Livserfarenheter från Swiss Hotel Management School – Rytės berättelse

Rytė från Litauen planerade, liksom de flesta andra studenter vid SHMS – Swiss Hotel Management School en framtida karriär inom hotellbranschen. Just när hon började sin bana utbröt Covid-19 och ändrade spelplanen helt. I den här intervjun berättar Rytė hur hon vände sin karriär mitt under en global epidemi, om värdefulla livslektioner från SHMS och om vikten av att utforska sina alternativ.

Läs vidare och ta del av Rytės berättelse.

Hej Rytė! Varför bestämde du dig för att studera hospitality vid SHMS?

Jag har alltid brunnit för hospitality och lyxhotell. Ända sedan jag var en liten flicka har jag förvånats över servicen på lyxhotell, allt från de välvårdade uniformerna till hotellpersonalens genuina omsorg och noggrannhet. Varje hotell jag har besökt som barn eller tonåring lämnade mig med oförglömliga minnen. Det inspirerade mig att drömma om ett liv omgivet av människor som känner samma passion för lyxhotell och en dag kanske till och med äga mitt eget lyxhotellmärke.

Vad var ditt första intryck av SHMS när du kom hit?

Jag var tvungen att hålla andan i en sekund eftersom jag gick in i ett slott!

Hur var kulturen på skolan?

Den var väldigt varierad. Mina kurskamrater kom från alla hörn av världen! Trots det kändes det som om vi var ett enat team, särskilt under evenemang som Internationella dagen eller banketten under andra året. Det finns helt enkelt ingen annan plats som denna för att få ett förstahandsperspektiv från djupet av världens kulturer.

Var gjorde du praktik under dina studier? Hur var det?

Min första praktik var på The Ritz-Carlton Abama på Teneriffa. Att arbeta där gav mig en övergripande förståelse för hur hotell fungerar. Jag bodde sex månader på ön och jag älskade det!

För min andra praktik strävade jag efter en tjänst på Grand Hyatt Dubai eftersom jag ville uppleva en annan kultur. Hotellet var enormt med totalt 682 rum, så det var mycket intressant att lära sig på plats hur verksamheten fungerar på stora hotell. Dessutom blev jag så förälskad i staden att jag kom tillbaka till Dubai efter att jag tagit examen.

Var skolan till hjälp i processen att få praktikplatserna?

Ja, praktikantkontoret finns alltid där för att förse studenterna med kontakter på olika hotell. De har definitivt många kontakter och är alltid villiga att hjälpa till på något sätt.

Vilket var ditt favoritminne från din tid på SHMS?

Jag skulle säga att det var min bankettexamen under andra året. Att skapa en bankett från grunden var en sådan utmaning! Det var dock också en möjlighet att lära sig hur man arbetar i team. Erfarenheter som dessa var till stor hjälp senare i min karriär, till exempel när jag fick möjlighet att arbeta i teamet för eventförsäljning på Shangri-La, på The Shard.

Vilket var ditt första jobb efter examen? Hur fick du det?

Efter min examen började jag som gästservicemedarbetare på The St. Regis Dubai, Al Habtoor City. En av studenterna från SHMS alumninätverk brukade arbeta där och erbjöd sig att hjälpa mig att ordna en anställningsintervju med front office-ansvarig.

Vad har varit din största utmaning i karriären hittills?

Covid-19-pandemin var den största utmaningen för mig karriärmässigt, vilket jag är säker på att det var för så många andra som arbetar inom besöksnäringen också.

När den startade arbetade jag som Event Sales Executive. Det var oerhört svårt för mig att acceptera det faktum att evenemangen inte längre skulle vara desamma som tidigare och osäkerheten om när evenemangen skulle återupptas. Efter 11 månaders permittering blev jag uppsagd. Jag var tvungen att bestämma mig för vad nästa steg i min karriär skulle kunna vara. Som tur var fick jag möjlighet att flytta till Dubai och arbeta på ett fastighetsbolag, vilket jag är mycket glad över!

Wow, vilken oväntad förändring! Vad är det med ditt arbete som du verkligen tycker om?

Jag är en människokännare, så att få träffa olika människor dagligen ger mig den största glädjen.

Hur har de färdigheter du lärde dig vid SHMS hjälpt dig i din nuvarande roll?

För att jobba med försäljning måste man vara en människokännare. Att vara omgiven av en så varierande skara människor på SHMS gav mig en bättre förståelse för de olika personligheter och kulturer som finns. Med en sådan kunskap känner jag att jag kan relatera till människor bättre och det ger mig mitt dagliga bröd än i dag.

Vad kommer du att göra härnäst i din karriär?

Eftersom jag först alldeles nyligen började denna nya karriärväg genom att arbeta som mäklare av lyxfastigheter och i ett nytt land vill jag först etablera mig inom detta område.

Vad tror du kommer att vara de viktigaste trenderna inom hotell- och restaurangbranschen i år?

Enligt min åsikt kommer sanitets- och rengöringsstandarder att vara den största trenden. Pandemin tvingade människor att ändra sina vanor – alla tvättar händerna tre gånger och har en handdesinfektionsgel i väskan. Hotellen kommer att behöva tillgodose dessa nybildade behov och erbjuda sina gäster en känsla av säkerhet.

Samtidigt är den tekniska innovationen mycket stor i hotellvärlden nu. Allt från digitala nycklar till tekniskt aktiverade mediepoddar verkar dra till sig mer och mer uppmärksamhet.

Hur reagerar de baltiska länderna på dessa trender, enligt din åsikt? 

De baltiska länderna är mycket avancerade när det gäller teknik och införande av sådana nyheter, och de överträffar till och med vissa större europeiska länder.

När det gäller de pandemiinducerade trenderna har de baltiska länderna, precis som större delen av världen, också höjt sina standarder för renlighet och sanitet. Jag tror att denna trend kommer att öka ännu mer under de kommande åren.

Hur tror du att framtiden ser ut för hotell- och restaurangbranschen i Litauen?

Litauen får allt större dragningskraft runt om i världen på grund av den snabbt växande fintech- och IT-industrin. Courtyard by Marriott och Moxy gick nyligen in på den litauiska marknaden och jag tror att fler stora aktörer kommer att följa deras exempel.

Vilka råd skulle du vilja ge till studenter från Baltikum?

Var inte rädd för att kliva ut ur din bekvämlighetszon! Resa, utforska och förstå vad du verkligen brinner för. Kurserna på SHMS och praktikplatserna kommer att lära dig många mångsidiga färdigheter, så om du vill stanna inom besöksnäringen efter din examen – toppen. Men om du vill gå i en annan riktning – var inte rädd för att göra det också!

Tack för en inspirerande berättelse, lycka till med din nya karriär!