Hur min praktik förändrade mig

Din första praktikplats kan hjälpa dig att hitta din plats i världen, den lär dig att vara tålmodig, förstående och kan få dig att hitta just dina olika sidor.

Maryia Aliakseyenka flyttade till schweiziska Brig från Vitryssland för att göra färdigt sin mastersexamen vid César Ritz Colleges. En examen som har tagit henne långt utanför klassrummet.

Hur kändes det att lämna hemmet och flytta till Schweiz?

Att flytta till Schweiz och plugga på detta program har varit en nästan ouppnåelig dröm – jag klev ut ur mitt vanliga liv och upptäckte en helt ny värld som fanns runt mig.

Vilket program studerar du?

Jag studerar för min mastersexamen i International Business i Hotel and Tourism Management. Programmet är ett år på campus och sedan sex månader av praktik.

Vart hade du din praktik?

Jag praktiserade på Bürgenstock Hotels and Resorts i Luzern. Jag träffade dem vid International Recrutment Forum förra året som skolan anordnar. Jag presenterade mig själv och lämnade mitt CV. Sen så följde jag upp med e-mail och efter det kontaktade de mig. Det tog mig fyra timmar och fyra tåg för att ta mig till intervjun. Väl på plats var jag tvungen att hålla en intervju på tyska i en timme, vilket gjorde mig väldigt nervös. Det var också en av mina första riktiga erfarenheter att se Schweiz i all sin naturliga skönhet. Hotellet är beläget ovanför Lucernsjön och är en av de mest fantastiska av platser i hela Schweiz!

Hur förändrades du efter din upplevelse på praktiken?

Jag hade fått höra att man inte var samma person efter sin första praktik – nu vet jag att det stämmer.

Min praktik var mitt första steg ut ur studentlivet och in i det riktiga livet. Det var väldigt utmanande i form av fysiskt arbete och att anpassa sig till en helt annan mentalitet och sätt att tänka.

Jag kommer från ett land där det fortfarande är en stor klyfta mellan men och kvinnor. Till exempel – i mitt land om någon såg mig bära något tungt så skulle de hjälpa mig direkt. Men nu, bosatt i Schweiz, fick jag anpassa mig. Denna upplevelse har lärt mig massor om värdskap, teamwork och hur man arbetar i en multikulturell miljö. Även om det var väldigt utmanande så ångrar jag inget.

Vad är den viktigaste läxan du lärt dig under tiden?

När jag först flyttade till Schweiz så var jag väldigt intresserad av tanken för ett bättre jobb och livsstil och att män och kvinnor jobbar tillsammans på samma nivå. När jag växte upp så värdesatte jag inte de små enkla sakerna som när en man håller upp en dörr åt en kvinna. Men efter att jag har bott och arbetat på annan ort har jag insett att vart jag kommer ifrån har format mig till den jag är idag. Och även om jag är kapabel till att förändras så är jag inte intresserad av att förändra vem jag själv är.

Även om jag emellanåt haft det svårt att hitta gemensamma saker med mina kollegor som alla kommer från Västeuropa, så har varenda en av mina erfarenheter lär mig så mycket och har gjort mig starkare.

Har dina mål förändrats sen du blev student?

Jag vet nu mer än någonsin att jag har vad det krävs för att bli en ledare – jag känner det verkligen! Men jag vet också att jag inte är villig att kompromissa när det kommer till att ha en familj samtidigt som jag bygger min karriär. Nu när jag vet detta, är mitt mål att upptäcka de olika möjligheterna som finns inom service och hitta den bästa platsen för mig yrkesmässigt.

Jag kunde aldrig ens föreställa mig den mängd möjligheter från hela världen som jag nu har framför mig. Allt detta enbart för jag tog beslutet att studera i Schweiz.

Maryia Aliakseyenka studerar på César Ritz Colleges i Schweiz och jobbar med sin masterexamen i International Business in Hotel and Tourism Management.

Artikel översatt från engelska till svenska. Om du vill läsa originalartikeln på engelska så hittar du den här