Studentrecept: Ostronäventyr

Ostron, även känt som “havets mjölk”, är en av gourmandernas favoritmat. När du serverar ostron med det här receptet får du unika kombinationer av fruktiga smaker och den naturliga havssaltsmaken. Det framhäver ostronets friskhet och intensifierar den exceptionella smaken av de exotiska frukterna. En romantisk middag eller en avkopplande helg med familj och vänner – “Oyster Adventure” är ett utmärkt val.

Recept av Yu Chien Lien (4 portioner, 30 minuter)

 1. Ostron, 1 dussin
 2. Granatäpple, 1
 3. Kiwis, 2
 4. Ananasjuice, 100 ml
 5. Lime, 2
 6. Champagne, 50 ml
 7. Vitlök, 1 klyfta
 8. Mynta, 10 g
 9. Salt och peppar, efter smak
 10. Röd pepparrot, garnering

Tips för att öppna ostronen före tillagning

För att öppna ostronskalen behöver du använda en ostronkniv. Om du inte har en sådan kan du använda en platt skruvmejsel i stället. Använd inte en vanlig kniv, eftersom det är farligt. Använd en kökshandduk för att få ett fast grepp om ostronskalet och skydda din hand.
Förberedelse

 • Tvätta och rengör ostronen för att ta bort alla orenheter, sila bort överflödigt vatten och förvara dem i kylskåpet tills de behövs.
 • Skala granatäpplet och ta försiktigt bort kärnorna med hjälp av en sked, se till att de inte går sönder.
 • Skala och skär kiwin i tärningar som är cirka 0,5 cm stora och lägg dem åt sidan.
 • Mixa vitlök, mynta och ananasjuice till en jämn smet. Passera genom en fin sil.
 • Tillsätt skalet från en lime, limesaften och champagnen. Smaka av.
 • Droppa såsen över ostronen och strö över granatäpple- och kiwitärningar som dekoration.
 • Toppa med pepparrotsgroddar, strö över salt och peppar.
  Servera och njut.

 

Om Yu Chien

För Yu Chien är kulinariska studier hennes största intresse och passion. Hon har fått arbeta på Mandarin Oriental och en italiensk restaurang i Genève, vilket har gett henne erfarenhet av att arbeta med välkända kockar, bland annat Pierre Gagnaire, José Avillez och Antonio Guida. Hon anser att det är en möjlighet att lära känna och förstå olika kulturer genom att arbeta i en internationell miljö, och säger att det har påverkat hennes sätt att närma sig olika kök. Hon njuter av det hon gör och anser sig ha tur som har sina föräldrar, som alltid hjälper henne att sprida skönheten och glädjen i sin passion vart hon än går. Hon växte upp i Asien, men är mycket intresserad av västerländsk kultur, vilket fick henne att studera i hjärtat av Europa. Att pröva nya saker är hennes filosofi som kock; förändring hjälper henne att gå framåt och anpassa sig till nya utmaningar.