Sara Nilsson – Rock N Roll, choklad och vinylskivor

Sara standing in front of her stand at Bak-& Chokladfestivalen

Sara Nilsson hamnade på Culinary Arts Academy genom att söka på ordet choklad. Ett ord vars molekylsammansättning finns tatuerat på hennes arm. För Sara innebär choklad ett brinnande intresse och en livsstil tillsammans med ett eget företag som kombinerar kärleken för rockmusiken med kärleken för praliner.

Sara showing her tattoo with the molecular composition of Chocolate

Vi träffar Sara på Bak- och Chokladfestivalen i Stockholm där hon finns på plats i vår monter för att visa upp ”sina älsklingar” för besökarna. Det vill säga skinande praliner som för tankarna till marmor med sina vackra mönster och färger.

Shiny Pralines in different colours

Hur hamnade du på skolan?  

– Jag jobbade som kock i försvaret men kände att jag ville lära mig något nytt och utvecklas. Jag gick in på studenter.se och sökte på ordet choklad och överst i sökresultatet var Culinary Arts Academy . Jag kände direkt att ”wow, vad häftigt detta var” och skickade in min ansökan.

Vad var enligt dig det bästa med skolan?

–  Utan att låta som en kliché, men lärarna var de bästa som jag haft, någonsin. De pushade mig till en helt ny nivå och var raka och ärliga utan fjäsk vilket jag uppskattar mycket. Allt fokus från dem låg på att man skulle bli så bra som man bara kunde.

En av de största aha-upplevelserna var när vi lärde oss att göra praliner för första gången. Det var så komplicerat och så mycket som kan gå fel vilket även gjorde det så intressant och utmanande att jobba med. Man blir aldrig riktigt fullärd med choklad och det är nog det som driver mig framåt.

Shiny Pralines

Efter skolan startade du ett eget företag, varför?

– I Skåne där jag bor fanns det ingen som gjorde det jag ville göra eller kunde hjälpa mig att utvecklas, så då fick jag starta det själv helt enkelt. Finns det inte jobb får man skapa sig jobb! Nu får jag göra det jag vill och kan utvecklas och bli bättre på mitt egna sätt.

Rock N roll Pastry Arts heter mitt företag och det kombinerar mitt stora intresse för rockmusik och bakverk. För mig är bakverk väldigt kreativt och en konstform, precis som att måla tavlor, så namnet kom sig naturligt.

Chocolate skulls on vinyl record

Ditt bästa tips till den som funderar på att börja plugga på skolan?

– Låt inte fantasin sätta några gränsar för dig, det värsta du kan göra är att misslyckas och det är då man lär sig något nytt. Var också beredd på att kämpa hårt och ta det på största allvar. Fundera också på vart du vill göra din praktik. Jag var på ett litet lokalt bageri och ville lära mig allt man kan om choklad i landet som är bäst just på choklad.

Sara behind her stand with vinyls and pralines