Sofia ”Bakfia” Söderberg – från gymmet till Dessermästarna och Italiens bästa konditor

Pastry chef Sofia Söderberg

Sofia tröttnade på att spendera all sin tid på gymmet och ville satsa på sitt intresse för bakning. Några år senare driver hon bloggen Bakfia och bor i vackra Toscana där hon blev framröstad som Italiens främsta konditor av inga mindre än Tripadvisor och knep en tredjeplats i kanal 5s Dessertmästarna.

I vår monter på Bak- och Chokladfestivalen står Sofia och förbereder inför dagen. Nyfikna besökare kommer fram och hälsar glatt att de röstade på henne i Dessertmästarna i tv och frågar om de får smaka på de olika chokladsorterna som står framdukade på bordet. Vi tog tempen på Sofia ”Bakfia” Söderberg och pratade om choklad och om att få ut det mesta av sin tid på skolan i Schweiz.

Pastry Chef Sofia BakFia Söderberg in action at Bak-och Chokladfestivalen

Berätta om din resa fram till idag?

Jag jobbade inom gym och träning och spenderade större delen av min tid på gymmet. Men efter flera år så kände jag att jag tröttnat på att spendera min tid bland hantlar och löpband. Jag har alltid bakat i olika former och jag har vuxit upp med olika typer av desserter då min familj uppskattade en bra dessert, så det har alltid funnits med mig och jag kände att nu var det dags.

Jag ville plugga men det var svårt att hitta en skola som CSN accepterade då jag redan har en kandidatexamen. Men när jag hittade Culinary Arts Academy ( en av Swiss Education Groups skolor) så fastnade jag för den korta och väldigt intensiva utbildningen med sin mix av skola och praktik. Schweiz är så bra på choklad så jag visste att skolan skulle hålla hög klass.

Pastry chef Sofia BakFia Söderberg in action

Idag jobbar jag på gourmetrestaurangen Sala dei Grappoli, där jag även hade min praktik. Jag ser till att våra gäster har fantastiska praliner och bakverk serverade och jobbar fram nya idéer tillsammans med de andra av kockarna. Jag kan verkligen rekommendera vår egna tiramisu.

Vad uppskattade du mest med skolan?

Vi fick väldigt mycket personlig hjälp och uppmärksamhet, vilket var grymt då vi var en liten och bra klass. Man kände sig verkligen sedd och det blev individuellt anpassad undervisning för just mig och min utveckling. Vi spenderade mycket tid i köket och arbetade med det vi lärde oss och inte enbart teori från en skolbänk.

Praliner fastnade jag verkligen för där nere. Dels för att jag själv är så ”chokladig” och älskar choklad med allt man kan göra med den som råvara. När vi sen fick lära oss alla tillvägagångssätt och de olika redskapen för att göra praliner blev det en riktig aha-upplevelse för mig.

Sofia BakFia Söderberg at Bak-och Chokladfestivalen

Berätta om titeln som Italiens främsta konditor?

Den kommer från Tripadvisors och alla deras användare, där vi finns bland de 50 bästa restaurangerna i Italien. De har gett oss omdömen på restaurangen efter sina besök där och mitt team fick utmärkelsen ”Årets Dessertkonditor”.

Chocolate Logo on Chef jacket Sofia Söderberg Castello Banfi