Saknar bara lösgodis

Svenska Malin Holmgren visste inte vad hon skulle utbilda sig till. Efter att ha fått information om möjligheterna med att plugga hospitality i Schweiz åkte hon dit för att göra det. Idag ångrar hon ingenting, bortsett från lite brist på lösgodis.

Malin Holmgren läser Bachelor of Arts in International Hospitality and Design Management på IHTTI-School of Hotel and Design Management. Programmet utvecklar färdigheter hos studenter som vill jobba med hotell, branding, lyx och design. Just design och branding är det som särskiljer programmet mot andra tycker Malin.

Det gör att vi sticker ut lite på arbetsmarknaden jämfört med de som gått en mer generell hospitality-utbildning.

Utan tidigare erfarenhet

Malin hittade sin drömutbildning i Schweiz utan att ha haft så mycket erfarenhet av branschen sedan innan.

Jag gick på en utbildningsmässa i Göteborg och visste absolut inte vad jag letade efter. Av en slump hamnade jag med en representant för Swiss Education Group och när han berättade om de goda jobbmöjligheterna och chansen att kunna jobba över hela världen så kände jag att det var helt rätt.

En praktisk utbildning

Malin berättar att en sak som gör hennes program så roligt att studera är de många praktiska färdigheter studenterna utbildas i och de många konkreta projekt de genomför. Första året arrangerar studenterna till exempel en galamiddag för 40 gäster efter att bland annat ha läst om Fine Dining Service under året. Andra året ligger fokus på Front Office och Concierge, men även på inredning och program som Photoshop och Sketchup. Sista året fokuserar studenterna på ett utifrånperspektiv och lär sig om HR, produkt- och varumärkesutveckling samt hur man gör och förstår ritningar i programmet AutoCAD.

Att vi har så många praktiska kurser är verkligen det bästa med programmet. Allt är ”up to date” och vi får verkligen lära oss hur det går till i arbetslivet.

Utbildningen kompletteras dessutom av flertalet praktikperioder.

De är guld värda, säger Malin som praktiserat i en cocktailbar på ett isländskt designhotell, som gästrelationsansvarig på en stor kedja i Dubai och med marknadsföring på ett kontor i Schweiz.

En familjär skola

IHTTI-School of Hotel and Design Management är en liten skola där studenterna aldrig behöver känna sig ensamma eller utanför. Här är rektorn personligt involverad i varje elevs utveckling och individuellt anpassad personlig utveckling är något som värderas högt. Studenterna skapar nätverk där alla vet vad alla vill för att de ska kunna hjälpa varandra att hitta jobb och praktikplatser.

Jag gick på en stor gymnasieskola där jag knappt visste vem någon var. Här i Schweiz får jag vänner och kontakter för livet. Vart jag än vill jobba finns det någon i landet eller på företaget som jag känner och som är villig att hjälpa till.

Hög utbildningskvalitet

Att ha en examen från Schweiz om man vill jobba inom hospitality är något av det bästa man kan ha. Det är erkänt över hela världen. IHTTI-School of Hotel and Design Management samarbetar dessutom med University of Derby vilket ger studenterna på Malins program dubbla Bachelor-examina.

Man får verkligen oändliga möjligheter att jobba var man vill i världen, säger Malin.

Ta med mycket lösgodis

Malin pratar gärna varmt om sin studietid i Schweiz, om det aktiva studentlivet och om de goda karriärmöjligheterna. Men inget gott som inte kommer med något ont: i Schweiz finns inget lösgodis.

Haha, ja, det är verkligen omöjligt att hitta här, man får ta med mycket själv istället. I övrigt tycker jag att om du är intresserad av att studera något inom hospitality, gör det i Schweiz. Go for it!