Hospitality hjälpte mig att nå framgång inom finansbranschen

Intervju med en av Hotel institute Montreux-alumn från Sverige

Invid Chateau de Montreux i Schweiz

Den här veckan hade vi ett trevligt tillfälle att träffa Robin Falk, en av de senaste alumnerna från HIM – Hotel Institute Montreux, som nu arbetar som mäklare och rådgivare på ett framstående företagsrådgivningsföretag i Sverige. Robin säger att hospitality och finans har många likheter och att valet av en hotellorienterad skola, tror han, har gett honom en betydande fördel i sin karriär. I den här intervjun diskuterar Robin sin övergång från en utbildning inom hospitality management till en karriär inom finansiella tjänster, de olika yrkesmässiga möjligheterna och vikten av att tro på sig själv.

Hej Robin! Hur startade du en karriär inom finansbranschen efter att ha studerat hotell management vid HIM?

Jag började arbeta som mäklare och rådgivare på ett nordiskt skuldfinansieringshus i Sverige direkt efter att jag avslutat mina studier på HIM, där jag studerade International Hotel Management med inriktning på finansiell analys och förmögenhetsförvaltning.

Jag fick jobbet efter en spontanansökan till min andra praktikplats. Jag gick på intervju, förberedde en presentation som ett steg i rekryteringsprocessen och blev antagen till ett traineeprogram. Under traineeprogrammet har jag fått möjlighet att göra ett licensprov från SwedSec, vilket jag klarade, och det är ett viktigt steg inom traineeprogrammet.

Vilken smidig övergång från skola till karriär! Har du alltid varit intresserad av ekonomi?

Jag har alltid varit intresserad av finans och ekonomi. Det är grunden för alla sektorer, så det är den typen av ämnen som jag alltid har trott skulle gynna alla i deras karriärer, oavsett om det är inom bank- eller hotellbranschen.

Även om matematik och statistik aldrig har varit mina starka sidor kunde jag få en solid grund i ekonomi och finans (vilket är avgörande om man vill arbeta inom finansbranschen) tack vare min skola.

Varför valde du att studera vid HIM, som är inriktat på hospitality i stället för en skola som är specifikt inriktad på ekonomi?

Jag bestämde mig för att ta en examen i hotell management eftersom jag visste att det skulle förbereda mig för en mängd olika karriärvägar. Hospitality är viktigt i alla verksamheter, även i arbetet som mäklare, där man dagligen interagerar med kunder, både personligen och via telefon.

Vad har du lärt dig, som hjälper dig i karriären som ekonom?

HIM har hjälpt mig enormt mycket med kunskaper om gästfrihet i min finansiella karriär. Det finns många likheter mellan de två karriärvägarna, eftersom man i båda karriärvägarna måste förstå kundens behov och ge bästa möjliga service.

Jag fick kompetens inom hospitality och lärde mig hur man gör gästerna bekväma som om de är i sitt eget hem. Den här förmågan är också viktig i samband med finansiella tjänster. Precis som gäster kan byta hotell kan investerare byta bank om de får dålig service och behandling. Kunderna kommer inte att anförtro dig sin förmögenhet förrän de känner sig trygga med dig som person.

Så på det hela taget skulle jag vilja säga att utbildningen vid HIM gav mig professionella normer för hur man beter sig i olika sammanhang och kommunicerar med människor, vilket är viktigt inom den finansiella sektorn där man ständigt möter potentiella kunder.

Vilka karriärmöjligheter finns det för dem som har tagit examen vid HIM? Går de långt utöver hotell- och restaurangbranschen?

Möjligheterna för dem som har tagit examen vid HIM är oändliga. Det kommer alltid att finnas ett behov av professionella och välutbildade kandidater som utbildas på HIM. Med lite entreprenörskap, drivkraft och en utmärkt utbildning öppnas dörrarna på vid gavel. Jag hade flera duktiga kurskamrater som, precis som jag, fick praktikplatser inom finansbranschen tack vare sin ambition och utbildning och fortsatte karriären inom samma bransch.

Före din praktik har du gjort praktik på hotellföretag. Hur betydelsefulla var dessa erfarenheter för din karriärstart?

Innan jag påbörjade mina studier vid HIM praktiserade jag som servitör & gästrepresentant på Dorsia Hotel & Restaurant och som Back Office-trainee på Radisson Blu riverside i Göteborg, Sverige, och båda kvalificerade sig som en praktikplats (av de två som krävs i vårt studieprogram).

Den erfarenheten gav mig en känsla för vad hotell- och restaurangbranschen handlar om. På den tiden var jag dock fortfarande väldigt ny i branschen, och min utbildning vid HIM var det som faktiskt ledde mig dit jag är idag, i alla fall om vi pratar om min karriär inom finansbranschen.

Hur upplevde du studierna i Schweiz i allmänhet? Kan du dela med dig av några minnesvärda ögonblick för dig där?

Jag upplevde mångfald när det gäller geografi, kultur, språk, utbildning, yrke och religion, vilket var en lärorik erfarenhet i sig. Skolan har lärt mig en stor arbetsmoral, utrustat mig med ett brett spektrum av principer, gett mig många utmaningar och gett mig ännu fler möjligheter.

De bästa delarna av min tid i Schweiz var de tillfällen då jag fick studera och umgås med mina fantastiska klasskamrater. Vi gjorde allt från att köra runt i Schweiz till att flyga till Italien, Frankrike och Tyskland under terminsloven. Jag är otroligt tacksam och glad för mitt val av utbildning och för de människor jag träffade.

Vilket är det enda ord som bäst beskriver HIM?

Inkluderande.

Varför är det så?

Ordet “inkluderande” speglar väl min upplevelse i klassrummen, fulla av elever med olika bakgrunder. Vi lärde oss i relativt små grupper på 30–40 personer, jämfört med de typiska universitetsauditorierna med 80+ studenter i samma klass. Det gjorde det lättare att känna sig inkluderad bland klasskamraterna och sedd av lärarna, vilket enligt min mening ökar inlärningsförmågan och bygger långvariga vänskapsband med klasskamraterna.

Med vänner från skolan utanför Hotel Institute Montreux.

Vilka är dina framtida mål nu? Kan du tänka dig att gå långt bortom hotellbranschen?

Mitt mål nu är att fortsätta växa inom företaget för att ta min karriär till nästa nivå. Möjligheterna där ute är oändliga, så jag vill skaffa mig mer kunskap och erfarenhet för att förbereda mig för framtiden.

Även om jag inte ser mig själv arbeta på hotell eller restaurang hoppas jag att jag kan gå en karriärväg som påverkar människor, och som inte bara kräver numerisk expertis utan också en stor personlighet och mänsklig kontakt.

Vad är definitionen av framgång för dig?

Framgång handlar om att sätta upp, arbeta mot och uppnå sina mål och drömmar inom alla livsområden, t.ex. karriär, ekonomi och hälsa. Det handlar om att växa som individ och bli lite bättre än vad man var igår.

Har du några råd till framtida studerande vid HIM?

Mitt råd till framtida HIM-studenter som vill bli framgångsrika är att tro på sig själv och arbeta helhjärtat mot sina drömmar ända till slutet! Man ska inte hoppas på att något “kanske går”. Hoppet är inte lika starkt som att tro på sig själv. Vi har förmånen att kunna kontrollera våra tankar. Hantera dem väl, så har du nyckeln till motivation och framgång.

Vad sägs om ett finansiellt råd till alla som vill förvalta sina inkomster bättre?

Att investera i aktier har historiskt sett varit ett populärt sätt att få avkastning på lång och kort sikt. Att investera innebär att man gör ett köp med förhoppningen att det kommer att öka i värde med tiden. Så om du har besparingar kan investeringar vara ett sätt att förhindra att värdet av dina pengar minskar med tiden (vilket är en naturligt förekommande process) eller till och med öka dina pengar.

Du kan uppnå detta på flera olika sätt, bland annat genom att investera i aktier eller gemensamma fonder. Att köpa aktier är också ett utmärkt sätt att lära sig om börsnoterade företags verksamhet och hur förändringar utifrån påverkar dem.

Tack, Robin, för ett intressant samtal. Lycka till med dina karriärsträvanden!