Min resa som student i Schweiz fortsätter – på Island

Jag reste till Island för 6 månaders praktik. Aldrig varit på Island innan och allt var nytt.

1 juli 2019 var min första arbetsdag men redan 30 juni var det introduktion och genom gång samma dag som jag landade och checkade in på hotellet. Jag har haft min praktik på hotellkedjan Capital Hotels och det är en kedja på 3 hotell.

På introduktionsdagen åkte jag och Edgar, en av mina supervisors, till alla tre hotell och kollade runt. Han visade mig några rum på varje hotell. Jag bodde på de ena hotellet som jag också jobbade mest på. Det var City Park Hotel. På mitt rum som jag fick bo i hade dom förberett ett kylskåp och en mikro så jag kunde köpa mig lite matvaror samt mikromat i fall jag ville äta något eget. Lite senare fick jag även en tv som jag kunde ansluta datorn till för att inte ha det för tråkigt när jag var ledig.

Jag har inte betalat någon hyra eller mat på hotellet. Utan vi hade gjort upp innan att allt som jag tjänade över minimumlönen gick till mat och hyra vilket var en väldigt bra deal jämfört med de andra som praktiserar på Island. Tanken var att vi skulle vara två praktikanter här men under tidens gång kom beskedet att den andra praktikanten tackade nej till platsen så jag har haft rummet för mig själv.

Mina arbetsuppgifter

Jag har jobbat i receptionen under praktiken och jag har fått möjligheten att prov-jobba på alla tre hotell samt provat på alla skift vilket var morgon, eftermiddag och nattpass. Capital Inn har inte nattskift där så där jobbade jag en morgon bara som vikarie för en sjuk kollega. Dom resterande 2 hotellen City Center hotell och City Park Hotel har jag jobbat alla skift och skiften på vardera hotellet skiljer sig mycket från varandra. Med det menar jag att City Center är ett mycket lugnare hotell där det inte händer så mycket medans City Park Hotel är ett större hotell med mycket mer saker som händer samt mycket fler gäster vilket också innebär mer att göra. Nattskiften skiljer sig också en hel del.

Till exempel så gör nattskiftet på City Park Hotel i ordning frukost buffen och tillagar allt på buffen i ugnen samt torka sängkläder och handdukar i torktumlaren på natten. Hotellet har ett eget tvätteri i källaren där all tvätt från de tre hotellen hanteras. På City Center hotel ställer vi bara i ordning torr varorna på buffen och ingen tvätt hantering men de natt administrativa är den samma på båda hotellen som nattkörning skriva ut listor löst problem när dagens summor inte stämt ta förskottsbetalningar från booking.com och Expedia och andra reseagenturer.

Arbetsuppgifter på morgon och eftermiddags skiften har varit att checka ut, checka in, nya bokningar, svara på mail och ta emot telefonsamtal, ta betalt, jobba i baren hjälpa gäster att boka utflykter och flygtransfer samt ändra bokningar för utflykter och flygtransfer. Exempel på de kan vara ändra datum eller tid samt ombokning ifall utflykten är inställd på grund av dåligt väder.

Vad jag har hittat på på min fritid

På min lediga tid har jag gjort lite utflykter som Golden Circle då vi gjorde stop på Thingvellir National ParkGullfoss Waterfall och Geysir. Andra turen jag var ute på var Secret Lagoon som är en varm källa som är ca 40 grader naturligt varmt vatten. Tredje turen jag var ute på var South coast med superjeep. Vi var till två vattenfall samt Lavavulkan museum och Black sand beach.

Sen har jag umgåtts med andra SEG praktikanter som jobbar på Center Hotels. Väldigt trevliga vi har varit ute o ätit några gånger besökt deras lägenhet. Jag har även tränat en del på min lediga tid både innan jobb och dagar som jag varit ledig från jobb. På gymmet har dom ett utomhusbad med varma pooler som varit suveräna de dagarna i somras det varit fint väder. Då menar jag en fin svensk vår dag med max 15–17 grader och sol.

Tro det eller ej så finns det även en sandstrand som jag besökte några timmar runt augusti då det fortfarande var bra väder så det gick att vara där. Men såklart hände det bara en dag haha😊

Under november hade några kollegor och jag en after work som var väldigt trevlig och spontan. Det började med att jag och en kollega skulle gå till en klubb som hade konsert men sedan spred sig detta till fler kollegor som var sugna att följa med så vi blev till slut 8 personer mixat kollegor och kompisar till dom andra kollegorna. Det var en väldigt trevlig kväll.

I slutet på min praktik bjöd jag ut de kollegor som stod mig närmst och vi gick ut på några glas och hade det väldigt trevligt. Senare i december så fick jag en inbjudan att gå på lunch med tre kollegor och de ville fira min 20 års dag i förskott då jag fick lite presenter vilken var väldigt fint av dom.

Som slutsats vill jag säga att jag har haft väldigt fina kollegor som tagit hand om mig väl och jag rekommenderar verkligen detta företaget vidare till fler svenskar som är intresserade att ha praktik på Island. Som svensk är det väldigt lätt att få arbetstillstånd för praktikperioden.

Tack så länge!

Vi hörs snart igen i ett nytt blogginlägg från den här terminen som är just nu.

Hälsningar
Gustav