7 anledningar till varför du bör göra praktik utomlands

Norska HIM-studenten Tina gör sin praktik i Maldiverna

Arbetsgivare letar alltid efter begåvade personer med dokumenterad yrkeserfarenhet. Som hotellstudent vid Hotel Institute Montreux och praktikant på det femstjärniga Waldorf Astoria Maldives Ithaafushi vet jag själv att en praktikplats är ett utmärkt sätt att skaffa sig färdigheter och påbörja sitt yrkesliv. Men jag tror att en praktik utomlands kan skilja dig från mängden och ge dig en triumferande internationell karriär. Läs om min praktikplats på Maldiverna och lär dig sju anledningar till varför jag valde att göra praktik utomlands och varför du också borde göra det!

Mitt namn är Tina Gjester Eikeland. Jag kommer från Norge och studerar hospitality vid Hotel Institute Montreux (HIM) i Schweiz. En unik sak med HIM är att det har ett brett nätverk av kontakter med några av de mest framstående hotellföretagen i världen.

Med hjälp av min skola och min karriärcoach kunde jag få ett praktikserbjudande på det lyxiga Waldorf Astoria Ithaafushi, en resort under varumärket Hilton, på Maldiverna. Deras vision att fylla jorden med ljus och varm gästfrihet, och det var det som fick mig att bli riktigt intresserad.

Jag har varit här på Maldiverna i bara en månad nu, men min praktikupplevelse har redan överträffat alla förväntningar!

Jag har fått en fantastisk möjlighet att lära mig och få en fullständig förståelse för hotellverksamheten eftersom jag får träna på de många olika avdelningarna från Spa och Kids club till F&B, Housekeeping och Front Office-avdelningen, där jag gör min huvudsakliga utbildning. Och här är de sju viktigaste skälen till varför jag tycker att du också ska välja att göra praktik utomlands!

#1 Öka dina sociala färdigheter

I hotellbranschen kommer du ständigt att träffa människor från hela världen, både som gäster och kollegor. En praktik utomlands är ett fantastiskt tillfälle att vänja sig vid att umgås med människor från hela världen och bli en bra kommunikatör.

Om du är en nyfiken person och genuint intresserad av att lära dig, kommer ett arbete i ett främmande land att erbjuda värdefulla möjligheter att träffa alla slags människor från alla samhällsskikt och lära dig om olika sätt att tänka, förstå människor och deras behov bättre och lära dig att kommunicera så att dina avsikter alltid förmedlas på ett bra sätt.

#2 Bygg upp ett internationellt professionellt nätverk

Att åka till ett annat land för att arbeta, särskilt om det är en välkänd resort, ger dig möjlighet att träffa begåvade hotell- och restaurangproffs med unik internationell bakgrund och att utöka ditt professionella nätverk. Dina kollegor och chefer kan inte bara bli dina karriärmentorer, utan de kan också potentiellt erbjuda dig internationella karriärmöjligheter i framtiden. Det är dock viktigt att välja ett företag som du litar på och som kan erbjuda dig det du söker.

#3 Lär dig utländsk hotellverksamhet

En praktikplats inom hotell- och restaurangbranschen ger dig möjlighet att sätta dina kunskaper på prov och ger dig ett grundligt grepp om hotell- och restaurangverksamhet. Genom att praktisera utomlands lär du dig dock också om regionspecifika metoder, vilket senare kan inspirera till innovativa lösningar i din karriär hemma eller ge dig en fördel när du bygger upp en internationell karriär.

Jag har märkt att till exempel Waldorf Astoria Maldives, liksom många andra hotell på Maldiverna, fungerar lite annorlunda eftersom det inte finns några drop-in-gäster. Allting till minsta detalj måste förberedas och genomtänkas i förväg.

Jag tror att eftersom jag har utbildats på olika avdelningar här, är det viktigaste jag har lärt mig vikten av smidig kommunikation mellan avdelningarna för att säkerställa en utmärkt kundupplevelse.

#4 Upptäck nya kulturer

Vissa saker kan man helt enkelt inte lära sig genom att läsa. Jag tror att det enda sättet att verkligen förstå essensen av ett land eller en kultur är att faktiskt sätta sin fot i en specifik region, gå igenom de lokala markerna, interagera med människorna och bli involverad i deras dagliga rutiner.

Maldiverna har alltid funnits på min önskelista. Som HIM-studenter har vi tur som har tillgång till de bästa praktikplatserna, och vad är ett bättre sätt att lära känna ett land än att bo där i 4-6 månader?
Det finns en betydande kontrast mellan mitt liv på den här ön och vad jag är van vid i Schweiz och mitt hemland Norge. Jag har en fantastisk tid att utforska landet och lära känna lokalbefolkningen och deras seder och bruk!

#5 Förbättra dina språkkunskaper

Att praktisera utomlands är ett utmärkt tillfälle att förbättra dina kunskaper i främmande språk. Du kommer att ha en utmärkt miljö där du kan öva på din engelska (eller ett annat större språk beroende på praktikplatsen), eller till och med lära dig ett nytt, lokalt språk!

I mitt fall är engelska det enda sättet jag kan kommunicera med andra på Maldiverna, det finns ingen som talar mitt modersmål här. Att öva på det dagligen gör en stor skillnad och jag kan redan se hur mycket jag har kommit framåt med det.

#6 Växa som person

En av de saker jag är mest tacksam över är att jag har vuxit mer som person. När man åker till sin praktik utomlands helt på egen hand upptäcker man snabbt sina styrkor och svagheter. Det hjälpte mig att begränsa mig till vad jag vill göra i mitt liv och även till hur jag vill vara som person, till mina värderingar.

Det är en stor utmaning att komma ut ur sin komfortzon och in på en okänd plats och med nya rutiner. Det är också en unik möjlighet att bli mer säker på sig själv eftersom det är en utmaning som man kan klara av om man bara satsar på det. Och även om det känns “säkrare” att stanna någonstans nära hemmet, lovar jag att det kommer att bli en upplevelse i ditt liv och något du aldrig kommer att glömma!

#7 Skapa oförglömliga minnen

Praktikplatser handlar inte bara om arbete, utan också om att skapa vänskap och att uppleva äventyr. Att bo utomlands under en längre tid ger dig möjlighet att resa, prova lokala aktiviteter och uppleva något äventyrligt.

På min fritid har jag redan varit på utbildningsutflykter, gjort icke-motoriserade och motoriserade vattensporter, snorklat och simmat med hajarna, och jag ser fram emot att dyka igen och se fler av de majestätiska varelserna i havsvärlden här på Maldiverna.
Vi har också idrottslag i personalområdet där vi spelar fotboll, volleyboll och andra spel med kollegor med mera. Jag har skaffat så många vackra minnen och jag har bara varit här en månad!

*

Om du bestämmer dig för att göra en praktik utomlands är mitt råd att alltid ha ett öppet sinne och en bra attityd. Var inte rädd för att göra misstag och ge dig själv tid att lära dig. Du behöver inte vara perfekt i allting, särskilt inte från början.

Kom ihåg att varje person bidrar med något unikt. Och även om det känns “säkrare” att bo någonstans nära hemmet, lovar jag att det kommer att bli en upplevelse i ditt liv och något du aldrig kommer att glömma.

Jag är oerhört tacksam för det här kapitlet i mitt liv och för alla de människor jag möter på vägen, för den tid de tar sig för att lära sig och dela med sig av sina erfarenheter och kunskaper!


Av Tina Gjester Eikeland, studerande vid Hotel Institute Montreux och praktikant på Waldorf Astoria Maldives Ithaafushi i Maldiverna.