Min praktik hos Gstaad Palace

Här är historien och upplevelsen från min praktik i Gstaad, där jag arbetade på Palace i hjärtat av alperna, taget direkt från en saga i vinterskrud. Nu när min praktik är inne på sluttampen och jag har en dag över, ville jag få ner mina tankar på papper.

Det har verkligen varit en av de mest fantastiska upplevelser i mitt liv så här långt. Att nu stå på tågstationen och blicka upp mot det majestätiska Gstaad Palace med de schweiziska alperna som bakgrund får mig att inse hur mycket jag kommer att sakna det.

Under de senaste månaderna har jag verkligen kommit Palace, mitt team och mina fantastiska kollegor väldigt nära. Men även ledningen som har lärt mig så mycket mer än företagande och hotell, utan även om livet, hur man behandlar andra människor och vad ansvar verkligen innebär, hårt arbete och sann serviceanda.

Det har såklart varit både varit upp- och nedgångar, mitt egna kämpande och utmaningar tillsammans med fantastiska ögonblick där jag gjort ett bra jobb och livet lekte. Det är detta jag vill dela med mig av, för det har verkligen varit en livsförändrande upplevelse för mig.

Låt oss börja från början… Jag studerar International Business och Hospitality Management med ekonomiinriktning vid Hotel Institute Montreux. Studier i Schweiz är väldigt praktiskt lagda, då vi under en termin lär oss de teoretiska och praktiska bitarna av service ”by the book”. Vi lär oss även hur man startar sitt egna hotell eller restaurang under den första terminen, vilket vi även gjorde!

Sen kommer verkligheten… när vi separeras från våra vänner och hittar praktik runt om hela jorden för att verkligen lära oss den praktiska sidan av service och jobbar hårt under 4–6 månader.

Jag hittade min praktik hos Gstaad Palace nästan av en slump. Jag fikade med en tidigare Airbnb värd från Schweiz vids namn Monika, en av de mest fantastiska och vänliga personer jag någonsin träffat. Om du någonsin reser till Schweiz bara måste du besöka hennes stuga i La Tranquille, med utsikt över Genevesjön och de schweiziska alperna. Monika berättade om ett nästan magiskt ställe i Gstaad som jag blev helt fascinerad av. Gstaad Palace är ett av de få hotell av sin rang som fortfarande är helt privatägda.

Efter vårt samtal ringde jag direkt till HR och ansökte om praktik. Inom en vecka efter mitt besök hade jag jobbet. Jag skulle jobba som Front Office Agent för ett av de mest prestigefulla hotellen i Schweiz och världen.

Jag började i november och fick lära mig hur man sköter en reception och ekonomin under 1,5 månad och vintern gjorde under tiden sin entré. Eftersom Gstaad Palace är säsongsberoende, öppnade vi dörrarna den 21 december. Innan dess fick jag lära mig alla grunderna, hur man checkar in- och ut gäster, bokföring och hur man håller en viss standard tillsammans med mycket annat.

Den kalla säsongen fick en varm start… med Nile Rodgers och Chic som uppträdde för våra gäster. Julen var nästan här, snön föll från himlen och landskapet förvandlades till ett vitt sagoland med det vita slottet som överblickat staden.

Gäster i alla former och stadier i livet kom, från när och fjärran, för att njuta av drinkar framför den öppna brasan i lobbyn eller äta i vår restaurang och uppleva allt vad Palace har att erbjuda. De kom även för att festa på Green Go, vår kända, eller kanske mer ökända nattklubb. Men de flesta kanske dock avnjöt en autentisk fondue och raclette i vår fromageria, som en gång var en bunker innehållande Schweiz guld under andra världskriget. 

Familjer kom för att uppleva julgranarna och klädde dem innan tomtens ankomst och Palace var fullt av liv och glädje. Det kändes som jag verkligen levde i en sagovärld, jul och nyår var helt fantastiska. Vi som jobbade som trainees dekorerade hotellet och förvandlade det till temat ”Arabian Nights”.

Jag fick snabbt lära mig hur man jobbar med andra, att le och att leverera en fantastisk upplevelse till våra gäster så att de skulle vilja komma tillbaka om och om igen. Samtidigt lärde jag mig vad det krävs för att sköta en reception, ekonomin och vara ansvarig för mitt egna jobb.

Jag har så många minnesvärda historier att berätta från Palace… men min favorit måste vara att se hur familjetraditionen hos Palace kom till liv om och om igen genom generationerna. En gäst som jag checkade in kom med sin mamma och pappa, fru och dotter. Hans mamma hade tagit honom till Palace när han var liten och nu kom han med sin dotter. 3 generationer av familjetradition på en plats som tycks så still i en hektiskt och ständigt föränderlig värld. Ett ställe dit folk kommer för den rena bergsluften, slappna av och för att känna sig som hemma.

Även ledningen behandlade oss som en i familjen. Ägaren och vice VD bjöd in oss till lunch för att kunna lära känna mig och mina kollegor bättre.

Jag älskade min praktik från första dagen. Mina kollegor är helt fantastiska människor fulla med vänlighet, kunskap, humor och vårt samarbete förde oss närmare tillsammans för varje dag som gick. Från att ha den mest fantastiska chef och kollegor till concierge, gästservice, marknad, Food & Beverage, Room Serivce, städ och alla andra avdelningar, jag är så tacksam för den korta men underbara tid jag hade på Palace.

Självklart fans det dagar som var tuffa och dagar där jag begick misstag. Det var dagar där jag ville krypa tillbaka under täcket i min säng. Men, det var så värt det.

Tack för allt Gstaad, tack alla gäster och tack alla kollegor. Det var helt fantastiskt.

Igor Miller studerar Bachelor of Business Administration in Hospitality Management Hotel Institute Montreux

Artikel översatt från engelska till svenska. Om du vill läsa originalartikeln på engelska så hittar du den här