Framgång inom design via hospitality

Hur hospitality kan leda till en lovande designkarriär. Intervju med Pascale Müller.

Efter att ha tagit examen från IHTTI – som nyligen integrerades i SHMS – 2018 började Pascale Müllers karriär direkt när hon fick jobb på Atelier Zürich, en designstudio i Zürich.

Redan tidigt i sina studier visste Pascale (med bakgrund från Sverige och Schweiz) att hennes framtid låg i designbranschen – sedan dess har hon målmedvetet arbetat mot sitt mål. Inom sex månader efter att ha arbetat för Atelier Zürich blev hon befordrad till juniordesigner. Tre år senare ansvarar hon för sina egna, mindre projekt inom både bostads- och hotellsektorn.

Vad väckte ditt intresse för designvärlden?

I gymnasiet studerade jag biologi och kemi och planerade att göra karriär inom det området. Mitt första jobb som servitris fick mig att ändra mig, eftersom jag verkligen tyckte om att lära känna olika människor och höra deras berättelser.

Restaurangen var fantastisk att arbeta på, men såg väldigt gammaldags ut och behövde verkligen en uppfräschning. Det var så jag började intressera mig för inredningsdesign och den roll som den spelar för att skapa specifika stämningar och miljöer.

Jag kunde inte välja om jag skulle studera hospitality eller design, så när jag upptäckte programmet på IHTTI som kombinerar båda dessa saker var dilemmat löst!

Vad var höjdpunkten under din tid på IHTTI/SHMS?

Socialt sett var det att träffa människor från hela världen. Jag har nu vänner i Nya Zeeland, Hongkong SAR, USA, hela Europa och Afrika.

Akademiskt sett var det att utforma ett hotell i vårt slutprojekt. Projektet handlade verkligen om att “smälta” all vår kunskap om värdskap och design för att skapa något unikt. För projektet fick vi en kundbeskrivning där målgruppen, antalet våningar, rum och så vidare specificerades, precis som i en verklig situation på en designbyrå. Inom ramen för projektbeskrivningen gavs vi fria att utveckla våra idéer som vi ville.

Jag fascinerades av hur olika varje koncept blev, trots att alla började med samma uppgift.

Vilken typ av karriärstöd fick du under dina studier?

Praktikerkontoret var mycket hjälpsamt, med en blandning av individuell coachning, workshops och kurser om CV-skrivning, personlig presentation och tips och tekniker för intervjuer.

Vi hade en fantastisk, mycket lättillgänglig praktikambassadör som förberedde mig inför min första Skype-intervju eftersom jag var helt livrädd. Han förklarade processen, vad man ska göra och inte göra och gav mig bra råd så att jag kände mig verkligen förberedd.

Den allmänna atmosfären på skolan hjälpte mig också att bli en mer öppen och proaktiv person och gjorde mig medveten om mina styrkor och svagheter.

Hur lätt var det att hitta ett designjobb efter examen?

Under mina studier skaffade jag mig viss erfarenhet av design genom två praktikperioder i London och Zürich. Jag arbetade hårt och samma byrå i Zürich anställde mig strax före examen. Jag har varit där sedan dess, i ungefär tre år nu, och befordrades ganska snabbt till junior designer. Nu är jag väldigt glad över att få leda mina egna mindre projekt.

Hur relevant är din erfarenhet av värdskap för designbranschen?

De tekniska färdigheter inom värdskap som jag har förvärvat under mina studier har visat sig vara mycket användbara: Jag får ofta ta del av projekt som rör värdskap och ombeds att ge min åsikt och min input.

De mjuka färdigheter som vi utvecklade är inte mindre viktiga. Min chef oroar sig inte för att ta med mig till externa möten eftersom jag är artig, diplomatisk och vet hur man behandlar en kund.

Kombinationen av hospitality och design har gett mig så mycket mer än vad en designutbildning i sig själv någonsin skulle kunna göra. Tekniska färdigheter kan man lära sig under tiden, men det är de mjuka färdigheterna som verkligen skiljer en från andra yrkesverksamma inom området.