Tunga studier som är lätta att motivera

Svenska Dewi Johnsson drömde om att öppna ett eget hotell. Drömmen tog henne till ett sagoslott högt uppe i de schweiziska bergen och ut i hela världen. Läs om hur det är att plugga Hospitality på Swiss Hotel Management School.

Dewi Johnsson studerar programmet Bachelor of Arts in International Hospitality Management på Swiss Hotel Management School. Programmet ger studenterna en grundlig förståelse för den internationella hotellbranschen med fokus på affärsstrategi och ledarskap. Under det sista året väljer studenterna mellan att specialisera sig på Hospitality eller Hospitality och Event. Programmet ger alla studenter en akademisk Bachelor-examen, men också en gediget praktisk utbildning, något som Dewi uppskattar mycket.

Jag älskar att kurserna i så stor utsträckning lär ut den praktiska kunskap som man behöver inom hotellbranschen.

Ingen slump att det blev Schweiz

När Dewi började intressera sig för att utbilda sig inom Hospitality föll valet ganska snabbt på Schweiz. Här samlas några av världens bästa skolor inom området, mycket tack vare landets långa tradition inom hotellindustrin.

Det var min pappa som berättade att hotellbranschen i princip föddes här, det tillsammans med Swiss Education Group-skolornas kvalitet, gjorde valet ganska enkelt.

En magisk plats

Swiss Hotel Management School ligger högt beläget på ett berg i en slottsliknande byggnad med tinnar och torn. Trots att det är en ”vanlig” skola med grupparbeten, föreläsningar och hårda studier känns platsen magisk för Dewi.

Vi brukar kalla skolan för Hogwarts, skrattar Dewi.

Närmsta stad ligger 20 minuter bort med bil eller tåg, men så länge man är förberedd på det menar Dewi att det är en fördel. Skolans läge skapar nämligen en särskild sammanhållning mellan både lärare och elever.

Eftersom man bor på skolan så känns människorna där snarare som familjemedlemmar än lärare och elever.

Som en påse Gott & Blandat

Något som förstärker sammanhållningen än mer är skolans fokus på samarbete. De flesta rapporter och inlämningsuppgifter görs och lämnas in tillsammans med 4–6 andra studenter. Att ständigt tvingas kompromissa och komma överens är inte nödvändigtvis lätt, men Dewi tror att det gör henne mer förberedd på det kommande arbetslivet.

Här får man möta och jobba tillsammans med alla sorters människor från alla möjliga kulturer. Det är inte alltid enkelt, men det är ju så verkligheten ser ut. Grupparbetena och egentligen hela programmet är lite som en Gott & Blandat-påse, man får lite av varje, vilket skapar en bra helhet.

Inte svårt att motivera sig

Studierna på Swiss Hotel Management School kan vara hårda. En vanlig dag i skolan har Dewi lektioner från 08:00 till 17:00 med några korta pauser och ibland bara en halvtimmes lunchrast. På kvällarna kan arbetet med projekt, inlämningsuppgifter och rapporter pågå till sent in på natten. Men trots de tidvis väldigt energikrävande studierna har Dewi inga problem att hålla motivationen uppe.

Kurserna är så roliga och intressanta så att det känns naturligt att vilja göra riktigt bra ifrån sig.

Skolan ställer hårda krav på eleverna att komma i tid till lektioner och lämna in uppgifter i tid, men trots den med svenska mått strikta studiemiljön tycker Dewi att hon kan slappna av med sina lärare.

Lärarna är underbara. Det känns verkligen att de är här för att stötta och lära oss elever så mycket som möjligt. Man kommer nära dem och kan skoja med dem samtidigt som man håller det professionellt på lektionerna.

Praktikant med självförtroende

Den höga ambitionsnivån som finns på skolan tog Dewi med sig till sin första praktikperiod på ett femstjärnigt hotell på Maldiverna. Där fick hon som första praktikant någonsin chansen att vara servitris på världens första undervattensrestaurang med vinkällare!

Jag lärde mig hela menyn utantill och visade självförtroende nog att servera några av hotellets viktigaste gäster. Det gjorde att jag fick mer ansvar och chanser att lära mig hur mycket som helst.

Framtida hotellägare

Dewi drömmer om att öppna ett eget hotell någon gång i framtiden. Men först vill hon spendera några år i branschen för att ta in så mycket kunskap som möjligt.

Jag gillar att utmana mig själv, men jag tar samtidigt en sak i taget. Jag vet att med den här utbildningen så kommer jag att kunna ta mig dit jag vill, tids nog.

Till alla andra som funderar på om en hospitality-utbildning via Swiss Education Group kan vara något för dem har Dewi bara ett tydligt råd.

Ta chansen! Den här skolan tar dig ut i världen och ger dig möjligheten att jobba med det du drömmer om!