Mitt livs bästa beslut var att studera vid César Ritz Colleges!

Intervju med Tautvydas, som har tagit examen från César Ritz Colleges.

Fem år efter att ha tagit examen från César Ritz Colleges träffade vi Tautvydas, som nu är specialist på hotellmanagement, för att dela med sig av några livsförändrande erfarenheter av att studera i Schweiz. I den här intervjun berättar Tautvydas om hur han hittade sin – till en början oklara – passion för hospitality. Han talar om de exklusiva praktikmöjligheterna på César Ritz Colleges,och avslöjar hur han för närvarande förbereder sig för kommande äventyr i livet och karriären.

Läs hela intervjun med Swiss Education (SEG) studenten nedan.

Hej Tautvydas! Hospitality var inte ditt omedelbara val av studier. Kan du berätta vad som fick dig att slutligen studera vid César Ritz Colleges?

Mitt livs bästa beslut var att studera vid César Ritz Colleges!Jag studerade ekonomi och politik vid ISM-universitetet i Litauen när jag insåg att det inte var den yrkesbana jag ville följa. Jag gjorde många personlighetstester som pekade på att hotell- och turistbranschen passade bättre för mig. När jag ser tillbaka så ljög de där testerna inte!

På den tiden visste jag redan att Schweiz anses vara “gästfrihetens hemland”. Jag ville inte vänta längre och medan jag fortfarande arbetade på min kandidatuppsats flyttade jag till Schweiz för att påbörja mina studier i hospitality vid César Ritz Colleges. Det var ett av de bästa besluten jag gjort hittills!

Hur upplevde du anpassningen från Litauen till Schweiz?

Som tonåring reste jag mycket med min familj och deltog i en hel del engelska sommarskolor utomlands, så att flytta till en ny plats var inte alls svårt. För att inte nämna att Schweiz är väldigt gästfritt, så från första dagen kändes det som hemma.

Hur reagerade dina föräldrar på ditt beslut att sluta dina studier hemma för att studera gästfrihet i Schweiz?

Efter långa och noggranna diskussioner kom mina föräldrar fram till att jag skulle ha stor nytta av den goda utbildning som César Ritz Colleges erbjuder. Vi delar uppfattningen att en investering i utbildning ger nya möjligheter, och att vi genom att lära oss breddar våra tankesätt, vilket i slutändan leder till bättre livskvalitet. Naturligtvis vill mina föräldrar det bästa för mig, så de var glada och stöttade mitt beslut att studera i Schweiz.

Vad gillade du mest med att vara student vid César Ritz Colleges i Schweiz?

Medstudenterna från hela världen, den hisnande utsikten över de schweiziska landskapen som jag fick vakna upp till varje dag, och den harmoniska rytmen i hela studieprocessen – alla tre var oumbärliga ingredienser i min otroliga upplevelse när jag studerade vid César Ritz Colleges.

Hur är det med undervisningen på César Ritz Colleges? Tyckte du särskilt om några av dem?

Jag gillade framför allt Built Environment, Tourism in a Global Perspective och, inte att förglömma, kursen Wine and Beverage (vin och dryck) med dryckesprovning. Vem skulle inte gilla det?

Vad var det mest värdefulla du fick med dig när du studerade vid César Ritz Colleges?

Det är svårt att välja bara en. Där introducerades jag till besöksnäringen filosofi, jag lärde mig att omfamna lagarbete och mångfald, jag utvecklade en passion för det franska språket. Det viktigaste av allt är kanske att jag under min tid på César Ritz Colleges breddade mitt perspektiv, och att jag nu är övertygad om att allt är möjligt med rätt inställning!

Vad tycker du gör César Ritz Colleges unikt?

César Ritz Colleges lägger ett stort ansvar på att tilldela rätt platser för studenternas praktikplatser. Jag har aldrig föreställt mig att det skulle finnas en så seriös och välplanerad systematisk process när det gäller praktikplatser som det finns på César Ritz.

För att ge ett exempel: Två gånger om året hålls ett internationellt rekryteringsforum i Montreux, där elever från alla skolor inom Swiss Education Group (SEG) samlas för snabba intervjuer med ledande företag inom hotell- och restaurangbranschen. Det är inte bara ett utmärkt nätverkstillfälle, utan det hjälper också eleverna att få de mest passande praktikplatserna.

Kan du berätta om din erfarenhet av praktikplatserna?

Min första praktikplats var på en tvåstjärnig Michelin-restaurang i Genève. Det var en sträng och krävande erfarenhet som gjorde att jag kunde bygga upp ett professionellt självförtroende och en solid grund för mina framtida karriärsträvanden.

Som väntat var jag tvungen att arbeta långa dagar, stå ut med stressen av att ständigt behöva lösa oväntade problem och, naturligtvis, sträva efter perfektion för att leverera felfri kundservice. Det kanske låter skrämmande för många, men personligen tyckte jag att det var spännande!

Definitivt inte ett jobb för alla! Vad kan du berätta om din andra praktikplats?

Jag hade min andra praktik på Hyatt Regency Amsterdam i Amsterdam där jag hade en tjänst som Front Office Host. Det var en extraordinär upplevelse eftersom jag kom till hotellet i föröppningsfasen.

Efter bara ett år erbjöds jag att flytta till ett annat Hyatt-hotell, Andaz Amsterdam Prinsengracht – ett fantastiskt lyxigt boutiquehotell i hjärtat av staden. Det visar bara – om man gör ett bra jobb uppstår nya möjligheter!

Vilka är dina framtidsplaner?

Jag vill stanna i en konkurrenskraftig och internationell miljö. Eftersom franska är viktigt i många sammanhang har jag bestämt mig för att flytta till södra Frankrike, där jag för närvarande lär mig intensivstuderar språket.

Just nu väntar jag tålmodigt på att branschen ska återhämta sig, och förbereder mig under tiden för nästa spännande väg inom hotellvärlden.

För att avsluta, vilket råd skulle du ge till de nordbor och balter som förbereder sig för att studera i Schweiz?

Om du funderar på att studera hotell- och restaurangbranschen bör du utnyttja varje tillfälle att umgås och engagera dig. Varje ögonblick på César Ritz Colleges är en möjlighet att lära sig något nyttigt, så var proaktiv, var närvarande och observera varje detalj!

Tack Tautvydas för intervjun och lycka till med din franska!