Kristin Hambergs resa från amatörbagare till guldmedaljör i den kulinariska olympiaden

I den tävlingsinriktade kulinariska världen är förmodligen en av de stoltaste prestationerna att vinna en guldmedalj i den kulinariska olympiaden (Culinary Olympics). För Kristin Hamberg, en alumn från Culinary Arts Academy Switzerland, blev denna dröm en sprakande verklighet.

Kristin spelade en viktig roll i det svenska lagets senaste seger och designade de desserter som hjälpte dem att vinna guld i den prestigefyllda kulinariska tävlingen. Hennes resa från en 10-årig flicka som tittade på bagerivideor på YouTube till kulinarisk mästare är ett bevis på kraften hos rätt motivation och utbildning.

Kristin reflekterar över sin seger och säger:

Det var fantastiskt! Det var en sådan lättnad eftersom vi faktiskt tävlade i världscupen 2022 och kom på fjärde plats. Det var verkligen tufft, och jag kan definitivt säga att det känns mycket bättre att vinna än att förlora! Det var en stor lättnad, och att göra det med ett lag var fantastiskt.

Utbildning som är anpassad till framgång

Kristen tillskriver det år hon studerade vid Culinary Arts Academy en stor del av sina framgångar.

-Som ung tjej i branschen kan det vara ganska skrämmande att försöka uppnå sina mål, men att ta det första steget, åka till Schweiz och studera vid Culinary Arts Academy, gav mig verkligen en knuff i rätt riktning. Efter det tänkte jag: ‘Så länge jag är på den här banan kan jag bara fortsätta!’.

Kristin, som för närvarande frilansar med ett nytt spännande företag precis runt hörnet, hörde först talas om Culinary Arts Academys konditorutbildning när hon fortfarande gick i gymnasiet i Sverige. Efter att ha undersökt ett annat alternativ närmare hemmet bestämde hon sig för den anrika schweiziska skolan, lockad av utsikterna att studera utomlands och lära sig “de internationella metoderna för bakverk”. Hon förklarar:

– Jag ville utforska mer av vad som finns utomlands och lära mig mer om choklad, särskilt. Det var det som hjälpte mig att bestämma mig.

Under två terminer och en sex månader lång praktik på Grand Hotel Les Trois Rois i Basel finslipade Kristin sina kunskaper inom konditori och bageri samtidigt som hon fördjupade sig i franska och en kurs i internationell affärsverksamhet. Hon tyckte att undervisningsstilen på Academy bidrog till tillväxt och kreativitet och berömde lärarna som “mycket, mycket begåvade och mycket bra på att dela med sig av sin kunskap”.

Med en genomsnittlig klasstorlek på cirka 15 elever kände Kristin att hon befann sig i en miljö som underlättade individuell uppmärksamhet och stöd. Detta personliga tillvägagångssätt, i kombination med möjligheterna att utmana sig själv på ett “roligt och spännande sätt”, gjorde det möjligt för henne att blomstra akademiskt och kreativt.

Utöver de akademiska studierna främjar Culinary Arts Academy nätverksmöjligheter för studenterna, vilket Kristin beskriver som “en stor prioritet för skolan”.

– I restaurangbranschen finns det normalt sett inte så många digitala möjligheter att nätverka, men skolan uppmuntrar dig att gå in på LinkedIn eller appar och ge dig ut i världen. Det är definitivt läskigt, men det är viktigt att ta chanser och inte vara rädd; det hjälper mycket.

Vägen till konditori efter examen

Efter att ha avslutat programmet fick Kristin snabbt ett jobb på det hotell där hon hade gjort sin praktik, och sedan dess har hennes karriär “bara rullat på”. När hon tänker på hur denna avgörande dörr öppnades minns hon:

– Utan skolan skulle det ha varit svårt att tvinga sig ut och uppnå sina drömmar, men de hjälpte mig mycket med det.

Kristins resa är ett exempel på de enastående karriärmöjligheter som studenterna vid Culinary Arts Academy erbjuds. Med hennes egna ord:

– Jag är verkligen glad att jag valde den väg som jag gjorde. Det öppnade upp många dörrar, och utan skolan skulle jag förmodligen inte vara där jag är idag. Så jag är väldigt tacksam för det.