Praktikant på ett femstjärnigt hotell vill en dag öppna eget

Intervju med en student från Sverige

En praktikplats är nödvändig för varje student som vill få ett försprång på sin yrkesbana. Maja Nylundh, som för närvarande praktiserar på The Oberoi Beach Resort i Dubai, har stora planer för sin framtid. Allt hon gör, säger Maja, drivs av en djup känsla av målmedvetenhet och entusiasm, och att en dag öppna sitt eget hotell är det som motiverar henne att lära sig av de bästa. I den här intervjun berättar Maja hur det är att bo och praktisera i Förenade Arabemiraten som svensk, diskuterar studierna på en av de bästa hotellskolorna i världen och delar med sig av sina framtidsdrömmar.

Framför skolbyggnaden i Caux, där du kan se Genèvesjön från en hisnande utsiktsplats.

Hej Maja! Hur är du som person?

Om jag skulle beskriva mig själv skulle jag säga att jag brinner för det jag gör i alla aspekter av mitt liv. Jag har stora planer men tar oftast livet som det kommer. Jag bryr mig inte om att stressa över framtiden, för så länge man har passion och vet vad man vill så kommer allt att bli bra i slutändan.

Varför har du bestämt dig för att studera i Schweiz vid Swiss Hotel Management School (SHMS)?

Jag valde att studera i Schweiz på SHMS på grund av dess goda rykte. Det är känt över hela världen att några av de bästa hotellskolorna finns i Schweiz, särskilt vår skola som är rankad som den tredje bästa i världen.

Min favoritlärare och jag.

Hur är det att studera på SHMS?

Jag älskar att studera på SHMS, det är bättre än vad jag någonsin hade kunnat föreställa mig. Jag har aldrig tidigare varit omgiven av så många likasinnade personer som verkligen är inspirerande. Lärarna är otroliga och deras kunskaper och erfarenheter är så intressanta att ta del av. Campuset är det vackraste jag någonsin sett, det känns som om man lever i en saga. Jag kan utan tvekan säga att beslutet att studera här var ett av de bästa jag någonsin gjort.

Min rumskamrat och jag på skolgalan.

Beskriv vilken roll SHMS hade för att hjälpa dig att välja och få din praktikplats.

Som student vid SHMS får man massor av hjälp med att både välja och få en praktikplats. Vi har ett helt kontor fullt av karriärcoacher som brinner för att hitta det perfekta valet för oss. Vi har veckosessioner där dessa karriärcoacher hjälper oss med allt från hur man använder Linkedin till hur man skriver ett CV, övar inför intervjuer och hur man accepterar eller avvisar ett erbjudande.

Varför tror du att skolan lägger så stort värde på praktik?

Jag tror att antalet praktikplatser vi har är nyckeln till en framgångsrik utbildning. Man kan läsa timmar och timmar av teori, men inte förrän man ställs inför den faktiska situationen och måste räkna ut hur man ska hantera den kommer man att vara helt förberedd.

I concierge-desk på Oberoi Beach Resort Al Zorah, där man hanterar e-postmeddelanden.

På vilket sätt överensstämmer ditt beslut om praktik med dina långsiktiga karriärmål?

Jag gör min praktik i Dubai på The Oberoi Beach Resort Al Zorah som Front Office Assistant. The Oberoi är ett litet men välkänt femstjärnigt varumärke som främst är baserat i Indien men som även har några internationella fastigheter. Jag valde Dubai för att få lite erfarenhet av landets kultur.

Jag tror inte att jag nödvändigtvis kommer att arbeta här i framtiden, men oavsett var jag hamnar så kommer jag förmodligen att att ha många gäster som kommer från den här kulturen. Att tillbringa sex månader här kommer därför att hjälpa mig att interagera med dessa gäster i framtiden. Jag anser att det är en viktig del av hotelljobbet att ha förståelse för olika kulturer.

Hur skiljer sig Förenade Arabemiraten och ditt hemland Sverige åt eller liknar de varandra?

Jag har hittills inte funnit några likheter mellan Förenade Arabemiraten och Sverige, bara skillnader, vilket gör det till en verkligt intressant lärdom att bo här. Den mest slående skillnaden mellan de två länderna är förstås vädret, jag har aldrig i mitt liv upplevt den här värmen, det är fruktansvärt, men det är också ganska svalt.

På mina lediga dagar brukar jag åka till stranden.

Som jag nämnde tidigare är kulturen också väldigt annorlunda. Speciellt eftersom religionen är en så stor del av invånarnas vardag, något som jag inte är van vid som svensk. Böneutropet som går ut flera gånger varje dag för alla att höra, Ramadan som fick hela landet att gå på halvfart i en månad och det faktum att hela landet gick in i en månadslång sorgeperiod när presidenten i Abu Dhabi gick bort är alla mycket unika och nya erfarenheter för mig.

Hur är det att praktisera på Oberoi Beach Resort Al Zorah?

Till att börja med blir alla praktikanter placerade på en position inom en avdelning i några veckor, och sedan roterar vi. Ledningen är dock mycket flexibel, och om man vill prova på en viss roll eller kanske stanna kvar i den roll man redan har, går oftast att ordna.

HR-teamet här är mycket flitigt och anordnar flera utbildningstillfällen varje vecka (ibland anordnar de också tävlingar och spel för att vi ska ha lite kul). Jag känner mig alltid uppmuntrad att engagera mig och ställa frågor, även om det inte är relaterat till min specifika avdelning. Så fort vi inte har något att göra ber de oss att lära varandra så att all kunskap laddas upp på hela hotellet.

Hur mycket fritid har du och hur spenderar du den?

Vi arbetar nio timmar om dagen, sex dagar i veckan. För det mesta går jag direkt till jobbet och direkt hem igen. Ibland stannar jag till vid det enorma Dubai Mall (som är en dröm!) på vägen hem, men bara om jag har morgonskiftet. Annars finns det inte mycket tid för det. De flesta dagar är jag verkligen trött efter jobbet och ser fram emot att åka hem och vila lite inför en ny dag.

På mina lediga dagar gillar jag att åka till stranden för att dra nytta av det otroliga vädret. Jag har också redan varit på en safari där mina arbetskamrater och jag red på kameler och fick uppleva lite av den arabiska kulturen. För det mesta försöker jag bara göra det mesta av denna möjlighet att vara i ett helt annat land och skaffa minnen som jag aldrig kommer att glömma.

Arbetar ni både på och bor ni på hotellet?

All personal bor i samma hyreshus, ungefär 20 minuter från hotellet. En buss går varje timme från och till hotellet så att man kan ta sig till jobbet och sedan hem igen.

Vad har du lärt dig hittills under din praktik?

Eftersom jag aldrig tidigare har arbetat på ett femstjärnigt hotell eller ens besökt ett som gäst är varje dag en sådan lärorik upplevelse för mig. Oberoi Beach Resort är ett hotell i den övre prisklassen och dess kundkrets förväntar sig inget mindre än perfektion. Även om det krävs ett helt team för att skapa en oklanderlig upplevelse av en hotellvistelse, har jag som receptionist och första kontaktpunkt för våra gäster en viktig roll när det gäller att se till att de lämnar hotellet med ett bra första intryck.

Det är dock inte lätt att imponera på någon som redan har höga förväntningar på servicen, och dessutom är varje person så unik… Så den viktigaste lärdomen för mig har varit att lära mig att bättre förstå gästernas behov och bli en bättre kommunikatör. Men eftersom det är en utmaning är det känslan jag får när jag vet att jag har bidragit till att någon annan har fått en fantastisk upplevelse under sin vistelse som motiverar mig att fortsätta göra det jag gör.

Mitt allra första besök på Burj Khalifa har jag sedan dess sett flera gånger.

Vad har du för ambitioner när det gäller din karriär?

Mitt mål i framtiden är att ha ett eget hotell. Jag vet inte hur det ideala sättet att nå dit ser ut. Som det passar min karaktär tar jag livet som det kommer, och jag litar på att jag kommer att lista ut det på vägen. Allt jag vet är att det är mitt slutmål. Jag har aldrig haft någon som har inspirerat mig; detta är en dröm som kom rent inifrån.

Hur skulle du kunna påverka ditt yrkesområde i framtiden?

Om jag ska vara ärlig har jag inte tänkt på att göra skillnad inom mitt valda område i framtiden. Jag är så fokuserad på mina drömmar och vad jag vill åstadkomma för mig själv. Men nu när jag tänker på det antar jag att jag genom att helt enkelt försöka göra mitt allra bästa och följa mitt hjärta skulle kunna inspirera andra människor med samma passion för att fullfölja sitt eget.

Tack, Maja! Jag kan inte vänta på att få besöka ditt hotell en dag, och allt gott tills dess!