Allt du behöver veta om att praktisera på en ö

Intervju med en svensk student från Culinary Art Academy Switzerland

Det är inte ofta man börjar sin karriär på den legendariska Calypsos ö i Homeros Odyssé. Men det är inte huvudanledningen till att en av våra Culinary Arts Academy-studenter bestämde sig för att praktisera på Gozo, en gömd ö i Medelhavet. Julia Hansen, som för närvarande praktiserar på det femstjärniga hotellet Kempinski San Lawrenz på Malta, kom dit för att lära sig av de bästa. Hon säger att det är en utmaning att arbeta i ett varmt och fuktigt klimat även för den mest detaljorienterade konditorn, särskilt när allting till sista detalj förväntas serveras perfekt. Lär dig mer om Julias erfarenhet av att bo på en liten ö och att utbilda sig till konditor i den här intervjun.

Hej Julia! Varför bestämde du dig för att göra praktik på det femstjärniga Kempinski-hotellet på Malta?

Hej! Jag har alltid varit säker på att jag skulle gilla att arbeta på ett hotell. Kempinski San Lawrenz Hotel har tre olika restauranger plus en frukostbuffé och anordnar många evenemang som bröllop eller grillfester, så jag visste att jag skulle lära mig mycket om hur man levererar högkvalitativa prestationer i ett professionellt kök och hur man förbereder sig för och tillgodoser påkostade evenemang.

Hur fick du kännedom om just den här anläggningen?

Jag fick reda på den här praktikplatsen genom det internationella rekryteringsforumet som min skola arrangerar årligen.

Varför tror du att Culinary Art Academy Switzerland lägger stor vikt vid praktikplatser?

Jag tror att de lägger ner mycket arbete på att hjälpa eleverna att hitta de bästa praktikplatserna som passar deras mål eftersom praktikplatser startar våra karriärer. Så det är uppenbarligen en av de viktigaste framgångsfaktorerna för alla skolor – att förbereda sina elever för en framgångsrik karriär, där de gör det de älskar och tycker bäst om.

Evenemang som International Recruitment Forum uppmuntrar oss att tänka utanför boxen. De många företag inom besöksnäringen som Culinary Arts Academy Switzerland bjuder in till nätverksevenemanget hjälper oss elever att hitta möjligheter som vi kanske inte hade tänkt på tidigare.

Har du alltid vetat vad du vill göra i din karriär?

Allt jag visste först var att jag ville arbeta med konditori eller choklad, men jag visste inte på vilket sätt exakt. Föreläsarna har stor expertis inom en mängd olika områden och ger bra karriärråd. De hjälpte mig att komma fram till att jag ville arbeta med konditori och choklad, inspirerade mig till att lägga tid och kraft på detaljerna och våga ta det där lilla extra för att nå högre nivåer.

Kan du berätta om en typisk dag under din praktik på Kempinski?

Hotellet erbjuder boende i anläggningarna, så den mesta tiden tillbringas med andra kollegor och praktikanter, även på min fritid. Detta gör att vi kan lära känna varandra bättre och bygger nätverk som kommer att vara värdefulla senare i våra karriärer.

Vi börjar vanligtvis våra dagar med förberedelserna i huvudköket och flyttar sedan till en av försäljningsställena för mer specifikt arbete, vilket inkluderar att servera desserter och hjälpa till med förrätten.

Hur tillbringar ni er fritid på ön?

På vår lediga tid går vi ut tillsammans och njuter av stränderna och restaurangerna. En av mina favoritstränder här är Mgarr ix-Xini, där vi har paddlat och hoppat från klippor eller Comino Bay med en blå lagun och de vackra grottorna. Jag gillar också att simma över till den mindre ön runt Comino – den har det mest magnifika turkosblå vattnet!

Gruppfoto av Kempinskis personal och praktikanter.

Är det annorlunda att arbeta på Malta jämfört med Sverige?

Klimatet på ön Gozo, Malta, är väldigt annorlunda jämfört med Sverige när det gäller värme och fuktighet. Vädret var fortfarande ganska svalt när jag kom hit, runt 18 grader. Men under sommaren går temperaturen upp till till och med 40 grader vissa dagar! Det påverkar hur man förbereder sig för catering – man måste tänka annorlunda och planera i förväg på grund av klimatet. Så till exempel bör man i vissa desserter öka gelatinhalten, och tänka på hur vi förvarar maten. Ett kvitto som fungerade i Sverige kanske inte fungerar här utan vissa justeringar.

Och hur liknar det Sverige?

Jag tror att de kulinariska proffsen här strävar efter samma mål – de vill alltid känna sig stolta över det de serverar. Här på Gozo är invånarna, precis som svenskarna, mycket stolta över sina lokala maträtter, och jag gillar att kockarna införlivar dessa ingredienser i menyerna på internationella hotell. Så när de har internationella evenemang kan gästerna också uppleva den lokala kulturen genom maten.

Vanilla+ Gelateria – öns bästa glass!

Kan du dela med dig av några av de lokala ingredienser som är specifika för ön och som ni använder i era menyer?

Det finns en ost som heter Gbejna, som tillverkas på Gozo av antingen får- eller getmjölk. På Kempinski San Lawrenz använder vi den i en av desserterna i restaurangen L-Istorija.

Vad har du lärt dig av att praktisera på Kempinski?

Som praktikant i konditoriet får vi tillaga allt från massproduktion till fin mat för flera olika försäljningsställen – dessa varierande erfarenheter under min tid som praktikant fick mig att inse mina preferenser. Nu vet jag att jag vill göra mer finmiddagar och tallriksdesserter än massproduktion. Jag gillar att planera detaljerna och utforska nya möjligheter när jag utformar en ny dessert.

Om vi går tillbaka några år – varför bestämde du dig för att flytta till Schweiz för att studera vid Culinary Arts Academy Switzerland?

Jag ansökte till Culinary Arts Academy Switzerland eftersom det erbjöd en mångsidig och mångsidig studieplan. När det var dags för mig att börja studera hade jag inga tvivel eller reservationer om mitt beslut.

Är du nöjd med ditt val att studera vid Culinary Arts Academy?

Absolut. Jag är mycket tacksam för möjligheten och alla de kunskaper och erfarenheter jag har samlat där. Allt hittills har varit otroligt bra. Våra föreläsare är som sagt högkvalificerade yrkesmän, vi har tillgång till den mest moderna utrustningen att arbeta med och allt man kan tänkas behöva finns på plats.

Det gläder mig att höra det! Vilka är dina karriärförhoppningar inför nästa kapitel?

Ett av mina största mål är att tävla i både konditori- och chokladtävlingar. Förutom att tävla skulle jag också vilja uppleva att arbeta på en Michelin-restaurang och skapa desserter till deras meny.

Vem är din största inspiration inom det kulinariska just nu?

Den schweizisk-franska konditorn Amaury Guichon är en enorm inspiration för mig eftersom han skapar otroliga desserter och chokladshowpieces samtidigt som han tänker utanför ramarna.

Innan vi avslutar, vad skulle du rekommendera en första besökare att se på Gozo?

Om du besöker Gozo rekommenderar jag att du åker till Xlendi. Den har en vacker strandgata fylld av restauranger med utsikt över havet och klipporna, och solnedgången är fantastisk. Du bör inte gå förbi Vanilla+ gelateria utan att prova deras utsökta glass och min favorit mysiga lilla restaurang Casa Vostra i Victoria, som har en enastående pizza med pistagepesto.

Om du åker förbi Kempinski-hotellet ska du definitivt beställa Mandeltårtan på Gazebo-restaurangen. Det är en mandelmousse på en sesamfrökakaka med blodapelsinganache, apelsingel och hemgjord citrusglass på toppen – mums!

Mandelmousse-dessert.

Tack, Julia, för ett lättsamt samtal! Vi önskar dig all lycka i dina kommande konditoritävlingar och andra karriärssträvanden!


Är du nyfiken på  Julias utbildning?

Konditorutbildning