“Att jobba inom hotell och restaurang är som en kreativ konstform”

Möt 26-årige Benjamin Hedlund från Borås utanför Göteborg. Han började vid SHMS som 23-åring och läser nu den sista terminen av sina studier.

Hur har du det så här sista delen av studierna?

Sista året har varit hektiskt i början men nu sista terminen är det mer egentid i och med att vi gör egna projekt. Jag gör mitt examensarbete just nu om ledarskap och dess effekt på generation Y där jag gör studier på en restaurang i Borås. Det innebär både akademisk inläsning och praktiska studier, och det är spännande att se hur de möts.

Varför läser du på SHMS?

Det är ju en stor investering men det man får med sig härifrån är verkligen kontakterna, både med andra studenter men framförallt med företag och branschen generellt. Det hålls en rekryteringsmässa, IRF, varje år som är grymt värdefull där företag från hela industrin deltar. Genom att studera på SHMS får du verkligen den internationella ”touchen” med möjlighet att jobba globalt men ändå få en stark akademisk grund. Det hade nog inte alls varit på samma sätt om jag pluggat i Sverige. Här på skolan finns någonstans runt 70-80 nationaliteter och vi får vänner och kontakter från hela världen, plus att skolans anseende är hög.

Dessutom måste jag nämna miljöerna och lokalerna. Känslan av att vara i en riktigt härlig och vacker atmosfär gör skillnad, det känns väldigt lyxigt och femstjärnigt. Vi pluggar i lokaler som tidigare var ett sorts palats-hotell på det som brukar kallas den schweiziska rivieran. Det ger en tyngd och storhet plus att det är riktigt härligt att vara i.

Vad är din erfarenhet från praktik under dina studier?

Första praktiken var jag i Abu Dhabi på Kempinski – Emirates Palace. Det brukar kallas ”the guesthouse of the state”, vilket innebär att om sheiken bjuder in någon så är det där de bor. Jag hade jobbat som bar manager fyra år tidigare i Sverige, så när jag kom hit ville jag fortsätta inom ”Food and Beverage” och jobba på en femstjärnig nivå. Praktiken jag hade var därför inom ”FnB operational training” som trainee.

Den största utmaningen med praktiken var de kulturella skillnaderna – det var något av en kulturkrock! Jag var till exempel där under Ramadan. Jag hade till och med chans att servera kungen av Marocko under ett privat event där mitt ansvar var att servera choklad. Enligt kulturen i mellanöstern är det viktigt att ha rätt sekvens i serveringen, allt ska serveras i en viss ordning. Först kaffe, sedan dadlar, därefter choklad. Det var en speciell känsla att servera, säga ”ers majestät” och inte bli nervös. De hade till och med en sniper som stod som skydd, och de hade bombscreenat tårtan innan den serverades. Det var galet att träffa alla dessa rika shejker samlade på ett ställe. De firade kungens sons födelsedag och det var ett stort ståhej.

Var var du under din andra praktik?

Jag gjorde en praktik i det som refereras till som ”den djupa amerikanska södern” i South Carolina, utanför Charleston, på The Sanctuary at Kiawah Island Golf Resort. Jag var en period i Front Office Department, och även i Housekeeping vilket var intressant. Sedan fick jag också jobba på en högre nivå som Guest Accommodation Manager on Duty vilket innebar ansvar för schema på plats, att strukturera skift och så vidare. Därutöver testade jag en period att jobba i conciergers roll och med reservation. Jag fick verkligen testa allt möjligt och se vad som krävs för att driva en resort från alla nivåer! Det var oerhört lärorikt speciellt som de jobbar hårt mot Forbes standard, de har fem Forbes-stjärnor, triple A standards och five diamonds, så det var mycket som behövde följas och levas upp till.

En tuff utmaning var när jag provade en högre management roll och hade ansvar över en avdelning. Det tuffaste var att få alla på samma sida i och med att det var en så blandad arbetsstyrka från olika länder och kulturer. Alla skulle kunna jobba bra, sedan skulle både jag, chefen och de anställda vara nöjda.

Trots allt jag lärde mig var nog det absolut bästa med den praktiken att tillbringa tid i Charleston, en fantastisk stad. En jättevacker plats med mycket kultur och historia, bland annat från inbördeskrigen.

Du har tilldelats Visitas stipendium, hur spelade det in?

Det går att söka flera gånger, jag fick det under min första termin och har sökt nu igen. Det är svårt att hitta stipendium för dessa utbildningar men att Visits ger det är fantastiskt bra, det gör stor skillnad i och med att utbildningen här verkligen är en investering som ibland kan kännas lite kostsam.

Vad behöver den som överväger att studera  på SHMS veta?

Att jobba några år innan skulle jag säga är bra så de vet att de verkligen brinner för hospitality. Att göra research och veta vad de ger sig in på. Samtidigt är det ju utbildningar som gör att man kan jobba bredare, men fokus är så stort på hospitality att det är en stor fördel att brinna för det för att verkligen ta till sig och trivas. Vissa program är bredare, men hotel management som jag läser nu är fokus på hotell. Men utrymme finns att ändra sig eftersom det är en jättebra utbildning som kan leda vidare till andra karriärer också.

Vad är det bästa med studierna?

Det bästa är att lära känna alla olika kulturer, olika service i olika länder och så vidare. Oavsett var man vill jobba sedan är det grymt värdefullt  när man möter gäster från olika länder. Det är superviktigt även för svensk industri att ha koll på de internationella skillnaderna, jag tror inte att man får det på samma sätt om man pluggar i Sverige.

Hur föddes intresset?

Jag kommer från en stor familj och har ofta tagit hand om syskon och familj och lagat mat och så. Jag gillar att jobba med människor. Jag halkade in lite på ett bananskal inom restaurang, och insåg hur mycket rum som finns att växa där. Det är en typ av konstform för mig! Jag har som bartender och barchef jobbat mycket med dryck, det är ett uttryckssätt och skapande i sig. Sedan är kontakten med gästerna enormt givande. Jag älskar att jobba med upplevelser och få folk att må bra.

Vad har du för drömmar och framtidsplaner?

Efter utbildningen vill jag nog läsa ett management trainee program, det brukar vara 12-18 månader och är ett intensivt men effektivt sätt att komma in på en ledarskapsposition. Oavsett vill jag i alla fall ta några år till utomlands och lära mig av olika ställen. Långsiktigt vill jag nog vara i Skandinavien men inte än på ett tag. Jag har ju nu jobbat på två stora resorter vilket har varit otroligt givande, men kommer nog så småningom vilja röra mig tillbaka mot mina rötter som är något mindre organisationer, kanske något hundratal personer. Det är nog där jag hör hemma i framtiden.