Rädda planeten genom att äta som en svensk

ida-jonsson-happy-kitchens-1

Ida Jönsson, IHTTI alumni och operativ chef på Happy M Kitchen – en av Sveriges mest innovativa restauranger när det kommer till en hälsosam livsstil och att göra hälsosam och hållbar mat tillgänglig för alla.

Vad gör just restaurangbranschen i Sverige så unik?
Svensk mat är känd för att vara näringsrik och hållbar samtidigt som den smakar riktigt gott. Vi svenskar är ju kända för att älska hälsosam mat. På nästan varje meny finns det gluten- och mjölkfria alternativ tillsammans med växtbaserade rätter. Det har blivit en standard i Sverige, vilket är något som man inte ser i andra länder idag.

happy-m-kitchens-hospitality-swedish-1

Varför började du jobba hos Happy M Kitchen?
Jag har haft ett intresse för hälsosam kost så länge jag kan minnas. Min dröm är att en dag öppna min egna hälso-resort, där hela affärsidén bygger på hållbarhet. Men just nu så vill jag skaffa mig mer erfarenhet och lära mig från de framgångsrika entreprenörer som brinner för detta, precis som jag.

Jag hittar mycket inspiration hos de som driver Happy M Kitchen. De har studerat trender inom mat i över 30 år och fokuserat just på hur förhållandet mellan vad vi äter och hur vi mår ser ut. Jag ser hur min bakgrund inom service och gästbemötande spelar en stor roll i hur jag kan bidra till visionen med att sätta nya hälso- och mat-trender i Sverige. Som operativ chef har jag möjlighet att ständigt utvecklas och utmana mig själv som kommer ge mig en unik erfarenhet och perspektiv som kommer vara värdefulla när jag sedan tar nästa steg i karriären.

 Vad gör Happy M Kitchen annorlunda från andra hälsosamma restauranger?

Den största skillnaden är att hälsosam mat är inte ett försäljningsargument för oss – det är vår filosofi och varje anställd har kunskap om kost för att kunna stå bakom varje tugga!

 

hospitality-helath-food-1

Vi förstår och fokuserar enbart på näringsrikmat som både är bra för din kropp och lämnar ett minimalt avtryck på miljön. Vegan är något som har blivit ett inneord, men bara för att maten är vegansk betyder det inte att den automatiskt är nyttig eller bra för miljön. En hälsosam livsstil kräver ett helt annat sätt att förbereda och tillaga maten på. Med den varierade meny som vi erbjuder försöker vi sätta ett exempel för hela branschen genom att tänka just hållbart hela vägen.

Vad är din personliga syn på mat?

Det är viktigt för mig att veta hela historien bakom maten på min tallrik.

Jag håller koll på om maten är organiskt och lokalt publicerad. Om det är kött så vill jag veta hur det hanterats, hela vägen. Maten som jag väljer är fiberrik och full med nyttiga fetter, vitaminer och mineraler. Sedan jag startade med min mer växtbaserade livsstil har jag mycket mer energi och min kropp mår och funkar bättre.

chiapudding-happy-kitchens-hotel-management-1

Vad tror du är nästa stora steg som hela branschen behöver ta?

Restauranger och hotell behöver bli bättre på att erbjuda en hållbar meny, och för att nå dit behöver vi börja med att utbilda. För det finns fortfarande en brist på kunskap i branschen och ett första steg är att utbilda hur man hanterar och tillagar dessa livsmedel på rätt sätt.

ida-hotel-design-management

Ida utexaminerades från IHTTI School of Hotel Management 2018 med en kandidatexamen i Hotel och design management.

 Artikel översatt från engelska till svenska. Om du vill läsa originalartikeln på engelska så hittar du den här