Vad händer när fyra vänner lämnar Island för att plugga ihop i Schweiz?

01 mars 2018

Hur är livet i Schweiz för en isländsk student? Vi frågade 4 hospitality-studenter som för tillfället lever livet i Schweiz.

Från César Ritz Colleges Bouveret & Brig till Hotel Institute Monteux – dessa fyra studenter har pluggat sig tvärs över Schweiz. Efter nästan två år i Schweiz frågade vi dem ett par frågor, från deras bästa minne i skolan till vem som har blivit mest ”schweizisk”. Deras vänskap lyser igenom i svaren.

Först en kort introduktion:

Jag heter Jon Sigurdsson och jag är 26 år.

Jag heter Bryndis Johannesdottir och jag är 23 år.

Jag heter Marteinn och jag är 24 år.

Jag heter Steingrimur Hermannsson och jag är 24 år.

Var gjorde ni ert första internship?

Jon: Jag hade privilegiet att jobba för Schloss Elmau som är en femstjärnig spa-resort i de bavariska bergen i Tyskland. Jag jobbade inom Food & Beverage och älskade det! Jag lärde mig också att prata tyska nästan flytande.

Bryndis: Jag bestämde mig för att lämna min komfort-zon och flytta till Abu Dhabi för mitt internship. Jag jobbade på Emirates Palace Hotel som Front Office Operational Trainee där jag hade varierade positioner.

Marteinn: Jag gjorde mitt första internship i Phuket, Thailand som Front Office intern.

Steingrimur: Mitt första internship var i Abu Dhabi på det vackra Emirates Palace.

Vad är det mest schweiziska som ni har gjort?

Jon: Hajka upp för Rochers de Naye, bergstoppen på 2042 m nära Montreux, och upptäcka och smaka på schweizisk ost-fondue på toppen. Vi hade också spektakulära vyer av de schweiziska alperna.

Bryndis: Två saker kommer jag på direkt; att hajka och att doppa bröd i ost-fondue och dricka vin till.

Marteinn: Jag har haft turen att träffa många vänner som är lokalbor genom fotbollen, och de tar ofta med mig på traditionella schweiziska festivaler så som ‘’la Fête de la Châtaigne.’’

Steingrimur: Jag tror att det måste vara att köra upp på berget här med en vän, där vi försökte hitta typiska schweiziska kor med de stora klockorna runt halsen. Som tur var lyckades vi.

Varifrån kom era första rumskamrater?

Jon: Han var från Sydkorea och vi blev vänner direkt. Vi håller fortfarande kontakten trots att han tagit examen, och han kommer att komma och hälsa på mig var jag än hamnar efter att jag pluggat färdigt.

Bryndis: Hon var från Sverige och har blivit en av mina bästa vänner tack vare den fantastiska matchningen.

Marteinn: Jag och Steingrimur var rumskamrater under en vecka innan via bestämda att det var bättre att ha singelrum. Men vi är fortfarande bästa vänner ändå!

Steingrimur: Marteinn, han är ju också från Island.

Vem av er fyra har blivit mest schweizisk?

Jon: Definitivt Marteinn. Jag är säker på att de andra nämnt att han spelar fotoboll, och han har rest mest av oss alla inom landet på grund av sina fotbollsmatcher (men hans franska är nog fortfarande på 3% trots det).

Bryndis: Jag skulle säga Marteinn eftersom han är med och spelar fotboll i det lokala laget och hans upprepade försök att prata franska med lokalborna.

Marteinn: Jag måste säga jag själv eftersom jag har spenderat mest tid med schweizarna.

Steingrimur: Jag skulle nog säga att det är Jon. Jon fokuserar alltid på sitt uppförande och hur han uppfattas bland folk och försöker se till att vi alla uppför oss, trots att det sällan fungerar.

Vad saknar ni mest från Island?

Bryndis: Maten definitivt, mer exakt den färska fisken!

Marteinn: Den färska fisken från norra Atlantiska oceanen.

Steingrimur: Jag saknar maten mest.

Hur spenderar ni tiden utanför skolan?

Jon: jag försöker utforska städerna jag är i,  jag joggade mycket runt omkring Bouveret, Brig och nu Montreux. Längs vägen hittar jag alltid ett café eller bar eller en lokal restaurang som jag besöker senare under terminen.

Bryndis: När det finns tid är min favoritsysselsättning att vara med mina vänner.

Marteinn: Spela fotboll eller gå ut och ta något att dricka, som för de flesta universitetsstudenter.

Steingrimur: Jag går ofta till gymmet efter skolan eller till någon bar, restaurang eller bio på helgerna.

Vad är ert drömjobb?

Jon: Efter studierna vill jag upptäcka fler möjligheter på förstklassiga restauranger runt om i Europa, från supervisor till manager. Så småningom skulle jag vilja äga och driva min egen restaurang i toppklass. Jag skickar en inbjudan till den stora invigningen!

Bryndis: För tillfället skulle jag vilja jobba inom HR, men planer förändras ju så jag har inte bestämt mig.

Marteinn: Jag vill jobba med en fotbollsklubb eller en organisation som FIFA eller UEFA.

Steingrimur: Jag skulle vilja bli Business Development Manager för ett lyxhotell eller någon organisation inom hospitality.

Vad är ert bästa minne från tiden på universitetet?

Jon: I skolan är det våra event. Vi hade en tillställning med 1950-tals New Orleans jazz som tema och jag hade rollen som Service Manager. Det gick nästan exakt som vi tänkt och jag tror att de flesta av våra gäster gick därifrån och var glada. Utanför skolan är det sommarens lördagar i Bouveret. Att ta det lugnt vid sjön, spela musik och bada.

Bryndis: Utan tvivel är det sommaren 2017 när vi var ute vid sjön nästan hela tiden med fantastiskt väder och jag träffade så många underbara människor.

Marteinn: Alla härliga stunder vid sjön under sommaren!

Steingrimur: Det är så många! Jag skulle säga att mitt favoritminne är att träffa folk som har blivit mina bästa vänner.

Vad är er mest minnesvärda lektion hittills?

Jon: Macroeconomics.

Bryndis: Roots of Contemporary issues.

Marteinn: Business Law and Roots of Contemporary Issues.

Steingrimur: Managerial Accounting

Jon, Bryndis, Marteinn och Steingrimur studerar för tillfället en kandidat i Business Administration på Hotel Institute Montreux

Artikel översatt från engelska till svenska. Om ni vill läsa originalartikeln på engelska så hittar ni den här