Ta chansen: studera hospitality i Schweiz!

Fotograf: Nuno Acacio

Om du är nyfiken på att jobba inom hotell- och restaurangbranschen finns inget bättre ställe att vara på än i Schweiz. Svenska Batool Ahmad studerar masterprogrammet i International Business Hospitality Management. Läs om hennes erfarenheter här.

Batool Ahmad läser det tvååriga masterprogrammet i International Business Hospitality Management på Hotel Institute Montreux. Det utmanande programmet är utvecklat för studenter som siktar på höga positioner inom internationell Hospitality och blandar lektioner ledda av branschfolk med betalda praktikperioder. Programmets studenter specialiserar sig på finans, personalvetenskap eller lyxmarknadsföring och företagsledning.

Hårda studier men gärna ett glas vin på kvällen

Batool berättar att en vanlig dag kan innehålla lektioner från 07:00 till 18:00, med en timmes paus för lunch. Masterprogrammet hon studerar är intensivt, fartfyllt och fyllt av grupparbeten.

Man får snabbt lära sig vikten av bra samarbetsförmåga och teamwork, berättar Batool.

Men sammanhållningen mellan studenterna är stark, så man umgås mycket även efter lektioner och grupparbeten är färdiga.

Efter middagen samlas vi ofta i skolans lounge och kollar på film eller tar ett glas vin.

Lärare med riktig erfarenhet

På Hotel Institute Montreux undervisas alla lektioner av lärare som har lång och praktisk erfarenhet av de ämnen de lär ut. Det rör sig om allt från hotellägare, barägare och restaurangentreprenörer till divisionschefer och konsulter från alla hörn av industrin.

Det gör att jag känner att utbildningen är pålitlig. Jag kan vara säker på att jag får kunskap som jag kommer att kunna använda mig av i mitt framtida yrke.

Bakom programmen finns också ett starkt akademiskt team redo att hjälpa studenterna med alla möjliga frågor och funderingar under studiernas gång.

De är otroliga, alltid redo att ställa upp, säger Batool.

Framtidsdrömmar som växer

Batool har sedan tidigare erfarenhet från bar- och restaurangbranschen och har länge haft siktet inställt på att fortsätta sin karriär inom de områdena. Men studierna har redan inspirerat henne till att utmana och utveckla sig själv.

Ju mer jag lär mig här desto mer inspirerad blir jag att leda, utveckla och skapa nya projekt inom hotellbranschen.

Självklart Schweiz

Batool berättar att Schweiz förmåga att alltid ligga i framkant inom hospitality gjorde landet till en självklar destination för hennes studier. Men väl där visade sig landet ha fler fördelar att bjuda på.

Läget här precis vid Lake Leman är en otrolig miljö att befinna sig i. Det är så vackert!

Men läget erbjuder inte bara storslagen natur, utan också en närhet till resten av Europa som Skandinavien inte kan mäta sig med.

Jag tror att det kan vara en av de stora förmånerna med att vara här. På ett litet kick kan jag vara i Rom, Paris eller München – allt beroende på helgens humör, skrattar Batool.

Levande studentliv

Batool beskriver studentlivet i Montreux som i allra högsta grad levande. Det arrangeras gott om aktiviteter som olika idrottsevenemang och resor till närliggande städer. Dessutom tar studenterna många egna initiativ och ordnar filmkvällar, danslektioner, band-repetitioner och mycket mer.

Varje helg kan man räkna med någon aktivitet och vill man bara slappa kan man hänga lite i loungen, här finns allt man vill ha, säger Batool.

Ta chansen!

På frågan om vilka råd Batool har till den som är nyfiken på att studera hospitality på någon av Swiss Education Groups skolor så tvekar inte hon inte.

Hälsa på de olika skolorna, känn av atmosfären, bli inspirerad av alumni-nätverket, men framförallt: ta chansen om du har den!