Det bästa med att göra bakverk är naturligtvis godiset!

Något som började som en hobby efter skolan tar nu Lina till tävlingar på på internationell nivå. Sedan hon avslutade programmet Pastry & Chocolate Arts i Schweiz har Lina gjort praktik i Hongkong, åkt tillbaka till Sverige, arbetat på ett lokalt hotell som konditor, och blivit en stolt medlem av ett regionalt kulinariskt team. Nästa steg i hennes planer, säger hon, är guldmedaljen och mer gräddvispning.

Tallrik med Budapest-tårta, en remake av den svenska kakan.

De flesta människor lagar mat varje dag, men sällan tycker de att det är roligt. Varför tycker du att det är så fascinerande, och mer specifikt – varför konditori?

Jag tror att det är hur allt börjar med en ingrediens, och sedan därifrån vidare – möjligheterna är oändliga. Ofta vet man inte ens hur något kommer att bli i slutändan. Det är det som är det roliga med att göra bakverk. Dessutom älskar jag helt enkelt godis!

Som en person som hittar mycket inspiration på Instagram, kan du förutspå trenderna inom konditori för 2022?

Förra årets trend tror jag var att använda en 3D-skrivare för att göra tuiles (franska flarn). Folk är nyfikna på att hitta sätt att inkludera den senaste tekniken i bakning. Därför tror jag att den här trenden kommer att fortsätta även i år.

Har du själv provat att använda 3D-utskrifter i matlagning?

Ja, en gång. Jag gjorde en tuile som såg ut som en krona vilket var väldigt roligt! Jag är sugen på att försöka igen.

Lina Lee och hennes blomsterpastillage.

Vilket var det stoltaste ögonblicket för dig som kock?

När jag blev antagen till Skåne Kulinar – ett nationellt kulinariskt team som främjar regional matkultur och deltar i internationella tävlingar. Det var en stor prestation för mig eftersom konkurrensen var mycket hård.

Grattis! Det är verkligen en stor ära att få representera sin region och hela landet också!

Passionsfrukt- och citronmousse med mjölkchoklad som gav Lina en plats i Skåne Kulinar-laget.

Hur bestämde du dig för att vara med i laget?

Jag har alltid varit nyfiken på hur det känns att tävla professionellt. I och med pandemin, och den typ av arbete som jag gör hade jag mer fritid. Så jag bestämde mig slutligen för att testa nya marker.

Nästa år ska vi tävla i Culinary World Cup 2022 – den internationella tävlingen för kockar i många olika kategorier, bland annat choklad, dessertplätering och mycket mer. Vi tränar mycket. Vi strävar förstås efter guldet!

Skulle du någonsin kunna tänka dig att delta i tv-tävlingar som Hell’s kitchen?

Det skulle jag göra, jag är ganska tävlingsinriktad!

Chokladsvanen. Kulinariska upptäckter under Linas praktik på Le Meridien, Cyberport i Hongkong.

Vad tror du krävs för att bli en riktigt bra kock?

Jag tror att de viktigaste egenskaperna är erfarenhet, kreativitet och ett öppet sinne när det gäller smaker. Nästan varje gång jag prövar en idé slutar det med att den blir helt annorlunda än vad jag hade tänkt mig. Misstag är oundvikliga och faktiskt mycket rekommenderade. Det krävs tid och vilja att experimentera innan man kan laga mat med säkerhet.

Hur bidrog konditorutbildningen vid Culinary Arts Academy till att forma den du är i dag?

Det har fått mig att växa mycket som person. Jag upptäckte saker om mig själv som jag inte ens visste tidigare, vilket har hjälpt mig på vägen.

Jag gick från att nästan inte veta någonting om hur man till exempel gör italienska maränger eller praliner till att kunna välja och vraka bland många olika tekniker för varje maträtt. Så det har hjälpt mig att bli bättre som kock. När jag sedan gjorde min praktik i Hongkong i sex månader lärde jag mig direkt hur det går till att arbeta på ett hotell. Programmet är en bra start om man siktar på något större i livet.

Eftermiddagste från Linas praktik på Le Meridien, Cyberport i Hongkong.

Varför ville du studera i Schweiz och inte på en lokal skola?

Om man jämför schweiziska och svenska konditorutbildningar verkar Sverige fokusera mer på den regionala traditionella konfektyren. De schweiziska programmen är å andra sidan mer moderna och inkluderar nya trender som fina plåtar och liknande. Det var det som jag ville göra.

 

Showcase för examensprov på Culinary arts academy.
Låda med praliner. Pastillage-skådespel under Linas studier vid Culinary arts academy.

För att avsluta på ett roligt sätt: Gordon Ramsey och Victoria, Sveriges kronprinsessa, går in på din restaurang – vad gör du till dessert åt dem?

En Prinsesstårta, men med ett guldlager. Sedan hoppas jag att Gordon Ramsey skulle skrika åt mig och ge mig kritik. Det skulle vara så roligt!

Tack Lina för ett mumsbitande samtal. Lycka till i årets kulinariska tävling!