Hur blir man chefskock vid 24-års ålder?

Intervju med en svensk alumn från Culinary Arts Academy

Den här veckan hade vi nöjet att träffa en av våra Culinary Arts Academy-utbildade konditorer. Född i Filippinerna och uppvuxen i Sverige, John, 24 år, som älskade att baka redan från ung ålder. Han har nyligen börjat leda ett team av kockar på ett lyxigt schweiziskt hotell med härlig utsikt över alperna.

Allt är möjligt när man satsar på det, men att ha rätt utbildning har varit avgörande för hans karriär, säger han. I den här intervjun reflekterar John över sin resa till framgång i ett så tidigt skede i livet, delar med sig av sina ambitioner för framtiden och avslöjar hemligheten bakom att göra de mest utsökta chokladdoppade godisbitarna.

Hur blir man chefskock vi 24-års ålder?

Grattis till din senaste befordran till chefkonditor på Hotel Schweizerhof Zermatt! Vad betyder detta för dig?

Tack så mycket. Det betyder mycket för mig, särskilt i min karriär; det är ett stort steg framåt. Jag är stolt över att min passion för kulinarisk konst har lett mig hit. Jag är också tacksam mot de personer som trodde på mig och gav mig den här möjligheten från början. Så ett stort tack till vår köksmästare Stephan Benkendorf och general manager Roman Omlin!

Vad är det mest spännande med att vara konditor?

För mig är det själva bakningsprocessen – allt från den exakta och noggranna mätningen av delarna till det magiska ögonblicket när allting blandas ihop och till slut blir till något underbart och läckert. Jag älskar allt! Men det bästa är kanske när jag får möjlighet att få någon att känna sig speciell genom att skapa något bara för dem.

Det finns mer att göra som kock än att bara laga mat. Jag älskar också att lära mig, och att dela med mig av mina kunskaper till andra.

 

Du har hittat din passion för matlagningskonst redan i tonåren. Var det något som särskilt inspirerade dig att börja med det?

Lustigt nog fick jag av någon anledning aldrig baka hemma på egen hand förrän vid 15 års ålder. Min mamma sa alltid att någon måste vara hemma för att hjälpa mig, annars skulle jag bränna ner huset, haha!

Det här är köket där jag började utforska kulinariska idéer. Så många roliga minnen med min familj och vänner som provade mina skapelser!

Jag tror dock att jag alltid har varit intresserad av matlagning och bakning. Min första erfarenhet av bakning var i skolan när hela klassen fick i uppgift att baka pepparkakor i ämnet hemkunskap. Senare, när jag var 13 år, köpte jag min första bakbok och började experimentera hemma.

Att växa upp med filippinska föräldrar i Sverige, påverkade det dina smakpreferenser?

Ja! Jag växte upp omgiven av de två kulturerna och många olika smaker. Beroende på vad vi ville äta eller vad vi hade i kylskåpet lagade vi ibland en förbättrad version av en skandinavisk-asiatisk måltid, där vi kombinerade det exotiska och det europeiska köket.

Det filippinska köket har främst påverkats av olika internationella kök, från amerikanska och spanska till asiatiska, särskilt i Kina och Malaysia. Detta beror delvis på landets koloniala förflutna. Så min smakpalett är verkligen expansiv och unik i den meningen.

Att växa upp på det här sättet har definitivt påverkat mitt sätt att göra bakverk. Jag arrangerar ofta mina ingredienser med en filippinsk twist och gör dem till färgglada och aptitretande konfektyrer.

Du har några imponerande ögonblick i din karriär. Vilket ögonblick är du mest stolt över?

Det måste vara att vinna guldmedaljen i Culinary Olympics i Tyskland 2020. Jag tävlade som lagmedlem i Skåne Kulinar, som är ett svenskt kulinariskt landslag som främjar regional matkultur och deltar i internationella tävlingar. Det var en stor prestation för mig eftersom konkurrensen var exceptionellt tuff.

Att vinna OS-guld i kulinariska OS 2020

Hur tror du att du lyckades komma dit du är nu? Vilken roll spelade Culinary Arts Academy på din resa?

Culinary Arts Academy Switzerland öppnade många dörrar för mig efter att jag tog examen. Jag kunde få många jobberbjudanden var som helst i världen. Det har jag att tacka de mycket erfarna föreläsarna som hjälpte mig att bygga upp en stark kunskapsgrund som har gjort det möjligt för mig att utmärka mig i min karriär och förverkliga mina drömmar.

Jag kan säga att jag har vuxit exponentiellt både i köket och som person. Dessutom har jag fått träffa många intressanta människor som vi är goda vänner med och som jag fortfarande har kontakt med oavsett våra geografiska avstånd. Det här programmet är verkligen ett komplett paket och är en skatt för den kulinariska världen.

Vilka var dina intressen, och hur kunde du främja dem på akademin?

Jag har alltid varit mycket nyfiken och engagerad, och skolan erbjöd flera platser där jag kunde utforska mina olika intressen. Jag var volontär på Student Ambassadors Forum, där jag anmälde mig till rollerna som kulinarisk ambassadör och ambassadör för kommunikation och sociala medier.

Som ett team arbetade vi för att minska matsvinnet i skolan. Vi strävade efter att organisera och främja workshops eller utställningar för eleverna, främst kockar och kulinariska elever, för att öka deras förståelse för hållbarhet och matsvinn, uppmärksamma dem på problemet och inspirera dem att göra en förändring.

Var praktiserade du under dina studier på akademin? Vad har du lärt dig där?

Ja, jag åkte till de schweiziska alperna och praktiserade på det exklusiva femstjärniga och Michelinstjärniga hotellet The Chedi Andermatt. Jag har lärt mig dessa tre regler: att ha tålamod, vara uppmärksam på detaljer och respektera. Glöm inte att ha roligt och att utvecklas hela tiden!

 

Vilka är karriärmöjligheterna för någon som har tagit en kulinarisk examen?

Karriärmöjligheterna är oändliga. Jag gick på Culinary Arts Academy tillsammans med många människor som senare startade egna företag, varav en del var konditorier och andra restauranger. Dessutom vänner som har gjort sig ett namn inom den kulinariska industrin.

Så länge man är entusiastisk över det man gör tror jag att det kommer att finnas gott om möjligheter på bordet. Mitt bästa råd är att alltid omge dig med personer som delar din passion, är likasinnade, har liknande mål som du, vill uppnå dem och hjälpa dig att uppnå dina också.

Vad är nästa steg i din karriär?

Jag är bara 24 år gammal och jag tror att det fortfarande finns så mycket att lära sig på vägen. Med varje ny utmaning hoppas jag få mer självförtroende och öka mitt professionella nätverk för att skapa fler framtida möjligheter för mig själv och andra.

Jag har mycket höga förväntningar på mig själv, så jag har alltid mål som jag arbetar mot. Min ambition nu är att få en branschutmärkelse samtidigt som jag arbetar i en miljö som belönar talang och omger mig med andra likasinnade personer.

Vad är det du vill att folk ska veta om choklad?

Åh, jag älskar bakverk och desserter med choklad. Bara att tänka på chokladkakor och fluffig mousse får mig att le fånigt le! Jag kan dela med mig av några tips om hur man gör en chokladdessert bättre.

Om du till exempel vill doppa något i chokladen eller göra vackra dekorationer med den, kom ihåg att temperera den först. Uppvärmning och kylning av choklad ger den ett slätt och glansigt utseende, förhindrar att den smälter på dina fingrar och gör att den stelnar underbart för doppade och chokladtäckta godsaker.

Se också upp för vatten! Om du smälter choklad i ett vattenbad ska du vara försiktig så att det inte kommer vatten eller ånga i chokladen, annars kan den bli kornig.

Tack för tipsen! För att avsluta, vad är din favoritdessert just nu som alla borde gå och prova?

Bränd baskisk cheesecake med färska bär!

Tack, John, för att du delar med dig. Det var trevligt att träffa dig. Lycka till med dina framtida satsningar!