Pumpasoppa: Bra för själen

Denna smakrika, rostade pumpasoppa, även kallad joumou, kommer från Haiti och tillagas traditionellt den 1 januari som en symbol för landets självständighet. Här är en ny version av soppan som har tillagats av några av våra elever på termin 6.

Termin 6-studenterna på vårt kandidatprogram i kulinarisk konst fick i uppgift att utforma ett sopprecept, testa det i träningsköken och slutligen ta vackra foton av den färdiga produkten. De har lagt mycket tanke på att föreslå ingredienser som är lätta att hitta och ge enkla, stegvisa instruktioner som alla kan följa, oavsett hur kunniga de är i köket.

Ingredienser

 1. Pumpa (kan ersättas med butternut squash), 2 kg.
 2. Morötter, 2 medelstora, skalade och hackade.
 3. Rotselleri, 150 g
 4. Vitlök, 3 klyftor, skalade och halverade
 5. Rosmarin, en kvist
 6. Gul lök, 200 g
 7. Parmesanost, 50 g (valfritt)
 8. Kyckling- eller grönsaksbuljong, 1,5 l (lättare att använda pulver)
 9. Grädde, 200 ml (35 % fett)
 10. Saltat smör, 30 g
 11. Persilja, som garnering
 12. Paprikapulver, ett stänk som garnering
 13. Skiva av rostat bröd
 14. Olivolja
 15. Salt och peppar

Metod

 • Förvärm ugnen till 170 grader C° (om du inte har någon ugn kan du skala och hacka pumporna och sedan göra dem färdiga i en kastrull tillsammans med alla grönsaker genom att värma olivoljan).
 • Skär upp pumpen och ta bort fröna (behåll fröna till garnering). Gnid in pumpen med olivolja, salt, peppar och vitlök och lägg rosmarin på toppen.
 •  Ställ in den kryddade pumpen i ugnen i cirka en timme (det beror på hur tjockt snittet är). Ta ut den när den är mjuk.
 •  Droppa olivolja i en stekpanna på medelhög värme och rosta sedan löken, de hackade morötterna och vitlöken som har rostats tillsammans med pumpen tills de är mjuka. Lägg i den rostade pumpen som har skalats från skalet. Smaka av med salt, peppar, paprika och andra kryddor som du vill lägga till.
 •  Rosta i cirka 3-5 minuter tills grönsakerna börjar svettas och avger en god lukt (valfritt: tillsätt parmesanost och blanda sedan väl).
 •  Tillsätt kycklingbuljong och låt det puttra på låg till medelhög värme tills konsistensen är redo att blandas (tillsätt mer buljong om det är för tjockt).
 •  Häll i grädden och smöret (kan eventuellt tillsätta mer olivolja). Börja därefter att mixa med handmixer tills det blir slätt. Om du inte har en stavmixer kan du använda en vanlig mixer.
 •  (Valfritt: Fräs eller hacka persiljan efter önskemål för garnering, torka och rosta pumpafrön i ugnen i 10 minuter vid 180° C, men krydda först med olivolja, salt och peppar för att ge den en fyllig smak.
 •  Häll pumpasoppan i skålen, ringla lite av grädden ovanpå och strö över lite pumpafrön och persilja som avslutning.
 •  Ät med en skiva rostad baguette/bröd.

Legenden säger att traditionen med Joumou-soppan inleddes av Marie Claire Heureuse, hustru till general Jean-Jacques Dessalines, som framgångsrikt besegrade den franska armén den 18 november 1803 och förklarade Haiti självständigt från Frankrike den 1 januari 1804. Den dagen bad Marie Claire Heureuse alla att laga soppan för att fira sin nyvunna frihet och självständighet, eftersom man tror att förslavade afrikaner tidigare var förbjudna att äta soppan.

När du väljer en kulinarisk skola ska du inte nöja dig med det näst bästa. Lär dig av de mest kvalificerade lärarna. Laga mat med de bästa kockarna. Skaffa dig erfarenhet i de bästa köken runt om i världen. Få kontakt med ledare inom området. Starta din karriär på en av världens bästa kulinariska skolor.