Rapport från en konditorstudent – Ett avslut och en ny start

Chokladvecka

Jag måste kanske börja med att ursäkta att mina inlägg kommer med väl tilltaget mellanrum. Men fördelen med att det hinner gå några veckor mellan inläggen är att det hinner hända en hel del. Och sedan sist har det onekligen hänt mycket; bakning, Parisresa, slutprov, terminsslut och terminsstart. Låt oss ta en sak i sänder.

Efter vecka nummer 6, signerad kakvecka, var det dags för choklad. En vecka som jag om jag ska vara helt ärlig var lite nervös inför. Jag har alltid tänkt att chokladarbete är svårt och kladdigt. Men efter denna kan jag inte vänta att få arbeta mer med denna underbara produkt.

Veckan började med en introduktion om choklad, hur det framställs, hur man jobbar med det osv. Därefter fick vi göra chokladkakor och enklare praliner. Vi lärde oss även fyra olika sätt att temperera choklad, vilket inte var så svårt som jag hade tänkt mig. I slutet av veckan fick vi med oss ett urval av våra alster hem till rummen. De varade inte länge.

Följande vecka handlade om sockerkakor, vaniljkräm och andra fyllningar. För min del blev denna vecka kort. En dag var jag i Paris och en annan var jag sjuk. Emellertid var det en bra vecka. Vi gjorde den fantastiskt vackra tårtan “Charlott Royal” med ananas. Den görs genom att klä en form med skivor av rulltårta som fylls med en “bavaroise”.

(Bavaroise – bayersk kräm eller vaniljpudding är en blandning av vaniljsås och vispad grädde som man tillsatt gelatin till så att det stelnar och får en skärbar konsistens.)

Tårtvecka

Charlott-tårtan var en försmak på vecka nio som var vår tårtvecka. Prinsesstårta stod inte på agendan utan några lokala favoriter och andra europeiska klassiker. Det som veckan resulterade i var följande: ”Zuger kirsch cake”, ”engadine nut cake”, ”sachertorte“, morotstårta, ”chocolate pear cake” och ”schwarzwaldtårta”. Alla mycket goda men favoriten var den sistnämnda.

Därefter hade det hunnit bli vecka tio – den sista veckan med lektioner, ty vecka elva bestod bara av prov och städning. Denna vecka handlade om moderna ”tarts” (pajer). Här började vi gå in mer på mer avancerade saker så som att gjuta mousser och spreja dem med choklad för att ernå en sammetsliknande yta.

Med vecka tio avlutad stod bara tre prov mellan oss och en kortare ledighet. Ett skriftligt prov i det språk man läst, vilket i mitt fall var franska, en intervju för att säkra att vi lärt oss intervjuteknik och konsten att sälja oss själva i vår Personal Development-kurs, och slutligen ett praktiskt bakprov.

Under totalt sex timmar skulle vi producera 20 wienerbröd av två typer, två limpor av olika vikt av ett flätat bröd, och slutligen 5 tarteletter med färsk frukt. Detta var en fantastisk rolig dag och jag är nöjd över det som jag presenterade; wienerbröden benämndes som ”amazing”, så något rätt gjorde jag.

Terminsavslutning och drömpraktik

Med alla prov avslutade var det bara att städa köken ordentlig inför nästa termin, inte den mest spännande av uppgifter men med 30+ händer gick det tämligen snabbt. Sedan begav jag mig hem för 1,5 veckors lov innan det var dags att återvända och förbereda för nästa termin. Jag ser mycket fram emot att få börja på måndag och jag återkommer om någon vecka med en första rapport därifrån.

Slutligen, jag lovade att hålla er uppdaterade om utfallet av Parisresan. Som bekant var en intervju hos Yannick Alléno på Pavilion Ledoyen det som lockade i Paris. Men när vi ändå var i stan lyckades vår fantastiska internship coordinator att få till stånd en rundvandring och intervju på Ritz Paris. Och jag är mycket glad och stolt att kunna säga att jag kommer att spendera min praktik just där, på Ritz, ett av världens bästa hotell!

Är du också intresserad av att utbilda dig till konditor? Läs då mer om vår konditorutbildning här: https://swisseducation.se/konditor-utbildning/