag mycket hjälp av vår karriärcoach Bran på HIM. Hon gav många tips om vad vi borde tänka på och guidade oss i de riktningar som skulle passa med våra personliga och yrkesmässiga mål.

Varför tror du att din skola lägger så stor vikt vid praktikplatser?

HIM strävar efter att skapa de bästa förutsättningarna för sina studenter att starta sin karriär och lyckas. Och jag tycker att praktikplatser är ett utmärkt komplement till vår examen eftersom de ger dig möjlighet att testa dina teoretiska kunskaper, skaffa dig praktisk erfarenhet och bygga upp ett utmärkt nätverk för din framtid.

När du väl visste vad du ville, var det svårt att få ett praktikerbjudande?

Det var något som jag lade ner mycket tid och arbete på. Ändå var det lätt att studera på en skola med ett så gott rykte som HIM och det var lätt att få uppmärksamhet från några av de mest lyxiga företagen i världen, även som student utan tidigare erfarenhet.


Fritid i Grekland, där jag praktiserar på det femstjärniga Olea All Suite Hotel.

Vad har du valt som din praktikdestination och varför?

Jag praktiserar för närvarande som receptionspraktikant på det femstjärniga Olea All Suite Hotel i Grekland. Jag valde att praktisera på detta familjeföretag i stället för på en stor hotellkedja eftersom jag ville lära mig mer om varje avdelning och vara mer flexibel när det gäller att bestämma hur min praktik ska organiseras.

Praktik på Olea All Suite Hotel i Grekland.

Hittills har jag provat på receptionen, gästrelationer och till och med några chefsuppgifter. Hotellet är relativt nytt och därför har jag större chans att bli en värdefull resurs för deras företag i framtiden.

Vad har du lärt dig där hittills?

Jag har haft mycket erfarenhet av gästfrihet som gäst, men jag har aldrig arbetat på ett hotell tidigare, så att flytta till Grekland i sommar helt själv har lärt mig mycket. Jag har fått en mer djupgående kunskap om alla logistiska och strukturella aspekter av att driva den här typen av företag. Kurserna på HIM har hittills varit till nytta när jag tillämpat kunskaperna i verkligheten.

Jag har också lärt mig att hantera oväntade situationer, att ta ansvar för mina arbetsuppgifter och att kommunicera med gäster från olika kulturella, ekonomiska och samhälleliga bakgrunder.

Jag tror att jag har blivit en bättre person både som individ och som yrkesperson. Ju större utmaning – desto större tillväxt. Man behöver inte alltid välja det säkraste alternativet, enligt min mening.

Hur tillbringar du din fritid när du gör praktik i Grekland?

På min fritid gillar jag att utforska Zakynthos genom att hyra båtar och quads, snorkla i de blå lagunerna och titta på de spektakulära solnedgångarna över Medelhavet. Att äta för många grekiska sallader har dock varit min högsta prioritet medan jag är i Grekland, haha.

Vad gillar du mest med att arbeta inom besöksnäringen?

Det bästa är att jag varje dag tar hand om gäster och är med och skapar några av de bästa minnena i deras liv, allt från årsdagar till smekmånader och frierier.
Jag har haft gäster som gråtit av lycka framför mig. Ibland skapar man ett band med gästerna och det kan vara sorgligt att ta farväl, men jag kunde inte vara lyckligare över mitt yrkesval.

Med det sagt, om jag någonsin skulle vilja byta karriär skulle jag kunna göra det eftersom min examen ger mig ett brett utbildningsutbud. Under termin fem fortsätter du med en specialisering som vår skola erbjuder: Lyx, Franchise eller Finans. Det ger en stor frihetskänsla att veta att man inte behöver vara fast i en viss väg jämfört med andra universitetsexamina. Om du gillar att ha alternativ och möjligheter är detta skolan för dig.

Natursköna vyer i Montreux.

Vilka egenskaper är, enligt din åsikt, viktiga för en yrkesutövare inom hotell- och restaurangbranschen?

Om jag talar utifrån min erfarenhet som praktikant i receptionen tror jag att det viktigaste är att ha en fantastisk kommunikationsförmåga, vara strukturerad, ha höga yrkesmässiga krav och kunna utföra flera uppgifter samtidigt.

Vilka är dina ambitioner för din karriär?

I framtiden skulle jag vilja se mig själv som vd på ett hotell och testa min kreativitet inom försäljning och marknadsföring på ett lyxföretag. Du får gärna komma i kontakt med mig på LinkedIn för att diskutera framtida karriärmöjligheter!

Har du några råd till nyutexaminerade gymnasieelever som överväger att studera vid HIM?

Att flytta till Schweiz för att studera vid HIM har varit ett av de bästa valen i mitt liv. Om du tvekar att flytta utomlands för att fullfölja dina drömmar, för att du är för rädd för att lämna dina nära och kära bakom dig, kommer du att gå miste om så mycket som livet har att erbjuda.

Här på HIM väntar oförglömliga lärare, studentliv, resor och relationer på dig. Kom ihåg att det du manifesterar i ditt liv automatiskt kommer att dras till dig om du bara är dig själv och är redo att utvecklas som person.

Jag ser fram emot att se några nya ansikten i lobbyn i höst!

Tack, Samuel, för ett inspirerande samtal!

Tack detsamma! Jag vill också skicka ett särskilt tack till Frida Raask för att hon har varit en viktig del av mitt studentliv och till HIM för att hon har öppnat många dörrar i min karriär.


Diplom i Hotell Management