En historia om att växa upp i köket, digitalisering och entreprenörskap i världsklass

Salt&Sill

Att säga att tvillingsystrarna Ellen och Wilma Hermansson föddes rakt in i hotell- och restaurangbranschen är ingen underdrift. Uppväxta på kallskänksdisken i ett av världens främsta hotell – Salt & Sill utanför Göteborg, har de följt sina föräldrars fotspår med att skapa den bästa servicen för gäster och utmana den traditionella bilden av hotellverksamhet.

Vi tog en pratstund med systrarna som läser på IHTTI School of Hotel Management om vad framtiden har att erbjuda, och med föräldrarna Patrick och Sanna om att driva hotell på sätt som ingen annan har gjort innan.

Salt & Sill – en kärlekshistoria på karneval

Historien om Salt & Sill börjar egentligen redan på 70-talet. När den matintresserade Patrick kom hem från lumpen fanns det ingen ledig tjänst i ICA-butiken som hans föräldrar drev. Blott 18 år gammal bestämde han sig för att följa sin mage och intresse och startade sin egna restaurang. Sanna hade alltid funderat på att driva eget och drömde om att äga sitt egna lilla café. Här såddes idéerna till vad som komma skulle.

Patrick och Sanna Salt&Sill

1995 möttes de båda blickarna på en lokal karneval och resten är kärlekshistoria. När de några år senare var på jakt efter ett sommarhus i skärgården fick Sanna syn på en liten kustkrog som låg granne med huset som de tittade på. En verksamhet som de sedan köpte och gjorde om till sin egna. Salt & Sill såg dagens ljus. I samma veva med att driva en nyöppnad restaurang blir Sanna gravid med Ellen och Wilma. Att vara mammaledig fanns inte på kartan och tvillingarna fick glatt följa med på jobbet. Parkerade på kallskänksdisken tittade de nyfiket på mamma och pappa som jobbade på förfullt med vad som så småningom skulle bli världens första flytande hotell. Ett hotell som är omskriven av all världens medier.

Salt&Sill sommar

Vad pluggar ni och hur hamnade ni där?

(Ellen & Wilma) ­– Vi läser Hotel management och design i Neuchâtel, Schweiz. Vi hittade skolan via ett tips från en familjevän som gått här. Vi vill göra något bra i framtiden och visste att skolorna i Schweiz aktas högt i branschen. Designstudierna innebär att vi även lär oss om interiör och hur man skapar harmoni i ett rum. Lärarna vet att vi är väldigt ambitiösa och vart vi kommer ifrån, så de pushar oss ganska hårt. Det blir intensiva och långa dagar vilket dock är bra och vi gillar den raka feedbacken man får. Man får verkligen öga för de viktiga detaljerna som gör så stor skillnad.

Ellen & Wilma IHTTI

Hur är det att driva en restaurang och hotellverksamhet med familjen?

Patrick: Det är fantastiskt att få jobba med sin familj så nära som vi gör. Men man måste vara empatiskt och inte trampa in på varandras arbetsuppgifter. Det blir lätt tufft med långa dagar och det gäller att försöka lämna jobbet på jobbet och låta hemma vara hemma.

Sanna: Man måste nog se det som en livsstil för hela familjen, även om man jobbar på olika delar av verksamheten. Vad som började som ett dåligt samvete när de växte upp har idag blivit en väldigt stark samhörighet istället.

Ellen & Wilma: När vi blev lite äldre fick vi en väldigt stor förståelse varför våra föräldrar jobbade så mycket. Att ständigt ses varje dag gjorde absolut inget, vi var så sammansvetsade som familj. Det svåraste var nog att vara chefernas döttrar när vi väl började jobba på riktigt.

Salt&Sill utsikt
Hur har ni som föräldrar påverkat Ellen och Wilmas karriärsval?

Patrick: Jag brukar tänka att jag varit neutral, men så har det ju såklart inte varit egentligen. Jag tror att jag har visat att det är ett hårt, men väldigt stimulerande arbete. Både jag och Sanna har alltid försökt vara bra förebilder som föräldrar och i branschen. De växte upp och levde ju mitt i verksamheten, men jag aldrig sagt åt dem vad de ska göra, de har själva valt att fortsätta med detta. Om jag får ge dem ett visdomsord i början av sina karriärer så är det att alltid vara ärlig mot sig själv i sitt arbete och att ha roligt.

Sanna: Självklart är de jättepåverkade av det vi gör, i och med var och hur de växte upp. Men vi har varit tydliga med att de ej ska känna att de måste ta över företaget, men nog har de känt press att hjälpa till när det har behövts såklart. Vi har försökt bygga en verksamhet som de ska känna sig stolta över att få vara en del av. Om jag får ge dem ett visdomsord i början av sina karriärer så är det att följa och leva sin egna dröm, inte någon annans.

Salt&Sill båtar

Framtiden är en digital generationsfråga

Digitaliseringen är idag en stor utmaning för många företag inom turismnäringen, särskilt för de mindre som inte har en stor koncern i ryggen. Även för ett så framgångsrikt företag som Salt & Sill är de digitala frågorna tuffa tillsammans med de olika säsongerna under året.

Snabbheten i digitaliseringen är så klart svår att hänga med i då vi kanske inte har all tid som man önskar att lägga på det. Men även utmaningen med att hitta kompetensen för att driva oss framåt digitalt och som en hållbar destination. Att skaffa beläggning under årets alla säsonger är också en stor fråga, berättar Sanna och Patrick.

Men med en yngre generation som är född i den digitala eran och med stora ambitioner för framtiden finns möjligheterna och kompetensen som efterfrågas nära tillhands. Även om den kommer ta en omväg ut i världen innan familjeföretaget ska förvaltas.

Vi båda vill ut i världen och få erfarenhet och nya idéer om hur man bedriver en kreativ turistdestination med fokus på eko och klimat. Det finns så mycket att hämta där ute som kan vara en tillgång för familjeföretaget, berättar Ellen & Wilma och fortsätter:

Vi har växt upp med sociala medier och i skolan ligger teknologins utveckling i branschen som fokus. Idag gäller det att sälja hela vår livsstil på Salt & Sill istället för själva produkten i sig. Vi båda vill ta över koncernen som mamma och pappa skapat och jobba som entreprenörer tillsammans. Vi gillar hela tänket med kommunikation, management, design och hur det kan förvaltas vidare.

Salt&Sill hoppa i vattnet

Hur tror ni att era föräldrar har påverkat er i era karriärsval?

Ellen: De har lärt mig att gästfrihet är så mycket mer än ett hotell och har fått mig intresserad av allt som entreprenörskap har att erbjuda. Jag har alltid älskat design och att resa vilket kommer från mamma som gjort all interiör i företaget. Hennes öga för detaljer och att ta vara på och skapa saker har nog smittat av sig. Om jag fick ge pappa ett visdomsord så är det: att ta dig tid att stanna upp och lyft blicken.

Wilma: Mamma och pappa är ofantligt duktiga på att hantera människor av alla slag och det har inspirerat mig. Jag har sett hur de har jobbat under åren och vilka erfarenheter det gett dem. Och detta har fått mig att tycka det är roligt, trots de nackdelar som finns. Jag vill inte ha ett 8–5 jobb, utan vill styra över min egna tid precis som de gör, det är framgång för mig. Om jag fick ge mamma ett visdomsord så är det: att komma ihåg att om det alltid skulle gå bra så kommer man aldrig märka av det tillslut.

Salt&Sill sommar sitta ute

Ni har bokstavligen vuxit upp i köket på Salt & Sill. Vad är ert starkaste barndomsminne?

Julen och julbordet är ett jättestarkt minne med alla dess smaker och dofter. Hur vi fick stoppa nejlikor i apelsinerna och att göra chokladbollar med smeten i de enorma bunkarna som fanns i köket. Det tog en evighet med våra små händer för den mängd som skulle göras. Men roligt var det, och med smeten överallt, haha!