På plats på Bak- & Chokladfestivalen 2019

Swiss Education Group och Culinary Arts Academy Switzerland var på plats på årets upplaga av branschens kanske godaste happening –Bak- & Chokladfestivalen i Stockholm. Vi pratade om choklad, skapade chokladskulpturer och hjälpte nyfikna besökare att ta steget in i den professionella konditorivärlden.

Lördag, kanske mässans mest hektiska dag. Överallt trängs folk runt de olika montrarna som finns. Praliner, glass, brasilianskt kaffe och churros varvas med glada miner och nyfikna blickar. Mitt på schweiziska torget står Sofia ”Bakfia” Söderberg. Med en van hand kommer små löv och kvistar av choklad till liv.

Tanken är att det ska bli en skog, berättar hon och fortsätter att prata med nyfikna besökare som samlats runt hennes bord.

Runt schweiziska torget passerar människor i en stadig ström. Men de flesta stannar till hos Bakfia och vid arbetsbänken bredvid. Där står Fotis Kefalakis och bygger en skulptur gjord av choklad. Det ska bli en kakaoböna. I den samling nyfikna människor som samlats runt konstverket viskas och fotograferas det.

Levi Kritikos som är utbildningsansvarig för Swiss Education Group i Sverige berättar.

Att vara på en samlingsplats som Bak- & Chokladfestivalen är verkligen unikt. Här har vi inte enbart möjlighet att visa upp våra nuvarande studenter och deras kunskaper, utan vi kan också möta alla nyfikna människor som kanske drömmer om att själva ta steget att bli professionella konditorer. Hela mässan är full med glädje och nyfikenhet för choklad och bakverk, man blir verkligen glad av att se detta.

Slaget om Sveriges bästa praliner

Förutom att bjuda på kunskap och inspiration under festivalen var Swiss Education Group med och anordnade Det stora pralinslaget 2019. En tävling där vi utsåg Sveriges bästa pralinmakare. Ur en stor mängd inskickade bidrag hade fem stycken finalister valts som fick visa upp sina kreationer för publiken och juryn – som bestod av några av de tyngsta namnen i branschen med Per-Olof von Brömsen, chefredaktör på Journal Chocolat, i spetsen.

Efter en otroligt jämn final, där juryn blev tvungen att överlägga sitt beslut på övertid, utsågs ingen mindre än Milly Magnusson som vinnare. Utöver en check på 10 000 kronor vann Milly också en resa ned till Schweiz för en workshop tillsammans med de övriga finalisterna, på Culinary Arts Academy i Luzern.

Konsten med dessert i glas

Att skapa dessert i glas är sannerligen en konst i sig. För alumni-studenten Sofia ”Bakfia” Söderberg är det dock ingen konst, utan en självklarhet. Med en van hand instruerar hon deltagarna som kommit till baklabbet på festivalen. Målet är att visa att alla kan göra sin egna dessert och snyggt och enkelt presentera den i ett glas. Vad sägs om en luftig chokladmousse med äppelkompott och läcker rostad vit choklad – serverad i glas!

Håll utkik här för snart kommer vi lägga upp längre intervjuer från Bak- & Chokladfestivalen med bland annat Sofia Bakfia Söderberg och Fotis Kefalakis !