Framgångsrecept för en kock

Intervju med Årets Konditor 2022-finalisten Andreas Modd

Synen på framgång är kanske olika för varje individ. Att bli erkänd av den kulinariska eliten på nationell nivå är dock utan tvekan ett stolt ögonblick för varje kock. Andreas Modd, en ung konditor med en handfull talanger, säger att det är en absolut ära att få tävla i finalen av Sveriges prestigefyllda årliga kulinariska tävling Årets Konditor. Trots att han bara tog examen från Culinary Arts Academy Switzerland för en kort tid sedan har finalisten redan etablerat sig som en framstående person i den kulinariska världen.

I den här intervjun diskuterar Andreas Modd sin syn på framgång, avslöjar de hemliga lagren i en vinnande tårta och ger ovärderliga råd till blivande kockar. Ta ett sött mellanmål och njut av att läsa!

Andreas Modd – en av finalisterna i kulinariska tävlingen Årets Konditor 2022.

Hej Andreas, grattis till att du kom till finalen i Årets Konditor 2022! Berätta för oss om processen du var tvungen att gå igenom för att komma in i finalen.

Tack! Först måste man som deltagare skicka in ett originalrecept på en tårta. En jury går sedan igenom alla bidrag och väljer ut de mest anmärkningsvärda bidragen till en semifinal, där de gör det slutliga urvalet. Så för att få juryns uppmärksamhet i den första omgången måste man göra något som fångar deras uppmärksamhet. Det måste vara visuellt tilltalande, visa dina färdigheter väl och, viktigast av allt, vara gott.

Den fullständiga presentationen av Andreas Modds arbete för tävlingen Årets Konditor 2022.

Temat för Årets Konditor 2022 är “Idoler”. Vilka är dina förebilder?

Jag är otroligt inspirerad av skickliga konditorer som Frank Haasnoot och Antonio Bachour, för att nämna några. Jag uppskattar hur de tänker när det gäller bland annat stil, former, färg och dekorationer.

Kan du ge oss en fingervisning om hur du kommer att försöka imponera på juryn i finalen?

Jag vill bjuda på några överraskningar och göra min presentation mer av en show än vad jag gjorde förra gången. Jag kommer att arbeta med att presentera produkterna bättre och naturligtvis skapa något som smakar så bra att man bara kan säga wow!

Vad betyder det för dig att vara finalist i Årets Konditor? Vad skulle det betyda för dig att vinna tävlingen?

Det känns spännande och skrämmande på samma gång att vara med i finalen. Men mest av allt är jag bara väldigt upphetsad över att komma tillbaka och göra allt bättre än förra året. Att vinna skulle vara en sådan ära. Att presentera mat eller bakverk till någon är alltid väldigt personligt. Och att få landets elit att säga att de gillar det… det är obeskrivligt.

Vad tror du bidrog till att du lyckades ta dig till finalen?

Allt handlar om den tårta jag lämnade in – den var vacker, god och innovativ. Den visade upp många olika tekniker och färdigheter hos mig, vilket hjälpte mig att sticka ut från mängden. Att jag kom så här snabbt dit jag är beror på mycket övning och läsning. Det har hjälpt mig att behärska olika tekniker och att på djupet förstå de viktiga begreppen i matlagningskonsten.

Andreas tårta med titeln “Full moon” med smaker av päron, mandel och yuzu.

Hur mycket tror du att din utbildning vid Culinary Arts Academy Switzerland har bidragit till din nuvarande framgång?

Lärarna har gett mig en mängd kunskap som hjälper mig dagligen. De har lärt mig att förstå recepten och inte bara följa dem. Ett avgörande ögonblick var när en kock frågade oss vad en bavaroise var. Då förstod jag plötsligt… Det är en creme anglaise som är satt med gelatin och där grädden viks in. Detta sätt att förstå recepten hjälper mer än vad jag kan beskriva. När man vet varför man gör något är det lättare att göra det på rätt sätt.

En stor del av studierna vid Culinary Arts Academy Switzerland är praktikplatser. Hur såg din praktik ut? Vad lärde du dig där förutom kulinariska färdigheter?

Jag praktiserade på Güntherska Hovkonditoriet i Uppsala, Sverige. Ett så fantastiskt ställe! Jag lärde mig så mycket där. Den viktigaste lärdomen för mig där var att på nära håll se hur teknikerna ändras för att passa en storskalig produktion.

Du valde att göra praktik i ditt hemland. För någon som just nu överväger att gå på praktik, skulle du rekommendera att välja lokalt eller utomlands?

Jag är inte säker på att en praktik utomlands i sig är bättre för kockar i alla fall. En moussekaka är en moussekaka i Dubai och Spanien. Med det sagt erbjuder olika kulturer många värdefulla erfarenheter utanför matlagning. Dessutom kan det se bra ut på ditt cv. Jag skulle säga, hitta ett ställe som gör de saker du vill lära dig!

Den platta desserten “Blood moon” hyllar smakerna av körsbär och kokosnöt.

Vad skulle du beskriva som en framgångsrik karriär för en kock?

Alla har sin egen definition av framgång. Jag värdesätter självständighet, frihet och bekvämlighet. Kvaliteten på utbildningen vid Culinary Arts Academy Switzerland gör det möjligt att förgrena sig till alla områden inom konditorivärlden som man önskar. Grunden är tillräckligt bred för att man ska kunna bli glass-expert, bagare, högklassig konditor eller chocolatier, för att bara nämna några möjliga karriärvägar.

Hur var du som student? Och vad skulle du säga till framtida studerande vid Culinary Arts Academy Switzerland som vill bli framgångsrika kockar?

Jag var uppmärksam och nyfiken, vilket jag tror gör mig till en utmärkt elev. Till de framtida studenterna skulle jag säga: Utnyttja lärarnas kunskap. Ställ frågor och lyssna på deras råd. Läs, öva och experimentera mycket. Var inte rädd för att misslyckas eller ha dåliga idéer. Lär dig av dina misstag. Misstag är nödvändiga för att växa och för att upptäcka fantastiska idéer!

Tack, Andreas, för ett gott samtal. Vi önskar dig lycka till i den kommande finalen av Årets Konditor 2022!