Studera i Schweiz – mitt livs bästa beslut!

Svenska Johanna Jensen-Carlén tog sitt livs bästa beslut när hon beslöt sig för att studera hospitality i Schweiz. Läs hennes upplevelser från en värld av fantastiska möjligheter och människor på Hotel Institute Montreux.

Johanna Jensen-Carlén är halvvägs in i sina studier på programmet Bachelor of Business Administration in Hospitality Management på Hotel Institute Montreux (HIM). Det är ett treårigt program inriktat på att ge studenterna en grundläggande förståelse för hela hospitality-branschen och specialiserad kunskap inom finans, personalvetenskap eller lyxmarknadsföring och företagsledning.

En barndomsdröm

Johanna började drömma om att arbeta inom hotellindustrin redan som liten. Anledningen tror hon är de många resor föräldrarna tog med henne på under barndomen.

Vi reste över hela världen och det fick mig att älska att upptäcka nya länder, kulturer och människor. Jag drömde redan då om att få jobba i de där hotellmiljöerna som jag tyckte var så härliga, minns Johanna.

En vanlig dag – med fantastiska människor

Johanna startar oftast sina dagar vid 07:30 med en god frukost och nybryggt kaffe. Sedan börjar dagen med lektioner i 2–4 timmar före lunch och 2–3 timmar efter lunch. När lektionerna är slut tar oftast möten med andra studenter vid för att jobba med olika projekt från kurserna.

Lärarna är kunniga, lektionerna är intressanta och så finns det massor av fantastiska människor från alla världens hörn här. Det känns som en stor familj och man känner sig verkligen hemma, säger Johanna som gärna avslutar dagarna med ett gruppträningspass tillsammans med sina studiekamrater.

En naturskön studiemiljö

Studierna är hårda men när tid finns tar Johanna gärna del av den vackra omgivning som finns runt henne.

Man hänger förstås med vänner eller går till gymmet på fritiden, men det är ganska speciellt att kunna ta en paus från allt med en lång promenad längs med den otroligt vackra Genèvesjön.

Statistiken talar för sig själv

Det går bra för studenterna som studerat på någon av Swiss Education Groups skolor. 42 % har chefspositioner redan inom 2 år, 89 % har det inom 5 år och inte mindre än 94 % blir anställda av internationella lyxhotell efter avslutade studier.

Det gjorde det till ett enkelt val för mig. Det känns verkligen som att möjligheterna är oändliga om man vill jobba inom hospitality och pluggar i Schweiz.

5-stjärnig praktikplats

För att göra studenterna så redo som möjligt för arbetslivet efter examen innehåller Johannas program två praktikperioder. Skolans goda rykte ger studenterna alla möjligheter att hitta både spännande och prestigefulla praktikplatser. Johanna själv spenderade 6 månader i Front Office och som Concierge på det 5-stjärniga lyxhotellet Castello di Casole i Toscana.

Hotellet har blivit rankat som bästa resort i Europa fem år i rad av Travel och Leisure’s annual World’s Best Awards och jag är verkligen tacksam för erfarenheterna jag fick där, berättar Johanna som drömmer om att driva ett eget lyxhotell någon gång i framtiden.

Sitt livs bästa beslut

Johanna tvekar inte att rekommendera andra som är intresserade av hospitality att studera på någon av Swiss Education Groups skolor. Hon tycker att den som är intresserad borde åka till Schweiz och gå på de öppna hus som skolorna har. Det är en unik chans att uppleva atmosfären, träffa lärarna och höra elevernas erfarenheter för att ta reda på vilken av skolorna och programmen som passar bäst.

Att ta beslutet att börja studera på HIM, var mitt livs bästa beslut. Jag stormtrivs! Här har jag fått vänner från hela världen och fått uppleva vad schweizisk hospitality verkligen är!