Planerar att öppna sitt eget hotell efter hospitality-studier vid César Ritz Colleges. Intervju med en dansk student

Den här veckan träffade vi Mette, en engagerad och livlig dansk student med en passion för hospitality. Mette är nu ordförande för César Ritz Colleges studentambassadörsforum och vill en dag öppna ett eget hotell. I den här intervjun berättar Mette om sitt program för internationell affärsverksamhet inom hotell- och turismmanagement, livet på Le Bouveret och sina framtidsplaner.

Hej Mette! Hur är det att bo i Le Bouveret som student?

Jag älskar verkligen atmosfären här eftersom det är en så liten och mysig stad och alla känner varandra. Även om du går till den lokala parken eller till en livsmedelsbutik kommer du alltid att se bekanta ansikten. Och jag tycker att det är en riktigt bra plats att studera också eftersom man inte har för många distraktioner. Tja… Kanske bortsett från den spektakulära utsikten över sjön och bergen som jag kan beundra direkt från mitt fönster. Det är superfint.

Hur ser din dag ut?

Vanligtvis är jag ganska upptagen… Det känns som om det alltid finns något att göra! Jag har en till tre lektioner per dag och däremellan pluggar jag antingen eller planerar för arbete på Student Ambassador Forum (SAF). Att vara ordförande i SAF tar det mesta av min tid i anspråk. Jag tycker dock om ansvaret eftersom jag gillar att hjälpa till och vara en del av en gemenskap. Och sedan försöker mina vänner och jag naturligtvis resa runt i Schweiz och njuta av det så mycket som möjligt medan vi är här. Så man kan lugnt säga att mitt liv här är helt fantastiskt!

Vilken typ av arbete utför Student Ambassador Forum?

Så SAF är en länk mellan studenterna och lärarna vid fakulteten. Som ordförande leder jag hela teamet, nämligen de så kallade ambassadörerna som var och en ansvarar för olika arbetsområden på skolan. Det finns till exempel evenemangsambassadörer som planerar alla evenemang på campus. Ambassadörerna för sociala medier sköter förstås våra konton i sociala medier och informerar eleverna om vad som är viktigt, och så vidare. Sedan har vi akademiska ambassadörer som ser till att studenterna gör bra ifrån sig och som alltid är redo att hjälpa till om det uppstår problem med en lärare.

Det är skönt att veta att man har en trygg plats där man kan uttrycka sina ärliga känslor!

Exakt. Det är det som gör vårt arbete på SAF meningsfullt.

Familjebesök på Dolder Grand Hotel

Är Schweiz ett populärt val för studenter från Danmark?

Egentligen inte alls. När det gäller utlandsresor, till exempel, är det vanligtvis antingen solsemester i Grekland eller Spanien eller skidåkning i Norge eller Österrike.

Varför tror du att det är så?

Jag tror inte att de vet hur vackert Schweiz är! Så enkelt är det. Mina vänner och min familj hemma kommenterar ständigt hur fantastiska mina inlägg i sociala medier är!

Hur kom då idén att studera i Schweiz till stånd?

Vid något tillfälle fick jag veta att den schweiziska utbildningen inom hospitality är välkänd internationellt. Jag tog då kontakt med Swiss Education Group (SEG) och gjorde ett besök när det var öppet hus (strax före lock-down).

Vad fick dig att slutligen bestämma dig för att skriva in dig?

Som du kanske vet är högre utbildning i Danmark gratis. Så du kan föreställa dig att det var ett mycket stort steg för mig att bestämma mig för att studera i Schweiz. Men jag hade en mycket stark känsla av att detta är exakt den väg jag vill gå, så jag var mycket säker på det. Det är en investering i mitt liv och jag tror ärligt talat att det är värt det.

Och vad ingår i ditt studiepaket?

Förutom själva utbildningen ingår i studieavgiften också dagliga måltider, bra individuellt boende nära skolan, uniformen och en massa olika studentaktiviteter. Det är så bekvämt eftersom jag inte behöver oroa mig för det någonsin, allt täcks av skolan.

Hur tycker du att det skiljer sig från andra program att studera hospitality?

Tja, eftersom jag just nämnde mat tror jag att vi har en ganska unik situation när det gäller det. Vi har tre typer av restauranger på campus: en typisk bufférestaurang, en finrestaurang och en superfinrestaurang. De är utformade för att kulinariska studenter ska lära sig att laga mat i en restaurangmiljö, och för gäststudenter att förstå hur man ger service på högsta nivå. Alla kan se hur studenterna lagar mat, och studenterna kan också anmäla sig för att servera restaurangens kunder, dvs. studenter, föreläsare och universitetspersonal. Jag tror inte att du hittar detta i andra typer av program.

När man studerar hospitality, vad får man egentligen lära sig under lektionerna?

Första halvan av året handlar mer om front-office, service, vin och dryck, fine dining och liknande. Just nu har vi mycket matematik i makro- och mikroekonomi, finansiell redovisning och så vidare. Min absoluta favoritkurs var dock rumsindelning eftersom det är den inriktningen jag räknar med att gå i. Jag är dock också superpeppad över de strategirelaterade kurserna som kommer härnäst.

Nu när du nyligen har gjort din första praktik i Zürich, hur tycker du att den schweiziska hospitality-kulturen skiljer sig från den danska?

Kulturellt sett är länderna ganska lika varandra. Men när det gäller hospitality känner jag att Schweiz ligger på nästa nivå.

Finns det några begränsningar när det gäller var du får göra din praktik?

Egentligen inte. Företagen behöver inte nödvändigtvis vara partner till SEG, så alternativen är många. Om ett företag är en partner till SEG är det förstås till hjälp, men om du har ögonen på något annat ställe är du välkommen att söka dig dit. Skolan måste dock godkänna det för att se till att eleverna får en högkvalitativ inlärningserfarenhet.

Dolder Grand-hotellet i Zürich

Hur brukar praktik-arrangemangen se ut? Om du till exempel gör praktik på ett hotell, får du då bo i ett av deras rum?

Det beror verkligen på. När jag till exempel hade min första praktikplats hade jag riktigt bra villkor: Jag fick en hög lön, massor av dricks och hade dessutom boende på hotellet. Dessutom hade de en personalrestaurang med bra mat och lägre priser. I mitt fall var villkoren förmodligen bättre än för en typisk praktikplats på annat håll.

Jag vet till exempel att Schweiz är ett av de länder där man faktiskt kan få en betald praktikplats. Om jag till exempel åker till Karibien är jag säker på att jag skulle kunna praktisera ett helt år utan att få några pengar alls. Men då kanske de skulle täcka en del av utgifterna som mat och boende. Medan man på andra ställen kanske får en lön, men då måste man hitta en egen bostad.

Hotell Dolder Grand i Zürich

Vad har du för planer efter examen?

Efter mina kandidatstudier vill jag genast komma ut i verkligheten. Jag funderar på att skaffa mig ett jobb som receptionist på en välkänd hotellkedja, och sedan arbeta mig upp till receptionen och så småningom till en tjänst som hotellchef. Jag funderar också på att göra ett masterprogram.

Mitt långsiktiga mål är dock att starta ett eget hotell. Jag kan tänka mig att ha ett litet familjeägt ställe med en personlig atmosfär och goda relationer med gästerna. Jag tror dock att det finns mycket jag kan lära mig genom att först arbeta på en stor hotellkedja. Så min huvudplan är att samla så mycket erfarenhet som möjligt och lära mig av de bästa innan jag öppnar mitt eget hotell.

Äta på Saltz hotellrestaurang med familjen (Mettes praktikansvarige serverar vinet).

Många SEG-studenter är särskilt intresserade av lyxbranschen. Är det något som du också dras till?

Absolut. Jag känner att lyxsegmentet är en av anledningarna till att jag är här på César Ritz.

Om jag till exempel hade studerat hospitality i Danmark skulle jag naturligtvis kunna arbeta som receptionist för någon hotellkedja. Men om jag studerar här har jag möjlighet att arbeta för de bästa lyxvarumärkena. Bara av den anledningen skulle jag vilja utnyttja de unika möjligheter som står till buds och skaffa mig yrkeserfarenhet inom denna bransch.

Vad skulle du säga till de studenter som just nu bestämmer sig för att börja på SEG?

Jag skulle säga att om du brinner för hospitality är César Ritz Colleges den perfekta platsen. Eftersom man studerar utomlands tror jag också att man får så mycket mer erfarenhet och mognar så snabbt jämfört med att studera i en miljö som man redan känner till så väl. För mig är det en sådan livserfarenhet att få uppleva ett annat land som är så vackert som Schweiz.