Min resa som student i Schweiz

Mitt namn är Gustav Lundberg och jag studerar Bachelor of Business Administration with specialization in Luxury Brand Management på HIM (Hotel Institute Montreux).

Jag har skrivit ihop ett blogginlägg där ni kan följa mina första terminer här på HIM. Fler inlägg kommer för att se hur vi jobbar oss igenom termin för termin på min utbildning när jag till slut når min destination som färdigutbildad.

Fredag kvällen den 5 oktober 2018 anlände jag till skolan. De första dagarna tog jag de lugnt för att lära känna omgivningarna och under söndagen 7 oktober hade vi introduktion. Där fick vi scheman och skolmaterial. Vi fick även lämna in pass och bild för att kunna få student legitimation. Senare på kvällen hade de anordnat ett mindre välkomst event där vi hade möjligheten att mingla runt med andra elever på skolan. Jag stiftade bekantskap med många och hittade även andra svenskar som skulle plugga här och det var kul.

Skolveckan startade på måndagen den 8 oktober och jag fick då äntligen träffa min klass. Några av de ämnen som vi läser den första terminen är Introduction to Hospitality industry, World cultures & customs, Career Development och Food production and safety. Mycket av studierna får man göra färdigt på fritiden så det är mycket eget ansvar över hur man vill att de ska gå på kurserna.

En dag i veckan har vi praktisk lektion i skolans matsal och fine dining restaurang. Där får vi lära oss hur de är att jobba i restaurang och allt runt om kring och även lära oss att samarbeta som ett lag.

Ice breaker

Ett event skolan har för att bryta isen och lära känna varandra bättre. Det var riktigt kul! Många gick till puben som ligger närmast skolan för att mingla och ha de kul.

International Recruitment forum

Den 22 oktober var det dags för International Recruitment forum (IRF). Det är en företags mässa som är två gånger om året där man kan mingla med olika företag och ragga jobb och praktikplatser inför kommande praktik. Även vi som går i termin 1 har möjlighet att gå dit och besöka som en prova på gång. Det är för att se hur de går till och skaffa kontakter inför nästa IRF när det är skarpt läge och då har vi haft möjlighet i skolan att skriva ett professionellt CV att ha med oss. Ibland kan man få en schemalagd intervju med ett företag man har haft kontakt med innan men många gånger får man frågan om man har tid för intervju direkt på plats. Vi förberedde oss innan med en kort föreläsning om vad IRF är på skolan sen har vi haft lektioner där vi pratat om IRF där vi kan ställa frågor samt att vi fick en uppgift att göra innan vi besökte och även två olika uppgifter att göra på plats.

Mid term exam

som är att vi tentar av de vi har lärt oss i dom olika kurserna så man har koll på hur man ligger till inför andra halvan av terminen innan final exam för man går igenom nya saker då i kursen.

På helger gör alla olika men många går ut och gör olika små äventyr andra pluggar eller bara tar de lugnt och tar dagen som den kommer. Efter mid term exam har man midterm break och då har man 4 dagar ledigt då passade jag på att åka en halvdag till Lausanne för att kolla i lite olika butiker.

Hur är studentlivet?

Student livet i helhet är ganska enkelt man har bestämda tider då maten serveras på helger och vardagar. Det går bra med tåg om man vill hitta på äventyr som att besöka olika Schweiziska städer samt att skolan arrangerar olika utflykter. Jag har varit på en resa till Turin i Italien den kostade 50CHF men även på en resa till Bern som var gratis. Båda resorna har varit dagsturer. Man gör vanligtvis inte av med så mycket pengar då man har allt behöver på skolan. Det är om man vill hitta på saker på helger eller om man går ut på helger och äta eller dricka gott. Det finns olika typer av affärer och en matbutik nära skolan om man behöver något där ifrån.

Tvättstuga i källaren

Något som kan vara bra att tänka på är att det finns en källare på skolan med tvättmaskiner så man kan tvätta sina egna kläder. MEN tvättmedlet får man köpa själv samt att man för köpa ett tvättkort i skolans reception. Är det så att man använder något speciellt tvättmedel kan man ta med sig de hemifrån annars finns det affärer här nere som säljer tvättmedel.

Drinks Cabinet

Terminen i sin helhet har varit riktigt bra. Slutproven var lite mer annorlunda än mid term proven. Vi var två klasser i ett klassrum som satt varannan med olika prov. Medan vi på mid term satt en hel klass per klassrum. Under finals var inte våra respektive lärare där på samma sätt som på mid term utan de gick runt i tre klassrum.

Det är en liten extra klass där man får betala 10 CHF för att delta. Där lär man sig om nya drycker. Man kan exempelvis ta med sig en dryck från sin hemma kultur så smakar man och lär sig om den.

Ibland är det även gäster som har en presentation om dryck. På bilderna är vi på en vin mässa som heter Biowine expo där vinproducenter presenterar närproducerade ekologiska viner.

TERMIN 2

Det har blivit mer grupparbeten i termin 2. Ett är ganska speciellt för där ingår tre eller fyra olika skolämnen i ett grupparbete. Arbetet är lite beroende på vilka ämnen du har haft i termin 1.

De ämnen arbetet rör är Food & Beverage management, Bar & Beverage Management, Computer Application och Business Comunication. Arbetet är utformat så att man ska starta ett nytt restaurangkoncept på en befintlig restaurang på något hotell i världen och det är vissa kedjor man får välja mellan. Min grupp valde Marriott i Paris. De är som att man ska starta ett företag där man ska göra meny för mat och dryck skriva affärsplan och göra en restaurangdesign. Man har ungefär 7-9 veckor på sig att göra projektet.

Den här terminen har vi även haft lite roliga kvälls aktiviteter med Masterclass i romprovning och cognac &ciggar provning.

Romprovning

På denna provningen gick vi igenom lite olika rom och skillnaderna på dom olika samt hur det tillverkades och vad rom är gjort av och naturligtvis dess historia. Det var väldigt intressant. Vi smakade på 7–8 olika rom både vita och bruna.

Cognac och cigarrprovning

På denna provningen gick vi igenom cognac från Davidoff V.S.O.P och X.O vad som var skillnaden på dom två samt vad cognac är, hur det tillverkas, och regler för vad som får kallas cognac. Cognac är en ort i Frankrike och dom har ensam rätt att kalla sin dryck för cognac. Lika som för Champagne får bara heta de om det produceras i Champagne regionen i Frankrike. På slutet av klassen fick alla som ville en varsin cigarr också från Davidoff och röka det utomhus tillsammans med cognacen som vi fick smaka på.

Bankett

Denna terminen var det tre klasser som skulle ordna, planera och utföra en bankett. Det var tre helt olika teman. De teman som var va fängelse, rymden och landet mitt ute i ingenstans. Jag hade inte möjligheten att gå på någon av banketterna men hade fått inbjudan att gå på rymden banketten. Det är ett obligatorium i termin fyra att arrangera en bankett.

International Recruitment forum (IRF)

Denna terminen återkom International Recruitment forum (IRF). En mässa med företag där man har möjligheten att nätverka, söka praktik och få möjligheter till drop-in intervju samt schemalagd intervju om man har ansökt om praktik eller jobb på skolans ansökningswebbsida. Man kan jämföra det som vilken svensk webbsida som helst där man kan söka jobb på nätet. Det är många företag som ställer upp på mässan och det man behöver förbereda sig är allmän kunskap om företaget och dig själv så du imponerar som mest på företaget samt är så förberedd som möjligt inför intervjuerna om det blir drop-in.

Zürich

Denna terminen hade skolan arrangerat en gratis resa till Zürich under en dag. Det innebär att man betalar in en deposition till receptionen i skolan som en garanti att man vill åka med. Det betalas sedan tillbaka till eleven avresedagen. Det var en dagstur som började tidigt på morgonen och avslutades på kvällen. Skolan arrangerar en buss som kör till Zürich.

Zermatt

En liknade utflykt som Zürich men detta fick man betala för fungerar på samma sätt men utan att man får tillbaka pengarna på avresedagen. Dom som åkte dit fick fritt val på att åka skidor, vandra eller bara umgås och ha det mysigt i naturen på Zermatt.

Zermatt är känt för bergstoppen som är bilden på Toblerone förpackningen. Skidutrustning och kläder för temperaturen fick eleverna stå för själva fick pengar är också något skolan rekommenderar att man som elev tar med.

Temakvällar

Vissa fredagar har vi temakvällar då en nation på skolan får äran att hålla i temat på maten. México och Italien är två av de kvällarna då tacos och pizza stått på menyn. Tyvärr har jag inga bilder på det.

TERMIN 3

Öppet hus

Det var skandinaviskt öppet hus under terminen, där jag och några till från samma termin som mig deltog och förklarade för andra sökande studenter hur livet som student i Schweiz är. Vi svarade även på frågor som besökarna har angående studier, fritid, fester, ämnen, betyg etc.

Sports Day

Den klassiska turneringen gick av stapeln även denna termin och HIM tog hem segern i tre av fyra sporter vilket var fantastiskt. Det firades på skolan med tårta och diplom. Grenarna var fotboll, cheerleading och volleyboll. Vi fick även brons i Basket och som grädde på moset blev HIM utnämnd till Sports Day Champions.

Grillkväll

Under terminen var det två grillkvällar. Den ena var mer inriktat på lite festtema med skolbar och lite spel och musik efter middagen.

Den andra var mer bara för att det var fint väder och att det passade bra in på veckan. Det var som en överraskning att det var middag utomhus den dagen.

Bankett

Denna termin var det två klasser som höll i bankett. Terminens teman var Jay Gatsby och Afrika. Jag fick möjligheten att vara med på banketten med Jay Gatsby temat. Den var väldigt trevlig. Det var ett fint samarbete mellan dom i klassen vilket speglade av sig under kvällen.

Whiskey Ambassador

Denna terminen hade skolan privilegiet att ha en certifierad ackreditering från Whisky Ambassador Course. Det var en dagkurs som presenterades av en av de främsta myndigheterna på skotsk whisky.

“Whisky ambassadör kursen” är den första ackrediterade utbildningskursen i världen på skotsk whisky. Skapad 2012 i Skottland, levererad i 22 länder på 6 kontinenter och nu tillgänglig i hela Schweiz och Östra Frankrike av Regis Lemaitre Director @Whisky My solution

Masterclass för denna terminen var:

  • Champagne
  • Cigarr
  • Make-up
  • Bordeaux vin
  • Wedding
  • Photography

Jag valde att gå på vinprovningen – Bordeaux masterclass från Medoc appellation.

Detta var en engångs lektion om röda viner från Bordeaux. Det var väldigt intressant! Vi gick igenom historian och skillnaden på hur dom olika vinerna var gjorda samt hur druvorna hade olika miljöer som de växte i. Väldigt intressant och lärorikt.

Vi fick även möjligheten att smaka på de viner som vår gäst hade med sig från Bordeaux.

Det här var en grov sammanfattning kring mina första terminer på min utbildning. Hoppas att du känner att det även är en utbildning för dig. Jag kan verkligen rekommendera den.

Nästa inlägg kommer ni få läsa om min praktik på Island.

Hälsningar
Gustav