En schweizisk hotellskola som öppnar upp en värld av möjligheter

För bara två år sedan skulle Synne Gjermundsen Mork ha sagt att hennes karriärväg var utstakad. Den 24-åriga norskan hade fått ett drömjobb som innehållsproducent för en av Norges största musikfestivaler. Men ödet ville att rollen skulle leda henne in på en helt ny karriärväg.

En schweizisk hotellskola som öppnar upp en värld av möjligheter - SHMS - Swiss Hotel management School– När jag arbetade på festivalen behövde de hjälp med evenemangsplanering. Jag fick smak för det och blev verkligen förälskad, så jag kände att jag behövde bygga vidare på den passion jag hade upptäckt, säger Synne.

Synne ville omskola sig och anmälde sig till det norska nyhetsbrevet Studentum (The Student). Det var genom den plattformen som hon först upptäckte kandidatutbildningen i internationell hospitality vid SHMS – Swiss Hotel Management School.

Det som skiljde SHMS från konkurrenterna var möjligheten att specialisera sig på evenemang – något som fångade Synnes intresse och påverkade hennes beslut att anmäla sig.

– Det skadade inte heller, tillägger hon, att SHMS campus ligger inbäddat i ett fantastiskt före detta palats högt ovanför den pittoreska schweiziska staden Montreux. Vad finns det att inte gilla?

En heltäckande utbildning

Synne är nu inne på sitt andra år och har avklarat en hel termin samt en sex månader lång praktikperiod på The Retreat at Blue Lagoon Iceland. Den treåriga kandidatutbildningen innebär 12 månaders praktik, fördelat på de två första åren av utbildningen. Synnes klasskamrater påbörjade sina praktikperioder på lika glamorösa platser, från Miami till Dubai.

– Man behöver inte bara jobba i receptionen, förklarar Synne. Folk jobbar med marknadsföring eller försäljning, eller vad de vill. Du kan skräddarsy utbildningen efter den erfarenhet du vill skaffa dig.

Nu när Synne är tillbaka på campus i Caux är en vanlig vecka fylld av en mängd olika kurser, t.ex. hushållsarbete eller redovisning, samt grupparbeten med klasskamraterna.

Språklektioner är en viktig del av läroplanen, och studenterna kan välja att studera antingen franska eller tyska – båda viktiga språk för dem som vill arbeta på något av Schweiz många prestigefyllda hotell.

– Om man vill göra praktik i Schweiz, vilket många av studenterna vill, måste man kunna tala antingen franska eller tyska, berättar hon.

Med sina första praktikplatser i bagaget förbereder sig nu andraårsstudenterna för en ny utmaning: att planera ett evenemang för betalande kunder.

– Många här kommer direkt från gymnasiet så de är inte vana vid att arbeta långa dagar, vilket är något man lär sig när man arbetar på restaurang eller hotell, förklarar Synne. Så det är verkligen praktiskt att lära sig dessa färdigheter när man organiserar ett stort evenemang som det här.

Erfarenheter från den verkliga världen

Programmet erbjuder många möjligheter att lära sig det praktiska inom hotell- och restaurangbranschen, men Synne framhåller också de ovärderliga tillfällen till nätverkande som programmet ger. Evenemang som International Recruitment Forum (IRF), som hålls på SHMS, skapar kontakter mellan studenter och världens ledande varumärken inom hotell- och restaurangbranschen.

– Hilton är där, Four Seasons, Marriott, alla de stora varumärkena, för att rekrytera praktikanter. Förra terminen fick jag nio erbjudanden på IRF, så jag kunde välja istället för att desperat försöka hitta en plats att göra min praktik på.

Synnes upplevelse på The Retreat at Blue Lagoon Iceland var inte bara ett attraktivt tillskott till hennes CV. Det var ett viktigt tillfälle att utveckla färdigheter som hon visste skulle bli avgörande i hennes framtida karriär.

– Tidigare hade jag haft svårt att känna att jag hade befogenhet att delegera uppgifter, erkänner hon. Men efter min första praktik känner jag mig mycket mer självsäker när det gäller att leda ett team.

En ljus framtid

När vi nu närmar oss halvtid i programmet känner sig Synne trygg i sina framsteg mot att nå sitt slutmål: event management på ett hotell eller annan stor anläggning. När hon blickar framåt tror hon att hennes utbildning på SHMS har gett henne de verktyg hon behöver för de utmaningar och möjligheter som ligger framför henne.

– SHMS har hjälpt mig att växa så mycket, både personligen och professionellt.

Om Synne skulle kunna förmedla en visdom till framtida studenter skulle det vara att omfamna det hårda arbete och den glädje som väntar.

– Var beredd på att träffa fantastiska människor och fantastisk personal, säger hon. Tack vare SHMS kommer du att ha ett nätverk av människor i branschen som du kan kontakta, oavsett om du vill ha råd eller rekommendationer om potentiella karriärmöjligheter.

Läs vidare om Synnes utbildning