Hälsa och välbefinnande – nästa trend inom hotellbranschen?

Ett samtal om studier och hospitality med en SHMS-student från Sverige

Hej Petrus! Varför skulle du säga att hospitality* är en bra matchning för dig?

Hej! Att studera hospitality management passar mig väldigt bra. Jag är utåtriktad, lite av en underhållare och en perfektionist. Jag tror att detta är några av de viktigaste ingredienserna för att lyckas i den här branschen.

Var du intresserad av ämnet när du var liten?

När jag växte upp visste jag inte mycket om hotell. Däremot utvecklades mitt intresse för restaurangbranschen tidigt. Som barn tyckte jag om att uppträda, hjälpa till och få folk att skratta. Dessutom samlades min familj alltid kring måltider, vilket gav bränsle åt min passion för mat.

På min praktikplats på JW Marriott Marquis i Miami, i min yrkesuniform.

Vad är det som gör dig så spännande med att studera hotell- och restaurangbranschen?

Det faktum att det alltid finns mer att lära sig! Vi får lära oss att tänka utanför boxen och vara kreativa. Ibland finns det så många sätt att lösa ett problem och tillgodose en gästs behov att till och med föreläsarna blir överraskade av våra lösningar!

Vad är den största fördelen med att studera vid SHMS – Swiss Hotel Management School?

Jag tycker att blandningen av praktisk och teoretisk inlärning gör att SHMS sticker ut. I varje del av programmet är det mycket fokus på hur det tillämpas i verkliga scenarier. Sedan har föreläsarna och karriärcoacherna varit fantastiska för mig. Hela fakulteten vid SHMS har gett mig mycket vägledning, inspiration och motivation, och hjälpt mig att komma dit jag är idag.

Ms Jollain och jag håller mitt pris som månadens student.    Utsikt från Caux Palace, Swiss Hotel Management School (SHMS).

Hjälpte SHMS dig att söka din nuvarande praktikplats?

Ja, karriärcoacherna har spelat en viktig roll i sökandet efter en praktikplats. De hjälpte mig med kontakter och gav mig mycket vägledning och råd. Ännu viktigare är att de lyssnade och hjälpte mig att bestämma vilket erbjudande jag skulle ta emot. Jag kunde känna att de framför allt ville att jag skulle bli nöjd med mitt beslut.

Varför tror du att din skola lägger så stor vikt vid praktikplatser?

Jag tror att SHMS inser att det bästa sättet att behärska hospitality eller någon annan människoorienterad bransch är att skaffa sig praktisk erfarenhet, särskilt om man planerar att göra en internationell karriär.

Som resande yrkesman inom den här sektorn måste man kunna anpassa sig till nya platser, kulturer och nya människor. Jag har flyttat utomlands flera gånger och det blir lättare, men jag är fortfarande nervös varje gång. Varför? För att jag är på väg att kliva ut ur min komfortzon, vilket är, tro det eller ej, något som blir beroendeframkallande! Det är ett fantastiskt sätt att lära sig och få nya världsperspektiv. Att SHMS prioriterar detta var en av anledningarna till att jag sökte mig hit.

Skidåkning i Monthey på min fritid, en timme från Montreux.    Studenternas Halloweenfest där jag var bartender.

Var gör du för närvarande praktik och i vilken position?

Jag är Manager in Training (MIT) på Daniel Bouluds restaurang på det 5-stjärniga JW Mariott Marquis Miami i Florida, USA. Min nuvarande position är Bar & Lounge Supervisor. Praktikperioden är på ett år och jag har redan gjort fyra månader.

Betyder det att du får prova på olika befattningar?

Praktikplatsen skapades ursprungligen så att jag skulle rotera alla front of house-positioner i restaurangen under åtta månader. Det är ett bra sätt att förstå hela verksamheten innan man går vidare till Service Management. Men eftersom jag redan har en omfattande erfarenhet, bland annat av ledarskap, bestämde vi tillsammans att jag skulle prova på en chefsposition nu, så att jag kan fortsätta att lära mig.

Hotellchefen och jag har möten kontinuerligt, vilket jag är nöjd med. Det får mig att känna mig värdefull för organisationen.

Fick du någon hjälp från din skola när du sökte den här praktikplatsen?

Absolut. SHMS karriärcoacher, föreläsarna och visumsponsorn spelade alla en roll i den här processen.

Studentkväll med 80-talstema på Swiss Hotel Management School.

Vad är en visumsponsor?

Du behöver en sponsor för att få ett student- eller arbetsvisum om du inte är amerikan. Många sponsorer besöker SHMS och tillhandahåller all information du behöver. De har vanligtvis en portfölj med företag som de arbetar med och hjälper dig att hitta det som passar bäst. Resten är upp till dig.

När du väl hade hittat din sponsor, hur såg resten av processen ut?

Jag fick en lista med jobb över hela USA efter att sponsorn accepterat mig, men inget av dem var inom Food & Beverage (F&B) Management. Sponsorn sa då till mig att jag skulle ge henne en vecka eller två, och visst, efter två veckor fick jag ett erbjudande från JW Marriott Marquis! Två intervjuer senare, och glad över utsikten till ett helt år av tillväxt på ett så högt rankat hotell med en stjärnkock som Daniel Boulud skrev jag under kontraktet.

Vad tycker du om att bo i Miami?

Att bo i Miami har många fördelar. Jag går till stranden nästan varje dag och det händer mycket där. Jag har redan deltagit i Ultra Music Festival, Formula1, Miami Open och Bitcoin-konventet. Om du vill bo i en stad som aldrig sover är det här platsen!

Att vara anställd av Marriott ger oss dessutom rabatter på alla hotell och restauranger inom varumärket, vilket jag redan har utnyttjat. I maj åkte jag till Medelìn i Colombia och i oktober ska jag åka till Bahamas. Men i ärlighetens namn händer det så mycket i Miami att varje ledig dag kan kännas som en minisemester!

Lobbyingången på hotellet.    Utsikt från hotellets tak

Vilka färdigheter har du fått på SHMS och vad har du lärt dig under din praktik på JW Marriott hittills?

Något som jag har lärt mig på SHMS, och som jag får praktisera nu, är hur man bedömer och anpassar sig till olika kulturer. Detta är förmodligen den mest märkbara färdighet som jag medvetet utvecklar. Gästerna på JW Marriott Marquis Miami kommer från många olika delar av världen, och jag ägnar mycket tid åt att lära känna dem. Att interagera med nya människor är utmanande men också spännande, och ju mer man gör det desto bättre blir man på det.

Vilka är de aktuella trenderna inom ditt område? Vart tror du att din bransch är på väg?

Jag har sett på restauranger att gästerna ofta efterfrågar hälsosammare alternativ på menyn. Mindfulness i både kropp och sinne är onekligen ett hett ämne. Jag tror att vi kommer att få se fler serviceerbjudanden inom kategorin hälsa och välbefinnande även på hotell. Om du går till ett gym i dag erbjuder de ofta tjänster som kroppsskanning, droppbehandlingar och olika terapier utanför själva träningen. Jag tror att vi kommer att få se mer av detta på hotellen, med skräddarsydda upplevelser för att förbättra gästens hälsa och välbefinnande.

Ingången till JW Marriot Marquis Miami.    Den stora matsalen på restaurangen Boulud Sud.

Vilken typ av inflytande hoppas du kunna få inom ditt område i framtiden?

Jag kämpade med kroniskt trötthetssyndrom och Covid-19 under 2020. Att vara sjuk under en mycket lång tid fick mig att fundera på hur jag skulle kunna återhämta mig på bästa möjliga sätt, och det var så visionen om att arbeta med livsstilshotell kom till mig. Hälsa och välbefinnande är något som ligger mig varmt om hjärtat, och min idé är att skapa en semesterort där detta är huvudfokus.

För många är livet är numera snabbt, stressigt och krävande, och därför letar människor aktivt efter sätt att förbättra sin hälsa och vara mer medvetna. Jag vill öppna en anläggning som kombinerar mat, välbefinnande och natur som hjälper människor att må lite bättre. Den här typen av semesterorter finns förstås redan, men jag tror att det finns utrymme för att utveckla idén vidare och ge den min egen twist.

Det låter som något jag gärna skulle vilja åka till! Berätta mer!

Till exempel brukar vanliga spatjänster på hotell vanligtvis innehålla yoga, skönhetsbehandlingar, massage och ett gym. Vad händer om vi lägger till elementet lärande också? Att erbjuda sessioner med en sjukgymnast om sinne, stress, värk och hur allt hänger ihop är något som jag tror att alla skulle ha nytta av.

Restaurangerna skulle följa konceptet och servera hälsosam mat med lokala, hållbara råvaror. Och jag vill införa lärande här också! Att äta hälsosam eller hållbar mat kräver rätt kunskap. Finns det något bättre sätt att lära sig än att få en masterclass av en professionell kock och en näringsläkare på semestern? Jag vill kombinera detta med utomhusaktiviteter som vandring, cykling, forsränning, skidåkning osv. Målet är att gästen ska känna sig energisk och uppladdad när han eller hon checkar ut.

Vilka är några av de problem som du skulle vilja se lösas inom hotell- och restaurangbranschen?

I skolan lär de oss mycket om det hållbara affärskonceptet 3Ps – people, planet och profit. Många talar om vikten av att rädda miljön och använda naturresurser på ett ansvarsfullt sätt. Men den här modellen pekar också på att företag helst ska hjälpa lokalsamhällena att blomstra. En risk när man bygger “getawaysresorter” är dock ofta att lokalbefolkningen känner sig alienerad eller bortträngd.

Genom att hylla lokala kulturer inom hotellet kan man se till att detta inte sker. Lokal musik, shower, mat och kanske till och med lokalt utvecklade terapier. Jag anser att alla företag bör följa detta koncept, och om du gör det rätt kommer du att få en vinst. Allt är helt logiskt!

Tillsammans med mina klasskamrater i Ba2.

Tack, Petrus, för ett spännande samtal! Lycka till i alla dina framtida strävanden!

 

* Hospitality är det engelska samlingsnamnet för hotell-, restaurang- och alla branscher som inbegriper möten med människor och gästfrihet. Därför kan en hotellstudent arbeta inom vitt skilda fält.


 

Lista över programmen vid SHMS – Swiss Hotel management School: